30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Kustwachters zijn het wachten zat

HomeMediaAmigoe | Kustwachters zijn het wachten zat
Kustwachters zijn het wachten zat | Persbureau Curacao
Ontevreden over uitspraak minister | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De resultaten van een gesprek tussen minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) en kustwachtdirecteur Hans Lodder afwachten opdat het wapenbeleid geïmplementeerd kan worden, laat de boel nog langer duren en dat willen de medewerkers van de kustwacht niet.

Zij zetten hun protest voort en verzamelden zich vandaag wederom bij het hoofdkwartier van hun vakbond Napb.

Meer medewerkers zouden later op de dag bijeenkomen bij het hoofdkwartier waar zij een vergadering zouden houden over de volgende te nemen stappen, aldus bestuurslid van de bond Soraida Cicilia. Zoals bekend marcheerden de medewerkers gistermiddag vanaf het vakbondshoofdkwartier naar het kantoor van Navarro, waar zij een brief hebben ingediend met daarin een ultimatum voor de minister om uiterlijk vijf uur duidelijkheid te verschaffen over de invoering van het wapenbeleid. Dit na een telefonisch gesprek met de minister, die aangaf eerst een gesprek met de kustwachtdirecteur te willen houden, alvorens duidelijkheid te kunnen verschaffen. De minister heeft het ultimatum dus niet gehaald en nu strijden de medewerkers zoals van tevoren aangekondigd door.

Twee maten

De medewerkers begrijpen de door de kustwachtdirecteur ingenomen positie niet. Navarro legde gisteren aan de bond uit een gesprek te zullen moeten aangaan met Lodder, over onder meer de opslagplaats voor de vuurwapens. “Lodder zou niet willen dat de medewerkers het terrein van de marine opkomen, met een vuurwapen dat geen wapen is van de marine zelf. Dus moet er volgens hem een opslagplaats komen. De medewerkers zullen dus bij het betreden van het terrein het via het wapenbeleid gekregen wapen voor eigen bescherming moeten inleveren en dus in de opslagplaats bewaren om vervolgens dat van de marine zelf in gebruik te nemen. Bij het verlaten van het terrein krijgen zij hun wapen terug, nadat het marine-wapen is ingeleverd.”

Cicilia deelt de mening van de medewerkers dat er met twee maten wordt gemeten, aangezien de douanebeambten en andere autoriteiten wel gewoon met hun wapen het terrein van de marine op mogen. “Lodder zoekt spijkers op laag water.”

Onderwereld

Het uitblijven van veiligheidsmaatregelen is niet de enige doorn in het oog van de kustwachters. Zij zijn bovendien zeer ontevreden met uitspraken van de minister in de media, die zou hebben gezegd dat het protest min of meer gestuurd wordt door de onderwereld die druk probeert uit te oefenen, aldus Cicilia. Op deze manier scheert Navarro iedereen over één kam, wat onterecht is en de medewerkers zijn helemaal niet te spreken hierover, voegt ze toe. “Dit beleid is juist voor de medewerkers die geen banden hebben met de onderwereld en zij strijden voor hun veiligheid. Indien er medewerkers zijn die wel banden hebben met de onderwereld, dan moeten het Openbaar Ministerie en het Bureau Interne Zaken van de kustwacht hiertegen optreden. De kustwachters zijn blij dat de minister bereid is het beleid te introduceren, maar iedereen over één kam scheren vinden zij niet kunnen.”

Het uitblijven van de invoering van het wapenbeleid heeft zoals bekend te maken met lopende onderzoeken naar illegale praktijken door de kustwachtmedewerkers, legde de minister desgevraagd gisteren uit. Het betreft hier onder meer het onderzoek Baywatch, waarin onder meer drie kustwachters en een oud-collega verdacht worden van het lekken van informatie aan een criminele organisatie, corruptie en betrokkenheid bij het invoeren van verdovende middelen. De minister zei gisteren dat meer aanhoudingen niet uitgesloten worden.

Ook moest het ministerie van Justitie zich buigen over de aanschaf van vuurwapens van het merk Glock, die binnenkort aangeschaft worden.

Zoals minister Navarro gisteren ook aan de Amigoe uitlegde, moet hij dus eerst om de tafel zitten met de kustwachtdirecteur. Dat gebeurt deze week en vrijdag zou een vergadering met de bond en dus de kustwachtmedewerkers volgen. Zij gaven al aan niet tot vrijdag te zullen wachten. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze tot dan niet terug naar hun werk gaan. De medewerkers hadden dat voor het ter perse gaan van deze krant nog niet besloten.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Stanley, helaas voor jou maar opgepakte kustwachters zijn allemaal lokalen. Het kan zijn dat die criminelen zijn, cijfers tonen dat denk ik wel aan, maar het is logisch dat lokalen vatbaarder zijn voor criminelen omdat ze een lokaal network hebben.

    Daarom is het better de kustwacht te bemannen door professionals die dat niet hebben.

  2. Harold en Joep, is uw verhaal met een zeer racistisch ondertoon. Dus de blanke Europeanen kunnen het oplossen? Waar komen jullie vandaan? Uw land is multicultureel. Wat zijn uw problemen. Ook in Nedereland worden mensen op dit gebied gepakt, kijk naar de ultieme bericht in Nederland. Ja was een blanke Nederlander. U hoort mij niet schreeuwen om een Antilaanse onderzoeker naar Nederland te sturen. Ook daar heb je ze mijn vriendelijke racist.

  3. Joep Meloen heeft helemaal gelijk, veel kustwachters zijn door en door verrot, die ga je geen wapens geven.

    Ik weet dat Nederland graag een geode beurt maakt door veel Antillianen aan te nemen, maar juist daar zit veel gespuis onder dat toegangelijk is voor met name de drugsmafia.

    Vervang ze door Europese Nederlanders, scoor je politiek niet mee maar dan heb je wel gekwalificeerde betrouwbare kustwachters die niet met hun voeten in de locale criminaliteit staan.

  4. Zolang de kustwacht nog vol zit met misfits en allerlei criminelen zou ik hen ook geen wapens geven.
    De Kustwacht lijkt zo langzamerhand wel de afvalbak van de samenleving te zijn geworden i.p.v. een elite korps.
    Curacao zou zich rot moeten schamen voor deze Kustwacht, maar ja, corruptie, machtsmisbruik, fraude, drugshandel en verzin het maar is hier de gewoonste zaak ter wereld.
    Dus nee, laten we deze jongens nog maar geen wapens geven. Voor je het weet nemen ze zo’n wapen mee naar de snek, de disco of waar dan ook en met hun extreem korte lontjes is het een recept voor ellende.
    Ze denken dat ze meer mans worden door de wapens en daar zit niemand op te wachten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties