30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Meerdere oorzaken financiële problemen Sehos’

HomeMediaAmigoe | ‘Meerdere oorzaken financiële problemen Sehos’
‘Meerdere oorzaken financiële problemen Sehos’
‘Meerdere oorzaken financiële problemen Sehos’

WILLEMSTAD — De ongezonde levensstijl, hoge mate van overgewicht, het onverantwoordelijke voortplanten en slechte sociaal-economische ontwikkeling gekoppeld aan het matige onderwijs op Curaçao, leiden naar een hoge zorgbehoefte.

Daarbij stijgen de zorgkosten wereldwijd vanwege snelle technologische ontwikkelingen. Dit zijn allemaal factoren die volgens de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) bijdragen aan de huidige financiële problemen van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos).

Volgens de VMSC kan er inderdaad efficiënter gewerkt worden in de ziekenhuiszorg. Maar een groter probleem, naast de inefficiëntie en de budgettering van het Sehos, is de slechte gezondheidsconditie van de bevolking op Curaçao. “Iemand die slecht opgeleid is, heeft meer moeite met een goede baan vinden. Daardoor heeft diegene minder geld te besteden en is sneller geneigd om vaker een hamburger van 2 gulden te kopen. Met alle gevolgen van dien”, zegt VMSC-penningmeester en gynaecoloog Ralph Voigt.

De VMSC geeft aan voor verbetering van efficiëntie te zijn, maar dat de hoge zorgkosten niet uit het oog verloren moeten worden. Ook willen de medisch specialisten samen met de directie van het ziekenhuis nadenken over hoe er nog meer bezuinigd kan worden, zodat er met het toegewezen budget van de overheid gewerkt kan worden. “Specialisten zijn zeker niet de grootste kostenpost in het ziekenhuis. Zorgkosten zijn hoog en technieken worden steeds duurder. Hoewel het ziekenhuis als privé-instelling zelf verantwoordelijk is voor zijn financiering, is de overheid net zo goed verantwoordelijk voor de algemene zorgbehoefte. Als overheid moet je dan zeggen dat je maar een bepaalde mate van zorg kan bieden. En je zou dan ook duidelijk moeten maken dat er geen topzorg op Curaçao geleverd kan worden”, aldus Voigt.

De overheid zou volgens Voigt ook meer moeten luisteren naar geluiden die vanaf de ziekenhuiswerkvloer komen. “Er zijn al bezuinigingen geweest, waarbij open vacatures niet opgevuld werden. Met als gevolg dat verpleegkundigen op hun tenen lopen. Afdelingen functioneren nog maar net. Er kan gewoon niet meer op personeel bezuinigd worden.” Verder blijkt het nog niet zo simpel om ingeburgerde structuren in het ziekenhuis aan te passen. Zo stelde Gezondheid-minister Ben Whiteman (PS) voor om patiënten in plaats van ‘s middags al in de ochtenduren te ontslaan, zodat bedden eerder op de dag vrij komen. “Ook al ontsla je iemand om twaalf uur, degene wordt vaak pas om zeven uur ‘s avonds opgehaald, omdat mensen in dit soort gevallen geen vrij krijgen van hun werkgever”, legt Voigt uit. Volgens hem is dit bovendien maar een fractie van de problemen. “Een groter probleem is dat operatiekamers vol zijn. Er is bijna geen ruimte meer om te opereren.”

 

Dienstverband

De medisch specialisten zijn ervan overtuigd dat de efficiëntie in het ziekenhuis beter kan. Samen met Usona zijn medisch specialisten daarom al jarenlang bezig om een Geïntegreerd Medisch Specialisten Bedrijf (GMSB) onderdeel te laten worden van het ziekenhuis. “Helaas krijgen we geen enkele reactie van de verantwoordelijke ministers. Ondertussen is het overgrote deel van de specialisten binnen en buiten het Sehos samen georganiseerd in vakgroepen en de afgelopen jaren hard bezig geweest met een enorme organisatieslag: vorming van maatschappen, gezamenlijke patiëntenbesprekingen, supra-specialisaties en het aantrekken van jonge collega’s om aan de zorgvraag te voldoen.”

De overheid wil graag dat medisch specialisten in dienstverband voor het ziekenhuis gaan werken, maar lijkt daarbij te vergeten dat personeel in dienstverband een veertigurige werkweek heeft. Terwijl vrijgevestigde specialisten vaak veel meer uren werken en meer patiënten helpen. Om hetzelfde werk te verzetten zullen dan uiteindelijk meer medisch specialisten in vast dienstverband aangenomen moeten worden. Bovendien is er nu al weinig ruimte voor alle specialisten in het ziekenhuis.

Terwijl de fundering van het nieuw te bouwen Hospital Nobo Otrobanda (HNO) nog niet eens gelegd is, kampt de polikliniek van HNO nu al met ruimtegebrek. “De primaire gedachte was om alles in één ziekenhuis onder te brengen, maar door ruimtetekort zijn kleinere vakgroepen als KNO, oogheelkunde en dermatologie, nu al genoodzaakt om zich buiten het nieuwe ziekenhuis te vestigen.” Diverse vakgroepen medisch specialisten hebben dan ook bezwaar gemaakt tegen de berekeningen.

 

Krachtigere directie

De VMSC is ervan overtuigd dat er wel degelijk bezuinigd kan worden op het gebied van ziekenhuiskosten, mits intensief samengewerkt wordt tussen de medisch specialisten en huisartsen. Hoewel de VMSC het niet altijd eens is met de aanpak van de huidige Raad van Toezicht (RvT) en Raad van Bestuur (RvB), zoals op het gebied van personeelsbezuinigingen, is het contact tussen de twee partijen goed. Wel zou de leiding krachtiger op kunnen treden tegen bepaalde misstanden. “Hoewel de meeste specialisten goed functioneren en kwaliteit leveren, zou de aanpak tegen een aantal disfunctionerende specialisten harder mogen.”

Maar Voigt vindt het te simpel van minister Whiteman om te zeggen dat de leiding van het ziekenhuis niet functioneert. “Er zijn zeker verbeterpunten, maar het is nonsens om een nieuwe leiding in te stellen.”

De medisch specialisten hebben absoluut geen vertrouwen in een ziekenhuis dat geleid gaat worden door de overheid. “Dat is een conflict of interest. Uiteindelijk gaat het ziekenhuis dan bepalen of een patiënt een ingreep krijgt en niet de specialisten. Dan is onze autonomie niet verzekerd. In zo’n ‘overheids-nv ziekenhuis’ zal de Curaçaose zieke zich pas echt ziek voelen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties