Amigoe | Kritiek VBC en SSK op basisverzekering

svb-bvz-pillen

Kritiek VBC en SSK op basisverzekering

WILLEMSTAD — De Vereniging Bedrijfleven Curaçao (VBC) vindt dat de reparatiewet veel vragen oproept en niet bijdraagt aan het oplossen van de tekorten van de bvz. Volgens Edmond Franciska, voorzitter van de vakbondscentrale Sentral di Sindikatonan di Korsou (SSK), kan Curaçao als klein land de service van een basisverzekering niet dragen. In een spoedzitting van het parlement zal aanstaande maandag naar de verschillende voorstellen geluisterd worden.

Franciska van SSK stelt voor om de tijd te nemen om een nieuwe basisverzekering op te zetten in plaats van de oude wetgeving te repareren. “Het is net als met een oude auto, als je eenmaal met reparaties begint, zullen er binnen de kortste keren weer nieuwe reparaties moeten plaatsvinden”, aldus Franciska. Ook stelt de leider van de vakbondscentrale dat het tekort van het fonds van de basisverzekering niet alleen een kwestie voor de werkgevers en werknemers is. “De basisverzekering is een sociale zorg, alle ingezetenen moeten gegarandeerd zijn om van een ziektekostenpakket te kunnen genieten, waar is de bijdrage van de overheid?”

De VBC doet middels een brief een beroep op de Staten om de behandeling van de reparatiewetgeving uit te stellen. Daarnaast wordt de Staten gevraagd om het Nationaal Dialoog platform te vragen ‘om met spoed met voorstellen te komen die tot duurzame oplossingen leiden’. Volgens de VBC moet de structurele oplossing van het ‘ziektekostenverzekeringsgebeuren’ gezocht worden in de richting van het invoeren van een Algemene Ziektekosten Verzekering ‘bestaande uit een klein voorzieningenpakket, waarbij de uitvoering geschiedt door meerdere met elkaar concurrerende verzekeraars en die gefinancierd wordt via het heffen van een nominale premie’.

Franciska vindt dat Curaçao geen basisverzekering kan dragen met zo’n kleine bevolking. Hij stelt voor om een nieuwe basisverzekering in te stellen die een breder draagvlak heeft. “We zouden solidair moeten zijn met Bonaire, St. Maarten en Aruba. Of zelfs met Nederland. We hebben gewoon ondersteuning nodig om op eigen benen te kunnen staan.”

Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco geeft aan dat maandag verschillende partijen, waaronder de VBC, in het parlement zijn uitgenodigd om hun voorstellen uiteen te zetten. “We zullen de aanbevelingen toetsen en eventueel verwerken in de verdere reparatie van de wet”, aldus Franco.

De VBC vindt dat de reparatiewetgeving bvz niet leidt tot een evenwichtigere afstemming tussen inkomsten en uitgaven van het fonds. De vereniging plaatst in de brief dan ook kanttekeningen bij het opvangen van de derving door het afschaffen van de nominale premie. Volgens de VBC zijn (forse) premieverhogingen nu onoverkomelijk. Om de tekorten van het fonds van de basisverzekering weg te werken zal de premie volgens hen met minimaal 6 procent verhoogd moeten worden. “Het (fors) verhogen van de premies heeft echter als keerzijde dat de economie die reeds alle kenmerken vertoont van een depressie, alleen maar zal verergeren.”

Volgens Franciska heeft de regering niets opgelost met het feit dat de gepensioneerden ontzien worden in de reparatiewet bvz. “Ze hebben gewoon de pleister op een andere plek gezet. Straks gaan na de gepensioneerden ook de werknemers schreeuwen.” Franciska stelt dan ook voor om de tijd te nemen om met een nieuwe basisverzekering te komen die ‘duurzaam is en waar iedereen tevreden mee kan zijn’.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Kritiek VBC en SSK op basisverzekering

  1. Door de inkomensgrens tot 150.000 te verhogen wordt teveel uitgegaan dat deze mensen peermanent op het eiland zullen verblijven. Dat gaan geeft een risico, want wie wil als melkcow gebruikt gaan worden. Solidarity OK maar niet alles op 1 groep afwentelen, dat geeft problemen. Begrijp niet dat dese Statenleden dit niet inzien. Zijn ze nu zo ongelooflijk dom of hoe zit dat nu.
    PAIS begrijp ik ook al niet dat zij in 1e instantie ermee accord zijn gegaan zonder de juisten vragen te stellen. Had juist van deze partij meer verwacht in het begin. Onkunde? Het toch allemaal niet begrijpen? Al die andere jaknikker, Davelaar, Cooper(!) cs enz enz.

  2. wat zijn gepensioneerden , graag een definitie hier over.
    want er zijn mensen die stoppen met werken op 60 jarge leefdtijd enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *