28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Koenders benadrukt zorgen over Venezuela

HomeMediaAmigoe | Koenders benadrukt zorgen over Venezuela

door onze correspondent Otti Thomas

Koenders benadrukt zorgen over Venezuela
Koenders benadrukt zorgen over Venezuela

DEN HAAG — De Nederlandse regering maakt zich echt zorgen over de ontwikkelingen in Venezuela, maar er zijn geen signalen van een militaire dreiging of een toename van vluchtelingen naar Curaçao, Aruba en Bonaire.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei dit gisteren na kritiek van de Tweede Kamer dat hij de ontwikkelingen onderschat.

Koenders zei dat de Nederlandse regering vooral realistisch wil zijn en zodoende kiest voor de middenweg tussen naïviteit en het slaan van alarm, waar de meeste Tweede Kamerleden gisteren voor leken te kiezen.

Hij zei dat hij zich voor een deel baseert op informatie en inschattingen door de regeringen van Curaçao, Aruba en St. Maarten, waar hij vorige maand mee sprak tijdens zijn werkbezoek aan het Caribisch gebied. “Venezuela stond hoog op de agenda bij die gesprekken”, zei hij. Ook in Cuba en de Verenigde Staten sprak hij dit jaar over de ontwikkelingen in Venezuela.

De minister is met name bezorgd over de mensenrechten. Nederland monitort – onder meer in EU-verband – rechtszaken in Venezuela.

Kritiek

Het betoog van de minister volgde na stevige kritiek van de Tweede Kamer op een brief, die Koenders in februari stuurde. Vrijwel elke partij sprak de vrees uit dat Koenders de situatie onderschat. De rel over de arrestatie van de Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal op Aruba en de Venezolaanse marineschepen bij de eilanden werden genoemd als voorbeelden van een gespannen relatie tussen het Koninkrijk en Venezuela.

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke noemde Venezuela een tikkende tijdbom, zoals hij een dag eerder op de internetsite The Post Online betoogde.

Hij verwees ook naar het redactioneel commentaar in de Amigoe over de aanwezigheid van Venezolaanse criminelen op Curaçao. Verder noemde hij een uitspraak van de Arubaanse premier Mike Eman dat vluchtelingen uit Venezuela welkom zijn op Aruba. “Heeft de minister het al met de heer Eman over die onverstandige uitspraken gehad?”, vroeg Ten Broeke.

D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma plaatste vraagtekens bij de gezamenlijke strijd tegen de drugshandel. Topfunctionarissen in Venezuela zouden namelijk betrokken zijn bij de drugshandel, zei hij.

Raymond Knops van het CDA vroeg nogmaals naar de reden waarom Carvajal destijds is vrijgelaten en merkte op dat de militaire aanwezigheid in het Caribisch gebied eerder afneemt dan toeneemt.

PVV-Tweede Kamerlid Raymond de Roon sprak over een ‘maffiose kliek’ en herhaalde een bekende uitspraak van zijn partij dat de Nederlandse Antillen verkocht moeten worden via marktplaats. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel vroeg of Nederland aan de zijde staat van de Verenigde Staten of juist Venezuela steunt.

Signaal

De PvdA, de partij van Koenders, was redelijk mild.

“Ik vind de toon iets te alarmistisch”,

zei Michiel Servaes van de PvdA over de inbreng van de andere partijen.

“We moeten rekening houden met alle scenario’s, maar een grotere militaire aanwezigheid kan ook juist een verkeerd signaal zijn.”

Servaes vroeg zich wel af of Nederland de autoriteiten van Venezuela wel genoeg aanspreekt over de mensenrechten in het land.

Koenders verzekerde de Tweede Kamer dat de regering de ontwikkelingen in Venezuela serieus neemt en zei dat dit ook de kern was van zijn brief in februari. Dat er in die brief weinig aandacht was voor eventuele vluchtelingen, komt doordat de meeste Venezolanen vermoedelijk naar buurlanden in Zuid-Amerika zullen vluchten, zei hij.

De zorgen over Venezolaanse criminelen, waar Amigoe over schreef, werden niet als zodanig besproken met de autoriteiten van Curaçao. De minister wilde niet reageren op de vermeende uitspraak van Eman.

“Ik weet niet binnen welke context hij dat gezegd heeft”, zei hij.

Koenders ging ook in op de internationale politiek. Volgens de minister zijn de Verenigde Staten juist blij dat Nederland en Venezuela samenwerken bij de bestrijding van drugshandel. Nederland is niet van plan om zich aan te sluiten bij de sancties van de VS tegen zeven Venezolanen die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.

“Er is geen Europees land dat het moment van die sancties goed heeft gekeurd. De sancties lijken eerder brandstof te zijn voor ontevredenheid in de regio. De VS en Venezuela hebben inmiddels contact om de situatie te laten de-escaleren.”

Koenders beloofde tot slot om de Tweede Kamer in te lichten als er onverhoopt wel sprake is van een militaire dreiging of een toegenomen migratie naar Curaçao, Aruba en Bonaire.

De meeste Tweede Kamerleden namen daar genoegen mee. Alleen D66-Tweede Kamerlid Sjoerdsma vindt dat Nederland meer moet doen voor gearresteerde leden van oppositiepartijen in Venezuela en zal waarschijnlijk een motie over dit punt indienen.

Bron: Amigoe

2 reacties

  1. Dat komt dan mooi uit want dat is toch wel DE houding op de Antillen. Daarna gaan we het brandje wel blussen, als het ons uitkomt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties