Amigoe | Leeflang: half miljoen van elk ministerie voor gepensioneerden

Leeflang: Alternatief voorstel uitbetaling indexering

Leeflang: Alternatief voorstel uitbetaling indexering

WILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang heeft een voorstel gedaan om de indexering van pensioenen voor gepensioneerden met een duurtetoeslag alsnog uit te kunnen betalen.

Onlangs besloot Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) om hoger beroep aan te tekenen in een vonnis in deze zaak.

In de zaak aangespannen door ambtenarenvakbond Abvo had de rechter geoordeeld dat de regering geen argument had om de indexering voor gepensioneerden met een duurtetoeslag component niet uit te betalen. In een persbericht stelde Jardim in hoger beroep te gaan omdat de regering van mening is dat met de uitspraak op verschillende onderdelen buiten de rechtsprekende taak is getreden. Ook is er onvoldoende rekening gehouden met de afweging die de regering heeft gemaakt bij de besluitvorming om niet te indexeren.

Niet vermeld in het persbericht maar wat de minister wel tegen coalitieparlementariërs heeft verklaard, is dat de kosten die met de uitbetaling zijn gemoeid, een bedrag van boven de 4 miljoen gulden, en de jurisprudentiële gevolgen, ook een rol hebben gespeeld bij zijn beslissing om in hoger beroep te gaan. Deze beslissing kwam hem op kritiek te staan van zowel de coalitie als de oppositie.

Pais-lid Eugène Cleopa drong er bij de regering op aan om in overleg te treden om een betalingsregeling met de gedupeerden te komen, terwijl Leeflang het besluit van de regering omschreef als het specifiek targetten van gepensioneerden.

Ministeries

Het onafhankelijk Statenlid komt nu met een voorstel om alsnog de indexering voor deze groep uit te betalen. In een brief aan Jardim stelt zij dat alle ministeries van het land Curaçao, inclusief de Staten, ieder een bedrag van een half miljoen kunnen bijdragen. Dit zal 5 miljoen gulden opleveren.

Leeflang stelt dat omdat de gepensioneerden voor verschillende ministeries hebben gewerkt, deze ministeries allemaal een bijdrage zouden moeten kunnen leveren.

Volgens het Statenlid bestaat er voldoende ruimte op de begroting, gezien het overschot op de gewone dienst van 13,3 miljoen gulden over 2015, zoals vermeld in de Financiële Management Rapportage over de maand november. Ze wil van Jardim weten of hij zich in haar voorstel kan vinden en bereid is om van het hoger beroep af te zien.

Bron: Amigoe

7 Reacties op “Amigoe | Leeflang: half miljoen van elk ministerie voor gepensioneerden

 1. Hoe kan het dan dat de gewone burger (ik) daar niks van merk? Ob omhoog, grondbelasting omhoog, bvz premie omhoog en aov premie omhoog en dan 2 gulden minder loonbelasting. U vertelt sprookjes.

 2. erger nog er is een brief van de Minister uitgegaan aan de belastingdienst die vrijstelling heeft gegeven aan de 58 en 59 jarige en met vervroegd AOV gingen om geen heffingen te doen Kosten vier miljoen en dat terwijl anderen 60 jarigen met een wereld inkomen gewoon moeten betalen. raar raar hoe zit dat, is gewoon wachten dat deze bij de rechter vragen dat ze op grond van gelijkheid behandeling ook vrijstelling krijgen.
  De Minister deed dit omdat veel mensen dachten als ze eerder AOV aanvroegen dat ze dan ook lagere premie’s mochten betalen. terwijl in de wetten staat dat iedereen gewoon premies moet betalen tot het 65 levenjaar.

 3. Stanley Held

  Raar dat u, haar aanvalt. deze vrouw is de enige poltici die een antwoordt geeft. Ik snap haar. Help haar.

 4. Dan had je beter moeten op letter. Er is sinds 2015 voor 80 miljoen belastingverlaging ingevoerd.

 5. Als er dan toch al jarenlang een overschot is, dan zou je ook voor lastenverlichting kunnen kiezen (het is namelijk niet jullie geld) of allerlei andere mooie dingen doen. Allemaal keuzes en in uw voorstel maakt u er niet 1. Daarnaast zit u al sinds sint Juttemus in het parlement en nog steeds is het jullie niet gelukt al deze waste, die dus niks bijdraagt aan de dienstverlening, weg te bezuinigen? Jaar in jaar uit? Wat doen jullie daar eigenlijk? Dit is gewoonweg goedkoop politiek scoren.

 6. @Freek. De begroting Kent sinds 2013 overschot van 13 miljoen. Dus er zit voldoende vet in de begroting. Tevens wordt er jaarlijks een bedrag van 10 miljoen uitgegeven aan consultants en ruim 5 miljoen aan reiskosten. In Keuze genoeg OM Te bezuinigen zonder Te snijden in de Dienstverlening.
  Omayra Leefang

 7. Wat een laf voorstel, zo lijkt het net of het niks kost. Laat eerst maar eens duidelijk worden hoe dat half miljoen bezuiniging per ministerie wordt ingevuld. Betekent het korting op hulp aan gehandicapten, korting op gezondheidsvoorzieningen, korting op stimulering van de economie, korting op veiligheid op straat? Klare taal aub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *