Amigoe | Kritiek Statia op betaling aan KPMG

‘KPMG krijgt van begroting Statia 5%’

‘KPMG krijgt van begroting Statia 5%’

DEN HAAG — De Progressive Labour Party (PLP) van St. Eustatius plaatst vraagtekens bij een betaling van 700.000 dollar aan accountantskantoor KPMG. De betaling werd weliswaar goedgekeurd door het Bestuurscollege, de Rijksvertegenwoordiger en het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar niet door de Eilandsraad van St. Eustatius, schrijft PLP-eilandsraadslid Clyde van Putten in een brief aan minister Ronald Plasterk.

Van Putten noemt de betaling opmerkelijk aangezien er strenge voorwaarden gelden voor alle uitgaven sinds St. Eustatius onder verscherpt toezicht werd gesteld. Zo kreeg St. Eustatius veel kritiek op relatief kleine betalingen waarvoor niet de juiste procedure gevolgd zou zijn en werden kosten voor een werkbezoek door gedeputeerde Derrick Sîmmons niet goedgekeurd door BZK.

“Ik was verrast onaangenaam toen ik afgelopen vrijdag hoorde dat KPMG in Nederland minimaal 700.000 dollar heeft ontvangen voor werkzaamheden in 2016, afkomstìg uit het budget voor het Openbaar Lichaam St. Eustatius”, schrijft hij. Die betaling is niet goedgekeurd door de Eilandsraad, maar er is ook geen schriftelijke afspraak tussen BZK en de lokale overheid over die beta- lingen.

Bovendien gaat het 0m een aanzienlijk bedrag, gelijk aan vijf procent van de totale begroting, die naar één bedrijf gaat, aldus Van Putten.

“Ik laat u bij deze weten dat ik deze zaak grondig laat onderzoeken en openbaar laat maken via het Nederlands parlement. Ik sluit niet uit dat dit serieuze gevolgen kan hebben, inclusief persoonlijke aansprakelijkheid, als de wet daar mogelijkheden voor biedt”, aldus Van Putten, mede namens PLP-Eilandsraadslìd Richeline Leerdam.

De brief is ook aan de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer, het College financieel toezicht en de Raad van State gestuurd.

Bron: Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *