Amigoe | Koraalduivelpopulatie door bestrijding gehalveerd

De bestrijding van de koraalduivel is onder meer van belang om de papegaaivissen te beschermen die in harmonie met het koraalrif leven

De bestrijding van de koraalduivel is onder meer van belang om de papegaaivissen te beschermen die in harmonie met het koraalrif leven

WILLEMSTAD — De koraalduivel, de invasieve vissoort die voor het eerst in oktober 2009 in de Curaçaose wateren werd gespot en vervolgens explosief in aantal toenam, blijkt door de georganiseerde jacht daarop sinds 2010 nu in populatie gehalveerd te zijn op Curaçao.

Dit bevestigt de wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij desgevraagd aan de hand van recente data. “Het is niet echt een verrassing, maar de jacht op de koraalduivel werkt dus”, aldus Vermeij.

Uit een eerdere door Carmabi uitgevoerde studie bleek dat in 2010 de gemiddelde hoeveelheid Lionfish per vierkante meter rif 2 gram bedroeg. Uit de vistellingen die een halfjaar geleden tijdens de onderzoeksexpeditie in de kustwateren van Curaçao door het Waitt Institute zijn verricht, blijkt dat dit gemiddelde nu gehalveerd is.

Zoals eerder belicht, werd in november binnen het Blue Halo-project op Curaçao, een onderzoeksexpeditie gehouden waarbij 169 riflocaties rond Curaçao zijn onderzocht. Deze omvangrijke expeditie werd onder leiding van het filantropische Waitt Institute uitgevoerd in samenwerking met de Curaçaose overheid, verschillende Amerikaanse universiteiten en Carmabi-wetenschappers.

Duiksport-icoon Eric Wederfoort, over wie de Amigoe gisteren schreef, meldde dat de bestrijding van de koraalduivel ‘een succes is’ en dat wordt nu dus ook aan de hand van wetenschappelijke onderzoeksdata bevestigd. Vermeij benadrukt dat het compleet uitroeien van de vis onmogelijk is, maar dat door overbevissing de aantallen binnen de perken kunnen worden gehouden. Hij plaatst verder ook een kritische noot: “Nu er minder Lionfish wordt gevangen gebeurt het dat mensen andere vissoorten, zoals bijvoorbeeld papegaaivissen gaan vangen.” Uit een analyse van het Global Coral Reef Monitoring Network (GCRMN) blijkt dat het aantal grote groupers, snappers en papegaaivissen binnen de gehele Caribische regio is gedaald. Onderwijl kwamen invasieve soorten zoals ook de koraalduivel op, waardoor de lokale vissoorten verder bedreigd werden.

“De gezondheid van koralen is afhankelijk van een gezonde vispopulatie, met name de aanwezigheid van papegaai- en doktersvissen die de algen consumeren waardoor koralen kunnen groeien”, aldus Vermeij. Verder is speervissen op Curaçao verboden, harpoenen en dergelijke kunnen momenteel alleen voor de georganiseerde jacht op de Lionfish worden gebruikt. Het Openbaar Ministerie heeft specifiek voor de bestrijding van de koraalduivel op 8 oktober 2012 een gedoogbeleid ingevoerd om in groepsverband (met geregistreerde leden) te kunnen jagen op koraalduivels met een ELF-apparaat of een JBL-polespear.

 

Dat de actieve bestrijding van Lionfish werkt, bleek tweeënhalf jaar geleden ook al uit een wetenschappelijke publicatie over een vergelijkend onderzoek tussen Bonaire en Curaçao. De georganiseerde bestrijding van de koraalduivel ging op Bonaire in 2009 van start en twee jaar later op Curaçao. De publicatie die onder de titel ‘Effectiveness of lionfish removal efforts in the southern Caribbean’ verscheen, richtte zich op de verschillen in de aanwezige biomassa aan koraalduivels op plekken waar bestrijding plaatsvond, en op plekken waar dat niet het geval was. Zo bleek dat in gebieden op Bonaire, waar de actieve jacht plaatsvond, ‘de biomassa 2,76 keer lager uitviel dan op plekken waar dat niet het geval was’. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Stinapa Bonaire, Bonaire National Marine Park, Dutch Caribbean Nature Alliance/Bonaire (DCNA), Carmabi en het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (Ibed, waar Vermeij ook als associate professor aan verbonden is, red.).

Een koraalduivel.
Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *