Amigoe | Leeflang: Centraliseren is een gevaar voor de gezondheidszorg

Leeflang: Centraliseren is een gevaar voor de gezondheidszorg

Leeflang: Centraliseren is een gevaar voor de gezondheidszorg

WILLEMSTAD — Het zorgbeleid lijkt steeds meer in de richting te gaan van gecentraliseerde zorg onder de overheid. Faillissementen van zorginstellingen lijken daar een onderdeel van te zijn. Dat zegt onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang. Zij doet dat in een reactie op de resultaten van het rapport over de financiële status van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos). Daaruit blijkt dat het ziekenhuis over vier maanden het personeel niet meer kan betalen.

“Het lijkt er steeds meer op dat er aan gewerkt wordt om de zorg te centraliseren onder de overheid. Centraliseren betekent dat de zorg gepolitiseerd wordt en dat is een gevaar voor de gezondheidszorg”, aldus Leeflang. “De overheid zou kwaliteitsnormen moeten opstellen en die controleren. Voor de rest moet de overheid niet zelf in de zorg gaan zitten. Stel dat de directeur van het ziekenhuis een politiek vriendje van de minister is? Of dat politici belangen krijgen in medicijnen? Daar moet je heel voorzichtig mee zijn.”

Steeds meer zorginstellingen op het eiland raken in de problemen. Volgens Leeflang heeft dat te maken met de financiering van de zorg. “Met de invoering van de wet basisverzekering ziektekosten zijn de sociale tarieven teruggegaan naar het niveau van 2001, omdat er nog geen nieuw zorgtarief is vastgesteld. Maar de kosten zijn inmiddels op het niveau van 2015. Ik heb al eerder aangegeven om snel te onderhandelen over deze zorgtarieven.”

Een van de zorginstellingen die het afgelopen jaar in de problemen raakten, is de Taamskliniek. “Op de achtergrond werd er al een stichting opgericht, zodat de kliniek na zijn faillissement doorgetrokken kon worden naar het nieuwe ziekenhuis. Hetzelfde zouden ze doen met het Adventziekenhuis, maar die hebben van zich af gebeten.” Ook haalt ze de plannen van minister Whiteman aan om de overheids- en de ziekenhuislaboratoria samen te voegen en onder te brengen in het Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Het onafhankelijk Statenlid wil van Whiteman weten waar deze praktijken toe leiden en of ze onderdeel uitmaken van zijn beleid. Welke richting gaan we op en hoe komt dit de gezondheidszorg ten goede?

Leeflang heeft zelf ervaring in het onderwijs, waarin de politiek destijds veel zeggenschap had. “Zo werd het Papiaments in het onderwijs geïntroduceerd, dat was puur politieke ideologie. Dat is bijna het faillissement van het onderwijs geweest. Ik heb er toen als minister voor gezorgd dat de politiek er via wetgeving uitgegooid werd.” Ook de zorg is nu in gevaar, vindt Leeflang. “Zorginstellingen zijn zwak geworden en kunnen geen duurzame kwaliteit leveren. Het probleem van Curaçao is dat er geen visie en geen beleid is, waardoor er geen controles zijn en niemand aangesproken kan worden.”

Minister Whiteman krijgt maandag een brief van Statenlid Leeflang op de mat.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *