Amigoe | ‘Mei en juni waren zware maanden voor de sector’

‘Mei en juni waren zware maanden voor de sector’

2,8 procent minder toeristen in tweede kwartaal

WILLEMSTAD — De maanden mei en juni waren zwaar voor de toerismesector. Dat stelde Hugo Clarinda, interim-directeur van het Curaçaose toeristenbureau CTB, vanochtend tijdens een persconferentie van het ministerie van Economische Ontwikkeling in samenwerking met CTB en belangenvereniging Chata.

In het tweede kwartaal van 2016 waren er 2,8 procent minder toeristen dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Clarinda stelt echter dat hoewel de cijfers nog niet officieel zijn, men over juli een stijging van de toerismecijfers kan verwachten. Volgens de interim-directeur waren deze trends in de gehele Caribische regio te zien. “Mei en juni waren over het algemeen zwakke maanden. Maar we zien al dat het in juli wat beter is gegaan en we verwachten dat de cijfers de rest van het jaar ook positief zijn”, aldus de interim-directeur. Hoewel mei en juni zware maanden waren, zijn de totale visitor arrivals in het eerste halfjaar van 2016 meer dan vorig jaar: vorig jaar arriveerden in het eerste halfjaar 221.359 toeristen, dit jaar waren het er 224.731

Volgens hem zijn er verschillende redenen waarom de toerismecijfers in de diverse regio’s lager liggen. “We weten allemaal hoe de situatie is in Venezuela, hoewel het percentage toeristen uit Colombia en Brazilië zijn toegenomen, was het percentage toeristen uit Venezuela veel lager, het totaalbeeld werd dus beïnvloed”, aldus Clarinda. Ook vanuit Noord-Amerika is een daling van de toerismecijfers te zien: American Airlines vloog met een kleiner toestel naar Curaçao, dus er was minder plek op de vluchten.

Zika-virus

Miles Mercera van Chata stel verder: “Men heeft in Noord-Amerika met een zachte winter te maken gehad, dat betekent dat men niet even snel, vergeleken met een strenge winter, de warmte wil opzoeken. Verder zijn er veel activiteiten in het kader van de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten. Men wil dan die activiteiten bijwonen en denkt er niet snel aan om op vakantie te gaan. Ook is voor veel mensen hun toekomst na de verkiezingen onzeker. Ze denken daarom dat het verstandiger is om niet, of minder ver weg op vakantie te gaan. Ook het zika-virus is nog steeds een reden dat veel mensen uit Noord-Amerika niet naar het Caribisch gebied willen reizen.”

Social media

In de social media wordt Curaçao, ondanks soms negatieve berichten over bijvoorbeeld vervuiling, volgens Clarinda toch vaker positief omschreven. Hij stelt in een reactie op vragen van de pers voor dat er maatregelen moeten worden genomen tegen de vervuilers zelf: “Wij maken telkens schoon, maar de week daarna is diezelfde plek weer vuil.”

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | ‘Mei en juni waren zware maanden voor de sector’

  1. Abraham Mossel

    Zo zie en zit je erbij binnen twee uur uit als je een heel klein tippie van Flakka in je thee of maakt niet uit welk of wat voor drankje krijgt . Het is kleurloos en smaakloos en levens gevaarlijk.

  2. Er worden veel Venezolanen weggestuurd op Hato dus dan komen ze niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *