Amigoe | Mediastilte rond onderzoek Bureau Rijbewijzen

Dode man in zee gevonden

Mediastilte rond onderzoek Bureau Rijbewijzen

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie treedt liever niet in details over het strafrechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij de afgifte van rijbewijzen bij het Bureau Rijbewijzen.

Dat zei woordvoerder Norman Serphos aan de Amigoe op vragen over dit onderzoek. Zo is niet duidelijk hoeveel valse rijbewijzen in omloop zijn noch hoeveel personen betrokken zijn bij het onderzoek en eventueel vervolgd zullen worden. Hij mag alleen zeggen dat het onderzoek in de eindfase zit.

De officier van justitie belast met deze zaak zal dus binnenkort een beslissing nemen over wie allemaal vervolgd zullen worden in deze zaak. Maar wanneer is nog onbekend. Het is inmiddels wel duidelijk dat bij deze zaak ambtenaren betrokken zijn, maar ook niet-ambtenaren en degenen die de valse rijbewijzen hebben gekocht, oftewel de helers. Het strafdossier is recentelijk afgerond en de officier gaat zich nu hierover buigen, aldus Serphos.

Zoals bekend is het onderzoek van de Landsrecherche gestart nadat de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) tijdens een onderzoek in 2013 op vermoedelijk frauduleus handelen bij het bureau stuitte. Het Soab-rapport werd niet openbaar gemaakt. Minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening (Pais) die aangifte deed, gaf tijdens de behandeling van de begroting over het jaar 2015 aan dat de publicatie hiervan het algemeen belang niet dient, omdat dit het strafrechtelijk onderzoek zou kunnen verstoren.

De Amigoe meldde al in augustus 2013 dat de Soab na het onderzoek aangifte had gedaan bij het OM van de illegale afgifte van rijbewijzen tegen betaling. De geruchten dat rijbewijzen op het eiland gekocht kunnen worden doen echter al jaren de ronde, maar dit werd nooit onderzocht. Er zou tussen de 750 en ruim 1000 gulden betaald moeten worden. Op deze manier zouden meer dan 1000 rijbewijzen verhandeld zijn.

Tijdens de vergadering over de begroting 2015 had PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje ook al vragen gesteld over het Soab-rapport. Specifiek wilde hij weten of het klopt dat er zo’n 8000 valse rijbewijzen in omloop zijn. Maar minister Van der Horst kon tijdens de beantwoording van de vragen alleen maar verklaren dat het er geen 8000 zijn. Om hoeveel het wel gaat wilde hij ook in het kader van het onderzoek dat nu loopt niet zeggen.

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe | Mediastilte rond onderzoek Bureau Rijbewijzen

 1. Sjoerd begrijpt het niet.

  Je hebt een OM dat een persvoorlichter op de payroll om aan de voorkant mooi weer te spelen terwijl aan de achterkant opgelegd straffen niet uitgevoerd worden.

  Dit tast het fundamentele bestaansrecht van het OM aan, maar Sjoerd ziet het niet.

 2. Sjoerd Meijer

  Wat hebben Serphos en Mariano te maken met uitgifte van rijbewijzen?

 3. Wat is er mis met de vraag van Jan? Zit hij onder de plak, bij zijn vrouw?

 4. Sjoerd Meijer

  Beste Jan,
  Heb je echt nagedacht over wat je hebt geschreven? Weet je vrouw dit?

 5. Kan Serphos ons ook vertellen of Brian Mariano inmiddels iets van zijn 4 jaar geleden opgelegde celstraf van 1 jaar heeft uitgezeten?

  Als hij een macamba was zou het racisme genoemd worden. Nu een Yu do Korsou klaarblijkelijk een voorkeursbehandeling genieten blijft het oorverdovend stil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *