Amigoe | Leeflang stelt voor om LMA aan te passen

Gemengde gevoelens over vonnis ex-VDC-hoofd

Leeflang stelt voor om LMA aan te passen tegen machtsmisbruik

Na politieke achtervolging van de voormalige ministers van Algemene Zaken en Justitie, Gerrit Schotte (MFK) en Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) tegen ex-VDC-hoofd Gumbs stelt Leeflang voor om LMA aan te passen tegen machtsmisbruik

WILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang heeft gemengde gevoelens over het vonnis van ambtenarenrechter Maroeska Scholte in de ‘historische zaak van onrechtvaardigheid’, waarmee het voormalig hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), Edsel Gumbs, de laatste jaren te kampen heeft gehad.

Zoals bekend heeft hij inmiddels de zaak gewonnen tegen de overheid, de ministers van Algemene Zaken (AZ) en Justitie en de gouverneur van het land.

Leeflang doet tevens een voorstel aan de regering om de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA) aan te passen om op die manier een herhaling van soortgelijke zaken te voorkomen.

Het is volgens Leeflang Gumbs gelukt om zijn goede naam te behouden, nu de politieke achtervolging van de voormalige ministers van Algemene Zaken en Justitie, Gerrit Schotte (MFK) en Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS), achter de rug is.

“Deze zaak is een schoolvoorbeeld van machtsmisbruik.”

In een poging een herhaling te voorkomen, stuurde Leeflang een vragenbrief aan minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening, met onder meer een voorstel om de LMA aan te passen.

“De zaak kan niet afgehandeld worden, zonder dat er maatregelen genomen worden om een herhaling te voorkomen. Het is ongebruikelijk dat politici misbruik maken van hun macht en het volksgeld, namelijk 600.000 gulden, om een hoge overheidsfunctionaris te breken, alleen om enkelen te beschermen die nooit door de screening konden komen.”

Bovendien maken de twee hoofdrolspelers van dit machtsmisbruik steeds gewoon deel uit van de Staten en genieten zelfs van bescherming die wordt betaald door het volk, voegt Leeflang toe.

Gefabriceerd

“In het vonnis staat duidelijk dat Schotte en Wilsoe de beschuldigingen in de richting van Gumbs, niet konden bewijzen. Dus het verhaal van Schotte dat Gumbs betrokken was bij een coup tegen zijn regering, was een schaamteloze leugen.”

Leeflang benadrukt verder in de brief dat de enige in het vonnis genoemde reden voor ontslag, een verstoorde arbeidsrelatie en onverenigbaarheid van karakters was.

En hier ligt de onrechtvaardigheid, aldus Leeflang, omdat de rechter zelf zegt dat ‘uit de stukken blijkt dat verweerders vanaf het begin op zijn zachtst gezegd niet gelukkig zijn geweest met (het handelen) van klager (Gumbs, red.).”

Onderwereld

Verder is het voor het Statenlid niet opmerkelijk dat de voormalige ministers Schotte en Wilsoe vanaf het begin niet gelukkig waren met Gumbs.

“Ministers die niet door de screening konden komen of die betrokken zijn in de onderwereld, hebben logischerwijs een karakter dat botst met dat van het hoofd van een veiligheidsdienst, aangezien deze kennis heeft van hun gebrek aan integriteit.”

Leeflang wees tevens op de recente uitspraken van de voormalige Statenvoorzitter dat Schotte, als demissionaire premier, vertrouwelijke en geheime documenten naar het MFK-hoofdkwartier had meegenomen.

“Dit is een ernstige beschuldiging die een indicatie geeft van een behoefte om de veiligheidsdienst te ontmantelen. De moord op Helmin Wiels had zelfs voorkomen kunnen worden, indien de veiligheidsdienst had gefunctioneerd zoals het hoort”,

aldus Leeflang.

Voorstel

In verband met ‘dit historische geval van onrechtvaardigheid om een hoge functionaris met zwakke argumenten te ontslaan’, doet Leeflang in de brief aan Van der Horst een voorstel om de LMA aan te passen.

In die wet moet duidelijk gedefinieerd worden dat wettig en overtuigend bewezen moet worden in een soortgelijke zaak, dat er sprake is geweest van een verstoorde arbeidsrelatie of onverenigbaarheid van karakters.

“Zo kan voorkomen worden dat corrupte afgevaardigden een overheidsafdeling kunnen vernietigen en druk kunnen zetten op ambtenaren, die zich door angst schuldig kunnen maken aan corruptie.”

Verder wil het Statenlid van Van der Horst weten of hij bereid is dit te doen en zo ja, op welke termijn deze wet aangepast kan worden. Indien de minister daar niet toe bereid is, moet hij uitleggen waarom, vindt ze.

Bron: Amigoe
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

2 Reacties op “Amigoe | Leeflang stelt voor om LMA aan te passen

 1. Zomaareenmening

  Een ware vertegenwoordiger van het volk en voor het volk.

  Echter miste ik nog de volgende vraag aan de heer Asjes:

  Wanneer wordten de screenings van onze huidige ministers opnieuw uitgevoerd maar dan door een integere en onafhankelijke instantie? Iedereen weet dat het huidige hoofd van de VDC door een corrupte regering is aangesteld en iedereen weet dat dit hoofd zelf nier deugd omdat hij zich voor het karretje van dit corrupt zootje heeft laten spannen. Of mag dit niet gevraagd worden omdat onze huidige ministers ook door deze persoon zijn gescreend?
  Wie vertrouwd de uitkomst van deze screening nu nog?

 2. En alweer slaat deze politica de spijker op zijn kop en spreekt zij harde maar ware woorden. Waar blijft de rest, behalve dan met een zwak soort statement dat het recht heeft gezegevierd?

  Wat hier allemaal mogelijk was en nog steeds is om een enkeling van een negatieve screening te vrijwaren dat grenst aan het onwaarschijnlijke. De uitspraak in deze zaak kan niet zo maar als simpele kennisgeving passeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *