Amigoe | Koninkrijkscommissie Eerste Kamer bezoekt Aruba

Koninkrijkscommissie Eerste Kamer bezoekt Aruba

Koninkrijkscommissie Eerste Kamer bezoekt Aruba

ORANJESTAD — De vaste commissie Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer is onlangs op werkbezoek geweest in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het werkbezoek aan Aruba werd begeleid door het hoofd van de Nederlandse Vertegenwoordiging op Aruba, Tanja Timmermans, en begon met een gesprek met de scheidend gouverneur Fredis Refunjol.

Tijdens dit gesprek werd vertrouwelijk van gedachten gewisseld over de actuele politieke, financieel-economische en maatschappelijke situatie op Aruba. Daarna gaf premier Mike Eman een presentatie ‘Van welvaart naar welzijn’ over het sociaal-economisch actieplan van de regering sinds 2009. Bij deze presentatie was ook Mike de Meza, minister van Economische Zaken, Communicatie, Energie en Milieu aanwezig.

Overheidsfinanciën

De delegatie kreeg informatie over de hervormingen in het pensioen- en zorgverzekeringstelsel, maar ook de Arubaanse overheidsfinanciën kwamen aan bod. Zo sprak Eman over het financieringstekort, de schuldpositie en het verkleinen van het overheidsapparaat. Bij het onderdeel ‘economische ontwikkeling’ lag de nadruk op het toerisme, aangezien dit de belangrijkste bron van inkomsten is voor Aruba.

Kritiek

Ook maakte premier Eman een kritische kanttekening naar de Nederlandse regering, omdat die in zijn ogen nog te weinig de meerwaarde ziet van Aruba als hub of gateway naar Zuid-Amerika. De delegatieleider nodigde Eman daarop uit om ‘bij gelegenheid’ dit gesprek voort te zetten in Den Haag.

‘s Avonds wisselde de delegatie met Arubaanse leden van de Statencommissie voor Koninkrijksrelaties en Buitenlandse Betrekkingen informatie en ideeën uit tijdens een informeel diner.

Bron: Amigoe

 

Een Reactie op “Amigoe | Koninkrijkscommissie Eerste Kamer bezoekt Aruba

  1. Lekker actueel: Bezoek was half april…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *