Amigoe | KPMG wijst beschuldigingen Van Raak weer van de hand

KPMG wijst beschuldigingen Van Raak weer van de hand

KPMG wijst beschuldigingen Van Raak weer van de hand

DEN HAAG — KPMG Dutch Caribbean wijst met een openbare verklaring voor de tweede keer beschuldigingen van de hand dat er een relatie is tussen het accountantskantoor en de onderwereld op Curaçao en St. Maarten.

Aanleiding zijn vragen van SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak en van het nieuwsprogramma EenVandaag dat vanavond uitgebreid aandacht aan het onderwerp schenkt.

“KPMG DC (…) benadrukt hierbij nogmaals dat het niet gebruikelijk is om in het openbaar inhoudelijk op vragen over een cliënt te reageren. Echter, vanwege de aard van enkele van de vragen voelen wij ons wederom gedwongen een openbare verklaring te geven, met dien verstande dat KPMG DC te allen tijde handelt conform de regels, die van kracht zijn binnen de accountancywereld”,

schrijft senior manager Helena Seferina-Rojas aan de redactie van EenVandaag.

De journalisten, die zich onder meer baseren op vragen van Van Raak, wilden onder meer weten waarom de jaarrekeningen van UTS niet openbaar zijn en al vanaf 2011 niet zijn goedgekeurd. Volgens Seferina-Rojas, die met instemming van UTS reageert, klopt die informatie niet.

Op Curaçao geldt er niet zoals in Nederland een verplichting om jaarrekeningen beschikbaar te stellen aan de Kamer van Koophandel, maar voor grote naamloze vennootschappen zoals UTS is er wel een verplichting om de jaarrekening ter inzage te geven aan belanghebbenden.

“Hetgeen ook frequent gebeurt. Verder is het belangrijk te melden dat de neutrale Stichting Overheidsaccountants Bureau de goedgekeurde UTSjaarrekeningen ontvangt ter evaluatie en over haar bevindingen direct rapporteert aan de minister van Financiën, die geen portefeuillehouder is van UTS”,

schrijft ze. Volgens Seferina-Rojas zijn bovendien alle jaarrekeningen tot en met 2015 goedgekeurd door de Raad van Commissarissen van UTS. Een auditcommissie, die verplicht is volgens de Code Corporate Governance, houdt bovendien toezicht op de wijze waarop UTS informatie verschaft.

EenVandaag wilde ook weten of KPMG Dutch Caribbean financiële belangen heeft in UTS, maar dat wijst Seferina-Rojas van de hand. Op de vraag of KPMG DC strategische, financiële of managementadviezen geeft aan UTS, schrijft ze dat KPMG DC in het verleden wel adviezen heeft gegeven aan UTS, maar dat die relatie wijzigde sinds het kantoor de boekhouding van UTS controleert.

“Dit houdt in dat er beperkingen zijn voor wat betreft het verlenen van diensten aan een controle- cliënt, die gerespecteerd worden”,

schrijft ze. Gokindustrie KPMG DC reageerde ook in maart al publiekelijk op vragen van Van Raak, die twijfels heeft over de rol die KPMG heeft als boekhouder van UTS, aangezien het telecombedrijf indirect of direct betrokken is bij de gokindustrie.

Die goksector verdenkt hij van het op grote schaal witwassen van geld. Dat standpunt herhaalde hij vanmorgen al op nieuwszender Radio Een, waarin ook VVD-Tweede Kamerlid André Bosman aan het woord kwam.

“Een stuk of vijf, zes, zeven mensen op Curaçao hebben van de regering de mogelijkheid gekregen om oneindig veel licenties te geven (aan) goksites die gericht zijn op de Nederlandse markt. Daar gaan miljarden euro’s of dollars in om en dat wordt niet gecontroleerd. Er is geen wetgeving en geen controle”,

zei Van Raak.

“Er is veel geld, ontzettend veel geld, maar dat gaat de verkeerde zakken in”,

zei Bosman, die ook zijn zorgen uitte over het gebrek aan inzicht in de jaarrekeningen van overheidsbedrijven.

De VVD’er herhaalde dat illegale activiteiten het imago van het Koninkrijk schaden, zodat Tweede Kamerleden zich hier terecht zorgen over mogen maken. Daarnaast noemde hij het feit dat het Koninkrijk deugdelijk bestuur moet waarborgen.

Zowel Van Raak als Bosman wil het onderwerp ook ter sprake brengen tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg dat volgende maand in Den Haag gehouden wordt.

Eind vorige week schreef Van Raak overigens nog een open brief aan Albert Röell, bestuursvoorzitter van KPMG in Nederland, waarin hij zijn zorgen uitsprak over de rol van KPMG Dutch Caribbean.

Een woordvoerder van KPMG Nederland liet vandaag desgevraagd weten dat het Nederlandse kantoor en dus ook bestuursvoorzitter Röell geen uitspraken hierover doen, omdat KPMG is opgebouwd uit een netwerk van accountantskantoren, die elk zelfstandig opereren.

Bron: Amigoe

Dossier Gokken

Naschrift KKC

2016 05 23 – Beantwoording-EenVandaag-KPMG-UTS-illegaal Online Gokken by Black Lion

2 Reacties op “Amigoe | KPMG wijst beschuldigingen Van Raak weer van de hand

  1. egge egge

    Het word de hoogste tijd dat KPMG zijn naam verdedigd en dat kereltje van RAAK voor de rechter sleept.Achterlijke SP er moet maar eerst goed in zijn achtertuin gaan kijken met de wietplanten die hij daar onder zeil heeft staan.

  2. Ach KPMG Curacao.

    Twee van hun accountants zijn veroordeeld door de tuchtrechter wegens misslagen in de beroepsuitoefening en het is een publiek geheim dat het kantoor in het verleden schandalig gedecleraard heeft bij SVB en APNA.

    Zo schandalig dat het haast niet anders kan dan dat de besluitvormers bij SVB en APNA onder de tafel flinke kick backs van KPMG hebben gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *