Amigoe | Meeste hekken stegen Pietermaai verwijderd

Volgens gegevens uit het kadaster behoort hier - naast Rock Beach - een steeg te lopen. Advocaat Henriquez wijst erop dat de steeg nu voor privédoeleinden tot een oprit is verbouwd.

Volgens gegevens uit het kadaster behoort hier – naast Rock
Beach – een steeg te lopen. Advocaat Henriquez wijst erop dat
de steeg nu voor privédoeleinden tot een oprit is verbouwd.

WILLEMSTAD — In het merendeel van de stegen in Pietermaai zijn de afgelopen weken de afsluitende hekken verwijderd. Dat heeft advocaat Achim Henriquez geconstateerd die, zoals bekend, namens zijn client voor opening van de afgesloten publieke stegen pleit.

Woensdag gaf hij een rondleiding door Pietermaai voor een aantal leden van de pers, waaronder ook Amigoe.

“Tot mijn genoegen kan ik nu constateren dat de inspanningen niet voor niets zijn geweest”,

aldus de advocaat, die namens zijn cliënt La Rivera Development om handhaving vanuit de overheid vraagt inzake de afsluiting van publieke stegen en voor de sloop van het appartementencomplex te Pietermaaiweg 30.

Op de kuststrook ziet men tal van terreinafscheidingen tot aan de zeelijn. Er heeft overigens een grootschalige kustversterking met toestemming van de overheid plaatsgevonden. Op voorgrond is het appartementencomplex te Pietermaaiweg 30 te zien.

Op de kuststrook ziet men tal van terreinafscheidingen tot aan de zeelijn. Er heeft overigens een grootschalige kustversterking met toestemming van de overheid plaatsgevonden. Op voorgrond is het appartementencomplex te Pietermaaiweg
30 te zien.

De rondleiding wijst uit dat de hekken in tal van stegen, die voorheen afgesloten waren, inmiddels zijn verwijderd.

“De verankeringen van de hekken, waarop die in principe zo teruggeplaatst kunnen worden, zijn nog wel intact, maar laten we hopen dat dit niet gebeurt”,

aldus de advocaat. Zoals eerder gemeld heeft de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia- Römer (PNP), op 25 juli een gesprek gevoerd met de advocaten Henriquez en Kostrzewski, die namens hun cliënt om rechtshandhaving vragen.

Volgens gegevens uit het kadaster behoort hier - naast Rock Beach - een steeg te lopen. Advocaat Henriquez wijst erop dat de steeg nu voor privédoeleinden tot een oprit is verbouwd.

Volgens gegevens uit het kadaster behoort hier – naast Rock
Beach – een steeg te lopen. Advocaat Henriquez wijst erop dat
de steeg nu voor privédoeleinden tot een oprit is verbouwd.

De minister wil een persconferentie beleggen waarin de plannen van de overheid voor de kust van Pietermaai bekend worden gemaakt, nadat zij ook het resultaat van een Soab-onderzoek heeft ontvangen. Ook zal het onderzoek van de overheid naar de afsluiting van stegen uitwijzen wat overheidsterrein is, door onder meer analyse van satellietbeelden en de mutaties daarin.

De Draaiweg. Tijdens een werkbezoek van oud-VVRP-minister Earl Balborda in 2013, gaf het VVRP-managementteam aan dat het terras van het restaurant in de Draaiweg op publiek terrein is gerealiseerd.

De Draaiweg. Tijdens een werkbezoek van oud-VVRP-minister
Earl Balborda in 2013, gaf het VVRP-managementteam
aan dat het terras van het restaurant in de Draaiweg op publiek
terrein is gerealiseerd.

De minister heeft eerder, met betrekking tot de status van de kuststrook van Pietermaai, en of deze publiek toegankelijk zal worden, aangegeven dat de aldaar te realiseren wandelboulevard voor het publiek toegankelijk zal zijn. Henriquez heeft herhaaldelijk op deze kuststrook gewezen die ‘immers zwembaden en opritten bevat die door de aldaar gevestigde ontwikkelaar voor privé-doeleinden gerealiseerd zijn’.

Het hek in de Tafelsteeg is verwijderd, de verankeringen van het hekwerk zijn nog te zien.

Het hek in de Tafelsteeg is verwijderd, de verankeringen van
het hekwerk zijn nog te zien.

Tijdens de rondleiding benadrukt Henriquez dat de stegen die in publiekseigendom zijn, vanuit het Waaigat gezien van oudsher zodanig zijn aangelegd dat deze uitwaaieren richting de kust, eindigend met zicht op zee. Hij wijst op tal van stegen waar sprake is van versmalling door werkzaamheden aan de aangrenzende gebouwen, uitbreidingen, plaatsing van pilaren, airco’s, et cetera.

De afsluiting van de Roodesteeg aan de Pietermaaiweg-zijde, met spaanplaat. Ervoor is ook een hek te zien.

De afsluiting van de Roodesteeg aan de Pietermaaiweg-zijde,
met spaanplaat. Ervoor is ook een hek te zien.

De stegen zijn veelal door de ontwikkelaar in het gebied beklinkerd, waarbij men aan de plaatsing van de plantenbakken, de panden in eigendom van de ontwikkelaar in het gebied kan onderscheiden. Zo valt nu op dat de Roodesteeg, die tot twee weken terug geheel met hekwerk was afgesloten, aan de Nieuwstraat-zijde nu open is. Het hek is verwijderd en de steeg is daardoor vrij toegankelijk.

Roodesteeg Nieuwstraat - Pietermaai | Foto Amigoe

De verankering van het hekwerk bij de Roodesteeg vanuit de Nieuwstraat is intact, maar de hekken zijn verwijderd. Deze steeg was voorheen voor het publiek geheel afgesloten.

Aan de Pietermaaiweg is de ingang van de Roodesteeg – die in het verleden van allerlei meubilair was voorzien – nog wel afgesloten. In de Tafelsteeg is het hek aan de kant van de Nieuwstraat er nog wel, maar op twee derde van de steeg is er één verwijderd.

De Draaiweg, die in het verleden de functie had om met de auto te kunnen keren richting stad, is zoals bekend versmald door het plaatsen van plantenbakken en door de aanwezigheid van het terras van restaurant Ginger. De toegang voor verkeer vanuit de Pietermaaiweg, werd gehinderd door strategische plaatsing van grote industriele kliko’s. De kliko’s zijn weg en de toegang tot de Draaiweg vanuit de Pietermaaiweg is nu vrij.

De kliko’s voor de Draaiweg zijn verwijderd waardoor de toegang vrij is. Er is sprake van versmalling door aanleg van plantenbakken aan de rechterzijde.

De kliko’s voor de Draaiweg zijn verwijderd waardoor de toegang
vrij is. Er is sprake van versmalling door aanleg van
plantenbakken aan de rechterzijde.

De rondleiding voert ook langs Rock Beach, waar op grote schaal illegaal land is gewonnen. Henriquez benadrukt dat vervolgens de ontwikkelaar toestemming kreeg om tot kustversterking over te gaan en daarmee de illegale landwinning ‘gelegaliseerd dreigt te worden’.

Veiligheid

De hekken aan de Nieuwstraat-zijde zijn er nog.

De hekken aan de Nieuwstraat-zijde zijn er nog.

Onmiddellijk na Rock Beach spreekt een pandeigenaar, Don Panneflek, het gezelschap aan. Over de afsluiting van de steeg naast zijn pand met een hek, zegt hij resoluut:

“Het hek is op slot en blijft op slot! Er is in het appartement al vier keer ingebroken, waarbij alles werd meegenomen.”

Volgens gegevens uit het kadaster behoort hier - naast Rock Beach - een steeg te lopen. Advocaat Henriquez wijst erop dat de steeg nu voor privédoeleinden tot een oprit is verbouwd.

Volgens gegevens uit het kadaster behoort hier – naast Rock
Beach – een steeg te lopen. Advocaat Henriquez wijst erop dat
de steeg nu voor privédoeleinden tot een oprit is verbouwd.

De inbraken hebben binnen een betrekkelijk korte periode plaatsgevonden. Op de constatering dat het een publieke steeg betreft, antwoordt Panneflek:

“De steeg is voor de helft in mijn bezit, en nogmaals: het hek blijft op slot. Ik heb dit hek samen met Jewel (Jewel Investment and Management Group NV, red.) geplaatst. Natuurlijk heb ik er geen moeite mee als kinderen aan zee ‘kiwa’ (zeeslakken, red.) komen verzamelen, maar men heeft niets op mijn terrein te zoeken. Overigens kan men ondanks het afgesloten hek een paar huizen verder toch het strand op, en zo ook bij mijn appartement komen.”

De ingang van de Roodesteeg aan de Pietermaaiweg-zijde, waar de doorgang nog wel afgesloten is.

De ingang van de Roodesteeg aan de Pietermaaiweg-zijde,
waar de doorgang nog wel afgesloten is.

Hij licht toe dat de stegen in het verleden ‘als wipstegen’ bekend stonden waar zich louche figuren ophielden.

“Overigens wil ook niemand hier zwemmen, omdat de riolering hier zo de zee inloopt.”

Het huisje naast het Ginger-terras, waarvan de bewoonster meerdere keren aan de bel trok over de wijzigingen in de Draaiweg.

Het huisje naast het Ginger-terras, waarvan de bewoonster meerdere keren aan de bel trok over de wijzigingen in de Draaiweg.

In algemene zin benadrukt hij de onveilige situatie in de buurt en op argumenten dat de overheid de veiligheid van de bewoners dient te garanderen, en dat eigen initiatieven zoals toegangsbelemmering van publieke plekken niet de geijkte aanpak is, antwoordt hij:

“Als de hekken weg moeten, dan zal ik daarachter een pitbull neerzetten.”

Het perceel dat als Rock Beach bekend staat en waarop nu verschillende containers geplaatst zijn.

Het perceel dat als Rock Beach bekend staat en waarop nu
verschillende containers geplaatst zijn.

Op de opmerking dat men voor Rock Beach bezig is met het afscheiden van terrein tot aan de zeelijn, stelt Panneflek:

“Als ik een muur tot aan de zeelijn moet plaatsen om mijn terrein af te schermen, dan doe ik dat gerust. Mijn terrein loopt tot aan de zeelijn.”

Uit het foto-archief van Amigoe (drone-foto’s), blijkt dat zijn pand reeds van muren, tot op de zeelijn, is voorzien.

De hekken aan de Nieuwstraat-zijde zijn er nog.

De hekken aan de Nieuwstraat-zijde zijn er nog.

Bron: Amigoe

11 Reacties op “Amigoe | Meeste hekken stegen Pietermaai verwijderd

 1. Ik ben het mee eens met u @Joep Meloen.

  Maar gaan ze dat wel doen? Dat is me de vraag. Wij zijn hier toch al gewend met het feit dat de autoriteiten hiervoor geen gehoor geven. D’r zijn ook mensen die zich weten te gedragen die daar graag naartoe gaan. Maar dit is niet meer het eiland van vroeger. En i.p.v. tijd te verliezen, terwijl de inwoners, bezoekers en of eigenaren de risico lopen intussen van alle kanten overvallen te worden door een horde van bandeloos lui, zou ik het toch wagen om het buurt gewoon effe te organiseren en samen te investeren voor de beste bewaking mogelijk. Of gewoon naar de rechter stappen om security van de politie op te eisen. Als de investering niet uit de breedte komt dan komt het vanzelf uit de lengte, want dat is het spel dat wij gewend zijn te zien van de politici. Het is nooit anders geweest, het enig verschil is dat het nu erger is geworden, zeer laag-bij-de-grond en “in your face”. Helaas.

 2. Bij Blauw is gewoon prive terrein, zijn 2 gebouwen aan elkaar als 1 complex. Haal het hek weg en de volgende ochtend is de gehele keuken en al het meubilair weg. Lijkt me dus een slecht idee.

 3. En wie gaat dat allemaal betalen ? De eigenaren ? Weet een betere oplossing !
  Al die mensen en advocaten die er voor hebben gezorgd dat de hekken wegmoeten mogen gaan betalen voor de nu noodzakelijk geworden security.
  Denk dat ze dan een iets ander toontje gaan zingen.

 4. Zowel inwoners als eigenaren kunnen zich organiseren om samen een efficiente bewakingssysteem te implementeren. Betrek om daar preventief werk te doen de “no nonsense” bewakers (professioneel getraind, dat wel) en camera’s. Wie weet kan dit als voorbeeld dienen voor andere zogenaamde “bewaakte” plaatsen hier op dit eiland. Een idee misschien?

  Enne … helemaal eens met @criticaster!

 5. Jammer dat deze advocaat op eigen gewin uit is en niet op dialoog. Hij woont niet in de wijk en heeft er niks mee. Onze veiligheid interesseert hem niets. Hij vertegenwoordigt een wraakzuchtige alcoholist die bovendien veroordeeld is en heeft vastgezeten voor het mishandelen van zijn vrouw.

 6. En nu even doorpakken met de spreekwoordelijke blindheid van vrouwe justitia. De ingang van Bijblauw, het gehele terras en feitelijke het gehele restaurant is een afgesloten steeg. Het trottoir rondom Cinelandia, afgesloten vanwege instortingsgevaar, niet door de overheid of door de eigenaar, maar door de aannemer die daarnaast bouwt die op deze manier zijn aansprakelijkheid afschermt mocht er door zijn toedoen iets van het gebouw van de buren afvallen. De steeg van de Alley discotheek, die iedere avond wordt afgesloten en omgebouwd tot discotheek, de lampen en de spullen van de discotheek hangen permanent in deze steeg. Mocht men hier s’avonds door willen lopen dan moet je entree betalen. Dus laat even zien dat deze acties niet tegen bepaalde personen gericht zijn, maar dat het werkelijk om het belang van het publiek gaat.

 7. Frank,

  Jij houdt wel van de kop in het zand steken begrijp ik. De enige manier om de inbraken op te lossen is door alle chollers en gelegenheidsdieven preventief te verwijderen.
  Andere oplossing is door veel politie in de wijk te stationeren, zo ongeveer op iedere hoek 1.
  En de meest gebruikte oplossing, overal ter wereld overigens, heet………………preventie !
  Oftewel zorgen dat je de mogelijheden tot toegang tot de panden verlaagt tot het minimum.
  En zeg nu zelf, wie heeft er na 10 uur ‘s avonds nu nog noodzaak om de zee of andere kleine straatjes te betreden ? Vroeger had je in veel steden kleine hofjes, die waren overdag open en ‘s avonds / ‘s nachts gewoon gesloten. En daar klaagde toen ook niemand over.

 8. De wet is de wet. Niet omdat er inbraken zijn dient er hekken geplaatst te worden en de toegang te ontnemen voor de bewoners van dit eiland. Er dient een appel te gaan naar de Minster van Justitie voor het oplossen van de inbraken.

 9. Ratadvocaat?
  Klok, klepel of dyslectisch gepapagaai.

 10. Ach iets minder rotzooi en gestolen handtassen in de mondi. Kunnen ze nu weer in de zee flikkeren dankzij deze ratadvocaat.

 11. Hekken weg ?
  Dan kunnen we de inbraken weer gaan tellen.
  Leuk dat advocaten zich voordoen als strevers voor recht, maar streven naar realiteit is niet aan hen besteed. Zij steken, net zoals veel politici hun hoofd in het zand.
  Overigens wel apart dat de FKP woningen, waar ook veel politici en ander hoog gespuis woont, van onder tot boven in de tralies zitten. Waarom zou dat zijn ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *