30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Leeflang: Asjes moest vertrekken om ‘asbest-gate’

HomeMediaAmigoe | Leeflang: Asjes moest vertrekken om ‘asbest-gate’
Leeflang: Asjes moest vertrekken om ‘asbest-gate’
Leeflang: Asjes moest vertrekken om ‘asbest-gate’

WILLEMSTAD — De precieze reden waarom Ivar Asjes in augustus als premier moest vertrekken van PS is nooit duidelijk geworden. Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang meent nu dat het aanbestedingsproces voor het opruimen van asbest op het Isla-terrein, waarover de Staten afgelopen dinsdag vergaderden, de reden was voor het vertrek van Asjes.

Asjes zegt in een reactie zelf niet te weten waarom hij het veld moest ruimen en dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld. “Als ik iets op mijn kerfstok had gehad, zou ik niet onmiddellijk weer de politiek in zijn gegaan.”

“Het vertrek van oud-premier Ivar Asjes is naar mijn mening duidelijk gekoppeld aan de ‘asbest-gate’, ofwel het aanbestedingsproces van Refinería di Kòrsou (RdK) om asbest op het terrein te ruimen, dat zoals gebleken niet naar behoren is verlopen”, aldus Leeflang.

Om deze conclusie te staven verwijst het Statenlid naar meerdere documenten, onder meer de notulen van een vergadering van 30 september 2015 van de premier – op dat moment Ben Whiteman (PS), aangezien Asjes op 31 augustus zijn ontslag had ingediend – met drie RvC-leden van de RdK (CRU/BOO-energiecentrale).

“Wat opvallend is, is dat bij deze meeting premier Whiteman en alle Statenleden van de PS-fractie aanwezig waren, waarbij de premier ook benadrukte dat het niet gebruikelijk is dat tijdens een dergelijke vergadering ‘leden van het parlement aanwezig zijn’. Gesteld werd dat de PS-leden een observerende rol hadden tijdens de vergadering. Centraal in deze vergadering stonden de geruchten die de ronde deden dat de aanbesteding van het RdK-project om asbest te elimineren niet transparant verliep”, aldus Leeflang.

Uit de bewuste notulen, die in het bezit zijn van de Amigoe, blijkt verder dat er ook twijfels waren over de uitvoering van het project, zowel de administratieve uitvoering als de kwaliteit van de verrichte werkzaamheden.

Reactie Asjes

Asjes zegt desgevraagd er niet van op de hoogte te zijn dat dit de reden zou zijn geweest voor zijn vertrek. “Ik weet alleen wat mij is verteld. Dat de steun aan mij is opgezegd met het oog op een eigen te bewandelen weg van de PS in aanloop naar de verkiezingen. Ik kan niet beamen wat mij nooit is verteld.”

Hij vervolgt: “Toen er eenmaal sprake was van meerwerk, wat goedgekeurd was door de RvC, vond ik dat het werk zo snel mogelijk afgerond moest worden aangezien er een belang was voor de volksgezondheid. Als AVA-aandeelhouder en met het oog op good corporate governance meende ik dat ik noch op de stoel van de directeur noch van de RvC, het toezichthoudend orgaan, moest gaan zitten. Als aandeelhouder geef je de gewenste richting aan en controleer je vervolgens of daar uitvoering aan is gegeven.”

Asjes zegt dat hij destijds geen aanwijzingen had dat er iets onwettigs was. “De RvC heeft het meerwerk goedgekeurd.” Hij geeft aan dat het wel lastig was dat de jaarrekeningen van RdK niet up to date waren. Ook vindt hij dat de voorbereidingen beter hadden gekund. “Maar dat was ook lastig, want de directeur heeft aan de RvC uitgelegd dat het asbesthoudende materiaal begraven was en men slechts met schattingen kon werken.”

De oud-premier zegt dat hij alle stukken heeft ingezien en niet tot de conclusie is gekomen dat er dingen waren die niet door de beugel konden. “Het bevreemdt mij dat men het nu over ‘asbest-gate’ heeft, want zover ik weet zijn er geen onderzoeken door het OM ingesteld, dus om van een ‘gate’ te spreken vind ik overtrokken.”

Asjes besluit: “Als ik iets op mijn kerfstok had gehad, dan zou ik niet onmiddellijk weer de politiek in zijn gegaan. Ik ben ervan overtuigd dat ik integer heb gefunctioneerd en zie nog veel positief werk voor mij in de toekomst.”

Leeflang zegt over de vergadering waarvan de Amigoe de notulen heeft: “Het feit dat alle PS-parlementariërs aanwezig waren, duidt er op dat – zodra Whiteman het roer als premier overnam – er vanuit de PS-partij flink aandacht aan deze gang van zaken is besteed.

Notulen ‘asbest-gate’
Notulen ‘asbest-gate’

Zoals algemeen bekend was huidig RdK-directeur Jose van den Wall Arnemann de protegé van Asjes. Dit is duidelijk gebleken tijdens het benoemingsproces voor een nieuwe directeur van RdK. Dit aangezien Roderick van Kwartel als beste uit het assessment was gekomen en men desondanks de benoeming van Van den Wall Arnemann heeft doorgedrukt, waar Asjes zich dus sterk voor heeft gemaakt.”

Statenlid Leeflang verwijst in het verlengde hiervan wederom naar de notulen van 30 september, waarin het volgende vermeld staat: “De fractieleden geven aan dat zij twijfelen aan de deugdelijkheid en integriteit van zowel de betrokken afdeling als van de directeur van de RdK. De procedure voor aanbestedingen die door RdK gehanteerd wordt, is overgenomen van de Isla. Hiervan was in het verleden reeds duidelijk dat het gebruikt werd voor manipulatieve doeleinden. Het feit dat er sprake is van een overschrijding van de kosten van meer dan 100 procent, is volgens de fractieleden een indicatie van onbehoorlijk handelen.”

De benoeming van Van den Wall Arnemann ging niet zonder slag of stoot. Hij behoorde weliswaar tot de drie kandidaten die bij de werving- en selectieprocedure van Balance Recruitment Company als beste uit de bus kwamen, maar hij was niet kandidaat nummer 1.

In zijn assessment besloot toenmalig premier Asjes, die met RdK was belast, om niet de beste kandidaat Roderick van Kwartel naar voren te schuiven, maar Van den Wall Arnemann. Asjes wees bij de motivering van zijn keuze op de managementskwaliteiten van Van den Wall Arnemann. Vanuit de politiek en vooral vanuit coalitiepartij Pais was er veel kritiek op de voordracht van Van den Wall Arnemann, die in het verleden lid van het bestuur van de PS was geweest.

De gemoederen binnen de coalitie liepen bijzonder hoog op. Van Kwartel trok zijn kandidatuur in, waardoor de druk van de ketel was en de RdK vanaf 15 april 2015 een nieuwe statutair directeur had.

Meerwerk binnen een week

Uit een stuk dat de MFK-fractie tijdens het Statendebat eerder deze week omtrent ‘asbest-gate’ onder de aandacht bracht – een aanpassingsdocument – blijkt dat reeds op 22 april 2015 de nieuwe RdK-directeur, samen met een projectmanager en een onderhoud- en inspectiecoördinator, tekent voor meerwerk van de schoonmaakwerkzaamheden van 200 kubieke meter extra asbest. In dit document staat vermeld dat het project de ruiming van asbest op het RdK-terrein behelst en de omvang van de werkzaamheden tijdens een ‘job walk’ op 17 april was vastgesteld. Er werd dus nog geen week later al getekend voor meerwerk.

Tijdens het Statendebat deze week hebben verschillende parlementariërs de kosten van dit meerwerk aan de kaak gesteld. De kosten van de schoonmaak kwamen uit op meer dan 2,5 maal de begrote 1,1 miljoen gulden.

Uit de notulen van 30 september blijkt verder dat de drie aanwezige RvC-leden hadden aangegeven ‘met betrekking tot de aanbesteding niet betrokken te zijn geweest bij het evalueren of aanbestedingen conform procedures zijn verlopen’. Het toezicht hierop zou volgens hen op operationeel niveau moeten geschieden en behoorde daarom niet tot de taken van de RvC.

“De RvC geeft echter wel toe dat zij als toezichthouder van de totaliteit een grotere rol had kunnen spelen door het indienen van een verzoek om meer informatie vooraf”, aldus de notulen van de meeting tussen Whiteman, de PS-Statenleden en de drie RvC-leden van RdK.

Ook blijkt dat de onderhandelingen tussen RdK en het bedrijf waarvoor werd gekozen, Torcida nv, plaatsvonden op basis van de prijs per kubieke meter aan asbestschoonmaak en niet op basis van een vastgestelde ‘fixed prize’. “De commercial bid ging uit van een schatting van 200 kubieke meter, die bleek later gebaseerd te zijn op een verkeerde opname van hetgeen verwerkt moest worden. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke discrepantie tussen het aanbod en de uiteindelijke kosten”, aldus de notulen.

‘Smoking gun’

Volgens Leeflang kan men uit het bovenstaande opmaken dat de PS-fractie, snel na het vertrek van Asjes, heeft gepoogd om deze gang van zaken nader te onderzoeken. “De asbest-gate is naar mijn mening de smoking gun geweest voor de PS om het vertrek van Asjes te eisen, die immers hierin niet de morele autoriteit zou hebben gehad om deze misstanden aan te pakken. Whiteman had die wel”, aldus de politica.

Het Statenlid verwijst verder naar een brief van premier Whiteman van 15 december 2015, gericht aan de president-commissaris van RdK die ook bij de bewuste vergadering van 30 september aanwezig was. “Hierin benadrukte hij dat er een onderzoek door een onafhankelijk bedrijf diende te worden ingesteld, aangezien er ‘niet met zekerheid gesteld kon worden dat de aanbesteding/uitvoering van het asbestproject deugdelijk was verlopen”, aldus Leeflang.

De betrokkenheid van de PS-parlementariërs om de kwaliteit van de uitvoering van het asbest-project te controleren, wordt ook door de medewerker van Curaçao Refinery Utilities (CRU/BOO-centrale) die onlangs is ontslagen en zijn ontslag momenteel aanvecht, Eugene Angelica, tegenover de Amigoe beaamd.

“Ik ben door de heer Jaime Cordoba (partijleider en Statenlid van de PS) verwittigd dat hij samen met de parlementariërs Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora op locatie een bezoek heeft gebracht. Overigens zouden zij tijdens dit bezoek met maskers worden uitgerust die niet voldoende bescherming bieden tegen de asbest-microvezels”, aldus Angelica, die tevens secretaris is van Fundashon Promove Derecho Humano Kòrsou.

Bron; Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties