Amigoe | Meer aandacht voor arbeidsomstandigheden in de regio

Avoid the gossipers

Meer aandacht voor arbeidsomstandigheden in de regio

WILLEMSTAD — Er komt een uitwisseling van kennis op het gebied van Arbodiensten tussen Suriname, Aruba en Curaçao. Het Surinaamse opleidingsinstituut Sivis en Optima Curaçao BV hebben hiervoor gisteren een akkoord getekend.

Sivis is verbonden aan de vakbonden in Suriname. Optima BV is al twee jaar bezig op Curaçao met de bewustmaking van arbeidsomstandigheden.

De ondertekening van het akkoord gisteren was bijzonder, omdat de organisaties de misstanden rond arbeidsomstandigheden willen aanpakken in verschillende landen. Ze bundelen nu de krachten als organisaties om in Suriname en op Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Eustatius en Saba cursussen en opleidingen te gaan geven over arbeidsomstandigheden.

Het gaat Optima en Sivis erom alle drie de ‘spelers’ – werkgevers, werknemers en de overheden – bewust te maken van onveilige en ongezonde werkplekken en vooral ook wat ze er zelf aan kunnen doen. Victor Jones, die namens Sivis het akkoord tekende met Arthur Nivillac van Optima BV, gaf aan dat men in Suriname de arbeidsomstandigheden steeds serieuzer begint te nemen. De afgelopen week zijn er zelfs vijf arbeidsinspecteurs overgeplaatst, omdat ze hun werk niet goed deden. Jones is er daarom van overtuigd dat de mensen in Suriname nu openstaan voor kennis uit Curaçao.

Aan de andere kant, voor Sivis – dat op Aruba al een filiaal heeft – is de ondertekening van het akkoord een manier om de opgebouwde kennis van de afgelopen 46 jaar met organisaties en voornamelijk vakbonden op de eilanden te delen. Sivis is het opleidingsinstituut van de Surinaamse vakbonden. Zij verzorgen minimaal eenmaal per jaar workshops in samenwerking met ILO, de internationale arbeidersorganisatie.

Een van de dingen die Sivis op Curaçao wil helpen opzetten, is een opleidingsinstituut voor leden en niet-leden van vakbonden. Een brede delegatie van Sivis is deze dagen op Curaçao om daarover te praten met de desbetreffende organisaties.

Optima BV, dat als arbodienst en arbeidswinkel functioneert, heeft de afgelopen tijd ook zijn diensten uitgebreid naar de andere eilanden. Met de Rijksdienst Caribisch Nederland is onlangs ook een akkoord gesloten om op Bonaire, St. Eustatius en Saba cursussen te gaan geven aan werknemers.

Daarnaast is Optima ook aan het uitbreiden naar Aruba. Met de Arubaanse Bond voor Verpleegkundige Instellingen (ABV) hoopt men op een later tijdstip tot een akkoord te komen over samenwerking. Voor Arthur Nivillac zijn de uitbreidingen het bewijs dat steeds meer mensen zich bewust worden van het feit dat er iets gedaan moet worden aan de arbeidsomstandigheden. Niet alleen in de landen in de regio, maar vooral ook op Curaçao.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *