Amigoe | Lichte groei in 2015

Centrale Bank Curacao en Sint Maarten CBCS | Persbureau Curacao

Centrale Bank Curacao en Sint Maarten CBCS | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Na drie jaar op rij te kampen te hebben gehad met economische krimp groeide de economie van Curaçao in 2015 met 0,3 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag 2015 van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

De economische groei kan worden toegeschreven aan de hospitality, bouw en financiële sectoren. In 2015 overnachtten er meer toeristen uit met name Europa, Noord-Amerika en het Caribisch gebied. De Noord-Amerikaanse en Europese markten profiteerden van de extra vluchten. De scherpe daling van de prijs van olie op de wereldmarkt zorgden voor een deflatie van 0,5 procent.

Opvallend in vergelijking met 2014 toen het eiland een inflatie van 1,5 procent kende. Zowel de publieke als private bestedingen stegen in 2015. De stijging van private bestedingen werd veroorzaakt door een stijging van het aantal investeringen. Met name in de toerisme- en transportsector. Dat werd getemperd door een daling van de particuliere consumptie. De overheidsbestedingen namen toe door de bouw van het ziekenhuis en de verbetering van het wegennetwerk.

Volgens de CBCS zijn er een paar indicatoren vast te stellen die de teleurstellende economische performance in de monetaire unie verklaren. Ten eerste hebben de demografische veranderingen een negatief effect gehad op de binnenlandse vraag en daardoor ook op de economische groei. Als het aantal zestigplussers in een gemeenschap stijgt daalt het inkomen per huishouden doordat men dan met pensioen gaat. Ook kan de slechte economische performance worden toegeschreven aan de fiscal-rule paradox.

Na de schuldsanering in 2010 door Nederland is Curaçao gebonden aan een fiscaal raamwerk met strenge fiscale regels. Ook is Nederland verplicht om zich in te schrijven op obligaties van het Land tegen lage rentes. Dit heeft ervoor gezorgd dat beleidsmakers zich meer richten op het naleven van de regels in plaats van het stimuleren van economische groei.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *