28 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Kabinetscrisis was in aantocht’

HomeMediaAmigoe | ‘Kabinetscrisis was in aantocht’
Gilbert Cijntje ‘Kabinetscrisis was in aantocht’
Politicoloog Gilbert Cijntje (ICUC): ‘Kabinetscrisis was in aantocht’

WILLEMSTAD — Er waren tekenen aan de wand dat een kabinetscrisis onvermijdelijk was. De onvrede die bij ex-Pais-Statenlid Marilyn Moses heerste over bepaalde zaken was een publiek geheim. Dat zegt politicoloog Gilbert Cijntje.

Dat de crisis uit deze hoek kwam en op dit moment, zonder een directe aanleiding, was wel een verrassing.

“Er waren meer Statenleden die ontevreden waren over bepaalde ontwikkelingen”, zegt Cijntje. Hij verwachtte dat de bom op een later moment, zoals tijdens de begrotingsbehandeling in de Openbare Statenvergadering, zou barsten. “Vooral omdat er in de begroting van 2016 te nemen maatregelen staan die niet zo leuk zijn.”

Het vertrek van Moses heeft grote gevolgen voor het bestuur van het eiland. “Er zijn verschillende opties. De eerste optie is het ontslag van de regering, de ontbinding van het parlement en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. De tweede mogelijkheid is het kabinet repareren.

Repareren betekent steun zoeken bij een of meerdere Statenleden van de oppositie. Op dit ogenblik bestaat de coalitie uit tien leden en de oppositie uit negen, waarvan een in het buitenland, en dan heb je nog Moses die de regering niet meer steunt. In totaal dus 21. Bij een patstelling van 10 tegen 10 wordt er niets in het parlement aangenomen.”

Op dit moment is er maar één partij die bereid is om na te denken over het steunen van het kabinet, de PAR. Dit weekeinde moeten de onderhandelingen om de val van het kabinet af te wenden, plaatsvinden. “Maandag of dinsdag zal duidelijk moeten zijn wat er uit de onderhandelingen is gekomen. Er zijn verschillende opties voor de PAR. De partij kan een of twee ‘leuke’ ministerposten eisen. Dat is heel logisch.

De PAR zal bijvoorbeeld niet om de ministerpost van Financiën vragen. Dat is geen leuke, je moet eerder denken aan Economische Ontwikkeling en Infrastructuur. Dan rijst de vraag of de andere partijen binnen de coalitie zullen accepteren dat ze een ministerpost moeten afstaan”, zegt Cijntje.

Verkiezingen

De derde mogelijkheid is een minderheidskabinet dat gedoogd wordt door een partij. “Het kan voor de PAR een risico vormen als ze zitting nemen in een kabinet dat ze zelf bekritiseerd hebben”, zegt Cijntje. “Uit landsbelang kan de partij zeggen dat ze bereid is het kabinet op belangrijke punten te steunen, maar zelf geen zitting in het kabinet neemt. Een minderheidskabinet is een grote uitzondering in ons land, maar wel een optie om de vervroegde verkiezingen een tijdje uit te stellen.

Als de verkiezingen nu worden uitgeschreven vinden ze in de eerste week van februari plaats. Dat is rond de carnavalsperiode. Dat betekent zeer waarschijnlijk dat er minder aandacht is voor de campagnes. Dat is ook een minpunt voor partijen die zich willen profileren.

De partijen zijn niet voorbereid op vervroegde verkiezingen. Ze hebben de fondsen niet. Als de verkiezingen medio 2016 worden gehouden hebben ze nog de tijd om nieuwe leden te werven en kunnen ze hun campagnes beter organiseren.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. “Dat is rond de carnavalsperiode. Dat betekent zeer waarschijnlijk dat er minder aandacht is voor de campagnes.” Als de verkiezingen nu worden uitgeschreven dan is dit heel ongunstig voor Pais en PS, beiden zullen verliezen. Het charme offensief van de regering gesteund door de CBS en Centrale Bank, waarvan Pais en Jardim/Sulvaran moeten profiteren, moet nog verder ‘gespinned’ worden en doorsijpelen. Vandaar dat Cleofa, die de bui ziet hangen, nummer 2 op de lijst opeist, tegen het zere been van Franco, Palm en Moses.

  2. Ik zie geen rol meer voor PS lees doÑa nadia wiels, Pais, Man, Sulvaran en MFK.
    Ja er blijft niet veel meer over. Masr ja liever niets dan rommel of oud vuil.

  3. We hebben het allemaal zien aankomen, dat is niet zo’n moeilijke analyse. Het spreekt allemaal voor zich, het was een uiterst instabiel geheel en ja de PAIS heeft natuurlijk met alles ingestemd om ervoor te zorgen dat het zaakje niet uit elkaar zou vallen.
    De bom zou barsten en dat is nu gebeurd.
    We wachten af wat er gaat gebeuren. Ik zie geen rol meer weggelegd voor subjecten als Schotte, maar ook niet voor veel PS’rs. Uiterst zwakke schakels.

  4. “De partijen zijn niet voorbereid op vervroegde verkiezingen. Ze hebben de fondsen niet.”

    De enige die de fondsen hebben zijn diegenen die de maffia in de arm nemen. Maffiamaatje Corallo zit al in de stijgers om zijn geld wit te wassen en de partij die hem ontvangt de maffia wil op te leggen. De MFK zal de eerste zijn die met dat geld stemmen gaat kopen.

  5. Kan Politicoloog Cijntje ook een keer vooraf zeggen wat er gaat gebeuren in plaats van achteraf zeggen dat hij het al lang zag aankomen? Of misschien wat publieke geheimen prijsgeven voordat ze in de krant staan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties