Amigoe | Leonora (PS) wil onderzoek organen UTS

Sherwin Leonora

Leonora (PS) wil onderzoek organen UTS

WILLEMSTAD — PS-Statenlid Sherwin Leonora wil dat er een onderzoek komt naar het handelen van de directie en Raad van Commissarissen (RvC) van UTS. Leonora hekelt het feit dat ondanks grote verliezen UTS miljoenenbedragen is blijven investeren in verliesgevende buitenlandse projecten.

De kritiek van Leonora komt daags voor een Statenvergadering over UTS die morgen zal worden gehouden. Het PS-lid wijst erop dat UTS vanaf 2007 verliesgevend is, waardoor de kaspositie van het bedrijf van 120 miljoen tot 38 miljoen in 2010 is gedaald.

Deze negatieve cijfers leidden tot een verlies van 29 miljoen van UTS in 2013. Ondanks de verliezen in de periode van 2007 tot 2010 is UTS miljoenen blijven steken in het buitenland, aldus Leonora. Hij verwijst onder meer maar Uniqa in Suriname en in UTS St. Kitts en de steun van de UTS-directie voor het Ctex-project dat nu te koop staat.

“Nadat meer dan 80 miljoen dollar in Suriname is geïnvesteerd, willen directie en RvC de vestiging in Suriname verkopen voor maar 5 miljoen dollar. Dit zal een verlies betekenen van meer dan 70 miljoen dollar. Dit is onacceptabel”,

aldus het PS-lid. Leonora geeft aan dat er tal van onduidelijkheden zijn met betrekking tot verkoop van Uniqa door UTS in Suriname. Zo zouden minderheidsaandeelhouders naar de rechter zijn gestapt, omdat ze menen te zijn benadeeld door de aanstaande verkoop.

Ook vanuit de Surinaamse regering zou er verzet zijn tegen de verkoopplannen, terwijl er sprake is van gebrek aan transparantie met betrekking tot de aangekondigde verkoop.”

Het PS-lid voegt hier aan toe dat het proces om tot verkoop van de vestiging op St.Kitts over te gaan nog loopt. Dit geldt ook voor de aangekondigde verkoop van Ctex en ATM, het moederbedrijf van TeleCuraçao. Het PS-lid staat erop dat de besluitname binnen UTS nader moet worden onderzocht.

“Ondanks jarenlange verliezen hebben de directie en RvC besloten om een luxueus hoofdgebouw te Ararat te kopen, zonder dat leegstaande gebouwen van UTS werden verkocht. Ook werd besloten om geld in Ctex te investeren. Langetermijnprojecten werden gefinancierd door kapitaal dat bestemd was voor de operations van het bedrijf. Ook werden 115 werknemers vrijwillig afgevloeid, iets wat het bedrijf 21 miljoen gulden heeft gekost.”

Deze beslissingen passen niet in het kader van deugdelijkheid van bestuur en tonen volgens Leonora aan, dat er geen sprake is van toezicht door de RvC op de directie, of dat de RvC en directie samen besluiten nemen. Dit druist in tegen het systeem van Checks and Balances, geeft Leonora aan.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Leonora (PS) wil onderzoek organen UTS

 1. Zomaareenmening

  Heer Leonora,

  Zat uw partij vanaf 2010 niet in de regering?
  Hebben wij duidelijk doestellingen van uw partij, namens de regering met betrekking tot UTS gehoord? Zijn er namens de regering acties ondernomen om UTS van de ondergang te redden?
  Blijkbaar is het enigste dat de PS kan doen iedere zaterdag hard schreeuwen, het altijd beter weten, dreigementen rondstrooien en mede regeringspoliticy tot de grond toe afbranden.
  Ik heb maar een opmerking met betrekking tot uw ingezonden stuk:
  ” bullshit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *