Amigoe | ‘Meerwerk is corruptie’

Bouw HNO vertraagd en duurder | Foto: HNO

Bouw HNO vertraagd en duurder | Foto: HNO

WILLEMSTAD — “Als er geen transparantie is ten aanzien van meerwerk tijdens een bouwproject, is er sprake van corruptie.” Die stellige uitspraak deed onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses gisteren tijdens de openbare vergadering van de Staten, waarin onder meer de voortgang van de bouw van Hospital Nobo Otrobanda werd besproken.

“We hebben te maken met een budget dat uitging van 435 miljoen gulden. Inmiddels is dit ruimschoots overschreden door additionele kosten aan meerwerk.” Volgens het Statenlid gaat men in het algemeen echter uit van 10 procent meerwerk. De extra kosten die er tot nu toe al zijn gemaakt, zijn daarom bedenkelijk.

Ze voegt hieraan toe dat er juist de beslissing is gemaakt om niet op het Amstelterrein te bouwen, omdat de claim met betrekking tot dat gebied daardoor kwam te vervallen. “Ik vraag me nu af of dit wel de moeite waard is geweest.”

Verklaring Usona

Usona-woordvoerder Jacques Heide verklaarde begin deze maand echter dat de risico’s rond de bouw, zoals het meerwerk, de infrastructurele omlegging en de vertragingsclaim, reeds geïdentificeerd en gekwantificeerd waren. Het gaat om respectievelijk 17 miljoen gulden voor het schuifplan, 11 miljoen gulden voor het omleggen van de Hamelbergweg en een vertragingsclaim van Ballast Nedam van 33,4 miljoen, in totaal dus ruim 60 miljoen gulden.

Heide legde uit dat er destijds met betrekking tot de Hamelbergweg een schatting is gemaakt. Later bleek echter dat bepaalde zaken niet hadden kunnen worden voorzien. Een grote kostenpost was de heraanlegging van de UTS-infrastructuur. De claim van Ballast Nedam heeft te maken met het te laat opleveren van het terrein en met de vergunningen. Contractueel gezien heeft het bedrijf hier recht op. Verder kon het schuifplan niet van tevoren exact worden begroot, maar men was op de hoogte dat de kosten te zijner tijd duidelijk zouden worden, en had daar rekening mee gehouden. De overheid zou daarnaast bij vrijstelling van de invoerrechten wat procedurefouten gemaakt hebben, waardoor Sona dit nu voorschiet als kortetermijnoplossing.

Contract

Moses wil naar aanleiding hiervan, net zoals onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang en MFK’er Amerigo Thodé, openheid over de inhoud van het contract: “Wat staat erin en voor wie zijn de risico’s?” Verder wil ze inzicht in wat we verder kunnen verwachten en wat de uiteindelijke kosten zullen zijn. Vorig jaar maart is hiertoe een motie ingediend, maar tot op heden hebben de Staten geen update gekregen over de stand van zaken.

Het Statenlid bestempelde het project daarom als de ‘Doos van Pandora’, de kist die Pandora volgens de Griekse mythologie op haar huwelijksdag kreeg met daarin alle ongelukken van de wereld. Toen Pandora de kist tegen het advies in, uit nieuwsgierigheid toch openmaakte kwamen alle rampen, ziekten en zorgen tevoorschijn die zich vervolgens over de aarde verspreidden.

Volgens Moses is er in het geval van HNO sprake van een soortgelijke situatie en zullen er zaken aan het licht komen wanneer openheid van zaken wordt gegeven. Echter, uit de doos van Pandora kwam ten slotte ook ‘hoop’. “Ik hoop daarom dat de extra kosten niet voor rekening van de burger zullen komen”, aldus Moses.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *