28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Meer aandacht voor jongeren die buiten de boot vallen

HomeMediaAmigoe | Meer aandacht voor jongeren die buiten de boot vallen

door Amigoe verslaggever Anke Brunswijk-Vellenga

school-1
Meer aandacht voor jongeren die buiten de boot vallen

WILLEMSTAD — Zo’n 650 tot 700 jongeren hebben vorige week een sollicitatieformulier ingevuld tijdens de banenmarkt op Bándabou. Opvallend was de grote belangstelling van jongeren onder de achttien jaar.
Dat melden organisatoren van de banenmarkt. Maar het verhaal houdt niet op met een succesvolle banenmarkt.

Niet alleen jongeren tussen de 18 en 24 jaar kwamen in groten getale naar de banenmarkt in Tera Kòrá, maar ook bleken nog jongere mensen behoefte te hebben aan vorming en training. “Het was indrukwekkend om te zien dat er tussen de 90 en 100 jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 samen met hun ouders naar de banenmarkt in Tera Kòrá kwamen. Zij hadden vooral belangstelling om zich te ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld horeca, uiterlijke verzorging en electro”, zegt Michael Pinedo, coördinator van de Dok- en Isla-projecten bij Feffik. “Dat was niet wat we verwacht hadden, en daar hadden we ons ook niet op gericht.”

Deze jongeren werden dan ook vooral opgevangen bij de informatiestand van opleidingsinstituut Feffik. Voor de Dokmaatschappij kwamen ongeveer 200 aanmeldingen binnen en meer dan 100 jongeren hadden interesse voor werkzaamheden bij de Isla-raffinaderij. Als zij goedgekeurd worden, kunnen de jongeren binnenkort instromen in het project dat beide bedrijven hebben bij Feffik. Daar worden jongeren door middel van een speciaal programma voorbereid op werkzaamheden bij Dry-Dock en Isla.

Op dit moment loopt bij Feffik de selectieprocedure voor een project waarbij jongeren klaargestoomd worden om bij de Dokmaatschappij en de Isla-raffinaderij te gaan werken. Tijdens de selectie voor vier verschillende opleidingstrajecten worden jongeren onder meer op hoogtevrees en drugsgebruik getest en wordt er ook een psychologische test afgenomen. Onlangs begonnen 60 jongeren aan de selectieprocedure voor twee opleidingen, slechts 25 van hen werden goedgekeurd. De rest werd vooral op basis van de psychologische test en het assessment afgewezen. “Deze jongeren hebben extra begeleiding nodig. Daar zou eigenlijk een crisisopvang of een soort voortraject voor moeten komen”, zegt Pinedo. Hij vervolgt: “Er zou meer aandacht moeten komen voor de opvang en begeleiding van deze jongeren. Daar moet in geïnvesteerd worden. Iemand moet het doen, want deze jongeren redden het niet in hun eentje.”

De jongeren die bij Feffik opgeleid worden, hebben vaak geen makkelijk leven. De kans op uitval ligt dan ook altijd op de loer. Maar volgens Pinedo hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. “Het is afhankelijk van de manier waarop je met ze omgaat. Als je aandacht en belangstelling voor ze hebt, dan krijg je ze altijd mee. Je moet een vertrouwensrelatie opbouwen waarbinnen ruimte voor verandering is. Vanaf de eerste dag dat je ze leert kennen, moet je ze structuur bieden en begrip tonen. Wanneer een jongen niet komt opdagen, bel je hem op om te vragen wat er aan de hand is.”

Op die manier houdt Pinedo ‘zijn jongens’ gemotiveerd. “Ze zorgen zelf voor hun eigen eten en vervoer. Als er geen materiaal is om mee te werken, dan zoeken ze wat anders om te doen.” Het motto van de projectcoördinator is ‘wat aangeleerd is, kan afgeleerd worden’. “Ook al zijn sommige jongeren door omstandigheden het verkeerde pad op gegaan, je kunt hen de fouten altijd weer afleren.”

Doel van de banenmarkt op Bándabou was om te kijken hoe groot de belangstelling onder werkloze jongeren was en wat verschillende bedrijven voor de jongeren kunnen betekenen. De informatie die is verzameld op de banenmarkt zal doorgespeeld worden naar het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw).

Verder is het de bedoeling dat de jongeren gedurende een periode gevolgd worden wanneer ze aan het werk zijn of eenopleiding volgen, om uitval te voorkomen. “We willen ook een banenmarkt voor de jongeren op Bándariba. De organisatie zou dan eigenlijk wel bij Soaw moeten liggen, want het moet vanuit de overheid gestimuleerd worden. Want uiteindelijk is de overheid verantwoordelijk.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties