Amigoe | MAN en MFK willen spoedvergadering over havenconcessie

MAN en MFK willen spoedvergadering over havenconcessie

MAN en MFK willen spoedvergadering over havenconcessie

WILLEMSTAD — De fracties van MFK en MAN hebben een spoedvergadering aangevraagd over de havenconcessie voor stuwadoorsbedrijf Curaçao Port Services (CPS). Aanleiding voor het verzoek van de twee oppositiefracties is het besluit van de Raad van Ministers (RvM) eerder deze week om akkoord te gaan met een nieuwe havenconcessie voor CPS met een looptijd van 20 jaar.

In hun brief aan Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) uiten de twee fracties hun bezorgdheid over het concept dat eerder deze week door de RvM werd goedgekeurd. Hun bezorgdheid heeft vooral te maken met de vraag of de verlenging behoud van de huidige monopoliepositie van CPS in de haven inhoudt.

MAN-Statenlid Charles Cooper uitte gisteren deze bezorgdheid tegenover de Amigoe. “PAR-minister Eugene Rhuggenaath (Economische Ontwikkeling) loopt nu te vertellen dat er een concessie komt voor een periode van 20 jaar en dat er een einde komt aan het monopolie in de haven. Wij willen weten hoe dit nu precies zit. Bij het kabinet-Schotte lag er ook een voorstel op tafel voor een concessie van 25 jaar. Maar dit hield in dat op dag 1 van de concessie het monopolie ten einde zou komen, maar hoe zit het nu precies”, wil Cooper weten.

Cooper, die in het kabinet-Schotte als minister belast was met de portefeuille van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, wil dat Rhuggenaath duidelijk aangeeft wanneer de monopoliepositie in de haven afloopt. “Is het op dag 1 van de concessie, of komt er een eind aan de monopoliepositie van CPS in de haven als de 20 jaar voorbij zijn?”

In een reactie stelt Rhuggenaath desgevraagd dat zodra de nieuwe concessie ingaat, de huidige concessie – die nog vijf jaar geldig is – zal worden ingetrokken. Met deze nieuwe concessie is er volgens de minister geen monopolie meer in de huidige en toekomstige Curaçaose havens, zoals in de oude concessie was afgesproken.

De fracties van MFK en MAN willen dit punt zo snel mogelijk op de agenda van een openbare vergadering zetten. Met dit doel voor ogen verzoeken de aanvragers Statenvoorzitter Franco om dit onderwerp als extra agendapunt aan de openbare Statenvergadering van komende maandag toe te voegen. Het betreft een hervatting van een eerder geschorste vergadering over het zika-virus.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | MAN en MFK willen spoedvergadering over havenconcessie

  1. Gerrit de Raaf kan zich beter druk maken voor zijn recht zaak deze week. Het kunnen wel eens zijn laatste woorden worden in de staten, O nee ik vergis mij, al krijgt hij 10 jaar, hij blijft gewoon zitten in de staten zie Thodé.

  2. Abraham Mossel

    Gerrit de Raaf ( laaielichter) ziet de bui al aankomen, al zijn planen die hij samen met sjijk Hakim in zijn tijd als MP in elkaar had ge-knutselt om buitenlandse bedrijven voorrang en in hun handen te geven in de haven,en natuurlijk niet vergeten hun zakken gezamenlijk op een onbeschofte manier te vullen, ziet hij nu in rook op gaan ( voor dit moment want je weet het nooit hier op Curacrim ) en weet dat hij deze sponsoren terug moet schuiven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *