Amigoe | Kor-Ferry: ‘Voorzichtig met nieuwe uitgifte havenconcessie’

MPs talk about sea and air links between the islands

Kor-Ferry: ‘Voorzichtig met nieuwe uitgifte havenconcessie’

WILLEMSTAD — Naar aanleiding van de aangevraagde spoedvergadering over de nieuwe havenconcessie voor CPS, heeft ook het bedrijf Kor-Ferry weer van zich laten horen.

In een brief die vorige week naar Statenvoorzitter Mike Franco werd verzonden, vraagt de directeur om voorzichtigheid te betrachten met de uitgifte van een nieuwe havenconcessie.

Kor-Ferry wil de ferrydienst die vroeger bestond tussen Curaçao en Venezuela, maar ook tussen Aruba en Bonaire, weer herstellen. Daarvoor heeft het een aanvraag gedaan voor een concessie om de oude Pedro Luis Brion ferry-terminal aan de Nieuwe Haven te gebruiken. Vorig jaar juni bracht het bedrijf de plannen onder de aandacht van de commissie Economische Ontwikkeling en Toerisme in de Staten. Eind vorig jaar werd een presentatie gehouden.

Met het actuele nieuws over het besluit van de Raad van Ministers vorige week over een nieuwe havenconcessie voor twintig jaar voor stuwadoorsbedrijf Curaçao Port Services (CPS), wijst Kor-Ferry erop dat er wel voorzichtigheid betracht moet worden met de uitgifte ervan. Het onderbouwt deze stelling met het argument dat de meningen over de toekomst van nieuwe concessie niet eensluidend zijn. Bovendien blijkt uit de feasability-studie die Kor-Ferry uitvoerde, dat de activiteiten van het containertransport op Curaçao achterblijven vergeleken met de regio. Zo beschikt Aruba over een nieuwe containerkade en investeren Panama, Nicaragua en Puerto Rico fors in deze faciliteiten, waar de containerkade op Curaçao in verwaarloosde staat verkeert, net als de kranen van CPS. Vorige week begaf een motor van een van de kranen het nog.

Een nieuwe concessiehouder moet veel investeren in deze containerkade, aldus Kor-Ferry. In het plan dat het bedrijf heeft voor de ferrydienst en de terminal, behoort investeren in een containerkade tot de vervolgplannen.

Oppositiepartijen MFK en MAN hebben een spoedvergadering aangevraagd omdat ze zich zorgen maken over de vraag of de verlenging behoud van de huidige monopoliepositie van CPS in de haven inhoudt. In een reactie stelde minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR) dat zodra de nieuwe concessie ingaat, de huidige concessie – die nog vijf jaar geldig is – zal worden ingetrokken. Met deze nieuwe concessie is er volgens de minister geen monopolie meer in de huidige en toekomstige Curaçaose havens, zoals in de oude concessie was afgesproken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *