Amigoe | Justitie-minister: ‘Dagelijks 7 illegalen uitgezet’

De Kustwacht en de Martieme Politie blijven alert op illegalen

De Kustwacht en de Martieme Politie blijven alert op illegalen

ORANJESTAD — Dagelijks worden ongeveer zeven illegalen, vooral Venezolanen, uitgezet. Een miniem aantal illegalen komt aan land via de kust, de meerderheid komt echter op een legale manier binnen via de luchthaven en blijft vervolgens zonder vergunning in Aruba.

Dat laat Justitie-minister Arthur Dowers weten. De illegalen lopen vooral tegen de lamp bij controles op zwartwerkers en ongedocumenteerde arbeiders. Een deel wordt ook uitgezet na aanhouding op verdenking van criminele activiteiten. Dowers legt uit dat de regionale ontwikkelingen, en met name de zorgelijke omstandigheden in Venezuela, voor extra druk zorgen op de omringende landen. Burgers ontvluchten het land om elders een beter bestaan te zoeken.

Dowers krijgt veel kritiek over zich heen, omdat de indruk bestaat dat justitie niet voldoende optreedt tegen illegalen. Dat Aruba niet sneller illegalen kan uitzetten, ligt aan de procedure, vertelt Dowers. Iedereen die uitgezet moet worden, verschijnt eerst voor de rechter-commissaris en kan daarna, bij goedkeuring van die rechter, pas teruggestuurd worden naar het land van herkomst.

Geruchten dat Aruba niet over radarbeelden van de kust zou beschikken verwijst Dowers naar het land der fabelen. Hij zegt dat de Kustwacht, met wie de politie nauw samenwerkt, over een radar beschikt en ook steeds meer volmachten krijgt om op te treden tegen illegalen. Verder laat hij weten dat justitie begonnen is met het installeren van camera’s die de grenzen in de gaten houden.

Hulp strafbaar

Daarnaast wordt ingezet op mensen en bedrijven die illegalen ‘faciliteren’. Dowers waarschuwde eerder deze week dat justitie hard zal gaan optreden tegen iedereen die illegalen aan werk of aan huisvesting helpt. Hulp aan illegalen, in welke vorm dan ook, kan gestraft worden met vijf jaar gevangenisstraf, zo schreef ochtendblad Bon Dia op basis van een gesprek met de minister.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Justitie-minister: ‘Dagelijks 7 illegalen uitgezet’

  1. Toen Nederland de illegale Mauro wilde uitzetten was dit racisme volgens Curacao…

  2. Renée van Aller

    Dat is niets nieuws. Dat is al jaren zo dat illegalen mogen blijven. Waarom dat zo is, is ons bekend. Waarom gaf de huidige regering vergunningen aan illegalen? Hoe langer ze illegaal waren hoe eerder ze een vergunning kregen. Geen wonder dat het Land overbevolkt is en het leven zo duur. Iedereen moet eten en de belastingen gaan ongezien omhoog om het begrotingsgat iets minder groot te laten lijken. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *