Amigoe | ‘Koninkrijk juridisch eindverantwoordelijk voor misstanden gevangenis’

SDKK-gevangenis Koraal Specht-cel

Koninkrijk juridisch eindverantwoordelijk

DEN HAAG — Curaçao is verantwoordelijk voor het tegengaan van misstanden in de SDKK-gevangenis en vreemdelingenbarak, maar het Koninkrijk is juridisch eindverantwoordelijk.

Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar aanleiding van recente berichten over de mishandeling van een Surinamer in de Curaçaose gevangenis.

VVD-Tweede Kamerlid André Bosman vroeg om een reactie van Plasterk. Hij wilde onder meer weten of Nederland door de Verenigde Naties kan worden aangesproken over de mishandelingen.

De minister schrijft dat het Koninkrijk als verdragspartij inzake mensenrechtenschendingen juridisch eindverantwoordelijk is.

“De periodieke rapportages aan de VN over de implementatie van verdragen worden dan ook door de respectievelijke landen opgesteld. Het Koninkrijk biedt deze rapportages gezamenlijk aan”, aldus Plasterk.

Curaçao is echter in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de aanpak van misstanden in de gevangenis, benadrukt hij. Nederland geeft ook geen structurele ondersteuning, maar alleen incidenteel hulp. Zelfs het Plan van Aanpak voor de gevangenis is een autonome aangelegenheid, ondanks de afspraken en controle door de Rijksministerraad.

Verder schrijft Plasterk dat hij wel vaker signalen krijgt over ontwikkelingen in de Caribische landen van het Koninkrijk, waaronder ook het bericht over de mishandeling. Al die signalen plaatst hij binnen een bredere context.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | ‘Koninkrijk juridisch eindverantwoordelijk voor misstanden gevangenis’

  1. Renée van Aller

    De context van onze Koninkrijksminister is zo breed dat er (te)veel onopgelost blijft, daar kennelijk geen enkele regering de eigen verantwoordelijkheid wil dragen. Afschuifsyndroom, dat is heel eng. Klachten over de gevangenissen in het Caribische deel van het Koninkrijk zijn al zo oud als Methusalem. Er wordt begrijpend geknikt, veel gerapporteerd en wat verandert er? Niets. Dank zij enige slimme ambtenaren en hun integere inzet op het betreffende departement is onze Koninkrijksbewindspersoon tot de conclusie gekomen dat er ook een DigD op de eilanden moet kunnen worden aangevraagd. Binnenkort gaan de kantoren van de Nederlandse Vertegenwoordiging als balie dienen. Masha danki JB en RD y mashi pabien (pa nos). Dank u minister Plasterk dat u een goed advies gevolgd hebt. Daar zijn wij u zéér dankbaar voor. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *