Amigoe | Jongeren openen tentoonstelling George Maduro

Jongeren openen tentoonstelling George Maduro

Jongeren openen tentoonstelling George Maduro

WILLEMSTAD — De tentoonstelling over verzetsheld George Maduro werd gisteren feestelijk geopend door circa 100 kinderen van Colastica & Kids. Op de route tussen Scharlooweg 55 en Biblioteka Nashonal Kòrsou (BNK), een paar honderd meter, zetten de jongeren verschillende gebeurtenissen uit het leven van de verzetsheld in scène.

Tussendoor marcheerden ze en riepen samen voor vrede en het einde van de oorlog.

De aanwezigen, waaronder gouverneur Lucille George-Wout, premier Ben Whiteman (PS), minister van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Sport Irene Dick (PS), Statenvoorzitter Mike Franco en ook familieleden van Maduro zelf, George Maduro Alvares-Correa en José Alvares-Correa, werden door de kinderen bij de ingang van de bibliotheek verwelkomd terwijl ze het bekende Papiamentstalige lied ‘Stima’ zongen.

De tentoonstelling over Maduro bevindt zich op de eerste verdieping van BNK. In de tentoonstelling wordt het leven van Maduro weergegeven aan de hand van een serie bedrukte panelen waarop allerlei foto’s, documenten en materialen zijn verwerkt. Het project werd opgezet door Stichting Cultuur Kameleon met als projectleider Saskia Luckmann-Meijer. Volgens de organisatie is het materiaal voor de tentoonstelling uit diverse archieven gehaald. Zo worden in een glazen toonbank enkele door de Duitsers gecontroleerde poststukken uit de gevangenis tentoongesteld.

Een indrukwekkend stuk is een brief die de moeder van Maduro aan zijn vriend Oncko schreef. Uit de brief van 11 juli 1945 wordt duidelijk dat de ouders van Maduro niet weten of hun zoon nog in leven is, maar hopen op het beste. In de brief aan Oncko, ondertekend door Becca Maduro, staat onder andere: “Wat een geluk dat je terecht bent gekomen, maar ten aanzien van George ben ik zo vreselijk beangst dat het leven mij niets waard is op het ogenblik. Ik vertrouw zo op je medewerking om spoedig bericht uit Dachau voor ons te krijgen.” De verzetsheld was echter vijf maanden eerder, op 8 februari 1945, al overleden.

Samenwerking

Volgens Luckmann-Meijer kreeg zij medewerking van verschillende instanties, waaronder van het herdenkingscentrum Dachau zelf, en wilde met iedereen delen wat er voorhanden was omdat het een mooi moment is om alles samen te brengen. Bij de bibliotheek is ook een documentaire over het leven van de verzetsheld te zien, gemaakt door regisseur Robbert Jan Vos en producenten Cécile van Eijk en Sherman De Jesus.

Voor de jeugd is er een schoolprogramma samengesteld met lesmateriaal in het Nederlands en Papiaments. Leerlingen tussen de 10 en 15 jaar kunnen de tentoonstelling samen met een klas bezoeken en krijgen lesmateriaal mee.

De tentoonstelling is open op maandag tussen 14.00 en 18.00 uur, van dinsdag tot vrijdag tussen 13.00 en 18.00 uur en op zaterdag van 9.30 tot 14.00 uur.

Zie ook op pagina 5: Maduro maakt al 100 jaar indruk.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *