Amigoe | MEP-parlementariër zet druk voor heropening raffinaderij

door Amigoe verslaggever Bobby Spier

Croes (MEP): ‘De regering lijkt te normaal, te laks’

Croes (MEP): ‘De regering lijkt te normaal, te laks’

ORANJESTAD — MEP-parlementariër Glenbert Croes is in Caracas om naar eigen zeggen ‘positieve druk’ te zetten op de Venezolaanse regering om zo zekerheid te krijgen dat de olieraffinaderij in San Nicolas haar deuren heropent.

Nu de definitieve overeenkomstdatum (16 mei) tussen Citgo en de regering lonkt, wil de parlementariër ‘het momentum’ niet verliezen.

De verschoven deadline voor de definitieve overeenkomst tussen Citgo en Aruba voor de heropening van de raffinaderij staat op 16 mei. Nu deze datum dichtbij komt, is MEPparlementariër Croes naar Venezuela vertrokken om de onderhandelingen een zetje in de goede richting te geven.

Aan de Amigoe vertelt hij dat hij niet om de tafel zal zitten met PdVSA, maar met de Venezolaanse regering.

“Ik weet dat ik bekritiseerd wordt en men zich afvraagt waarom ik niet in Houston (Amerika, red.) zit bij de PdVSA. Maar het is in Venezuela zodanig politiek geregeld dat de regering aandeelhouder is van PdVSA en dat zij dus de uiteindelijke beslissing neemt over de heropening van de raffinaderij op Aruba. Daar moet je naar mijn idee dus wezen.”

MEP vindt het belangrijk dat de olieraffinaderij haar deuren opent.

“De opening is belangrijk, want het zal Aruba economisch op poten zetten. Daarom hebben wij zoveel gevochten voor de heropening”,

refereert hij aan de manifestatie die MEP vorig jaar hield voor de Valeroraffinaderij.

Zorgen

Ondanks dat Croes denkt dat de raffinaderij met 100 procent zekerheid open gaat, maakt hij zich zorgen.

“Mijn grootste zorg is dat we door vertragingen het momentum verliezen. De definitieve overeenkomst is al met zes weken verlengd. Omdat wij van PdVSA hebben gehoord dat alles goed verliep en er geen grote zorgen meer waren, hebben wij rustig gewacht. Maar nu 16 mei eraan komt, lijkt de regering té normaal te doen en laks te zijn met het verzekeren dat er een overeenkomst met Citgo komt.”

Hij erkent dat de regering nog wat moeilijke stappen moet nemen.

“Ze moeten nog wat moeilijke manoeuvres maken met Valero om dit te finalizen. Maar ondanks dat ik in de oppositie zit, is het mijn rol als parlementariër om positieve druk te zetten op de regering van Aruba, maar ook op PdVSA en de Venezolaanse regering om uiteindelijk tot afspraken en contracten te komen om de heropening te garanderen.”

Definitieve overeenkomst

Eind maart moest er een definitieve overeenkomst op tafel liggen tussen Aruba en de Texaanse oliemaatschappij Citgo. Deze onderhandelingen liepen echter zes weken vertraging op, omdat er nog veel werk verzet moest worden voordat alle partijen tot overeenstemming konden komen. Dat meldde Mike de Meza, minister van Economische Zaken, Communicatie, Energie en Milieu, toen.

Wel benadrukte De Meza dat de drie partijen zeer gemotiveerd zijn om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen, maar dat technische en juridische details meer tijd vergen om uit te werken dan vooraf werd verwacht.

De minister vroeg de bevolking ‘geduld’ te hebben, ‘want we gaan de goede kant op’.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *