Amigoe | Meteo: Komende regentijd natter dan normaal

Meteo: Komende regentijd natter dan normaal

Meteo: Komende regentijd natter dan normaal

WILLEMSTAD — De komende regentijd die volgens de Meteorologische Dienst Curaçao (MDC) vanaf juli tot januari volgend jaar loopt, zal natter dan normaal worden. Volgens de MDC zal de hoeveelheid regen in deze periode 30 tot 50 procent hoger dan het gemiddelde van 455 mm komen te liggen.

“Dit kan in extreme gevallen zelfs tot meer dan 70 procent uitpakken”, aldus MDC.

Conform het laatste rapport van het Centrum van Klimaatverwachtingen van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), daalt de temperatuur van het zeewateroppervlak in het equatoriale deel van de Stille Oceaan geleidelijk. De verwachtingen tonen met een zekerheid van 76 procent aan, dat deze temperaturen blijven dalen en dat tegen augustus een La Niña-situatie van kracht zal zijn.

“Volgens onderzoek, dat voor het gebied van Curaçao bekendgemaakt is, bestaat er een duidelijke samenhang tussen de verschijnselen El Niño/La Niña en de hoeveelheid regen die gedurende de regentijd valt”, aldus de Meteo in een persbericht. Het klimaatfenomeen El Niño manifesteerde zich in 2015 in de Stille Oceaan, waarbij verschillende gebieden door overstromingen en andere juist door extreme droogte en hoge temperaturen geteisterd werden.

Droogte

“Als gevolg van bepaalde condities in de dampkring en van het water in de Stille Oceaan, kan een uitgebreide opwarming van het zeewateroppervlak in het gebied nabij de evenaar in de Stille Oceaan optreden, dat zijn hoogtepunt tegen het einde van het jaar krijgt. Daardoor heeft dit fenomeen de naam El Niño, gekregen ofwel ‘het kindje’, een verwijzing naar het kindje Jezus. In overeenkomst met eerdere optredens van het El Niño-verschijnsel, heeft Curaçao een uitgebreide droogte gekend van 340 mm neerslag, hetgeen 50 procent beneden het gemiddelde is.”

De Meteo licht verder toe dat de atmosferische condities boven de Atlantische Oceaan voor 2016 vergelijkbaar zijn met de condities die zich in 1973 en 1998 voordeden. “Dus wanneer gekeken wordt naar de episodes van La Niña uit het verleden – de jaren 2010, 1998, 1988, 1973 en 1970 – kan men volgens de geschiedenis ook een indruk geven van hoe de regentijd gaat worden. Men kan de conclusie trekken dat de hoeveelheid regen gedurende de komende regentijd 30 tot 50 procent hoger dan het gemiddelde van 455 mm zal liggen. Dit kan in extreme gevallen zelfs tot meer dan 70 procent uitpakken.”

De Meteorologische Dienst laat dan ook weten de ontwikkelingen van La Niña en de impact daarvan voor Curaçao, nauwlettend te zullen volgen, ‘en, indien noodzakelijk, de nodige informatie publiceren om op deze wijze de autoriteiten en het algemene publiek te waarschuwen in verband met mogelijk zware regenval, wat gedurende de rest van dit jaar vaker zal voorkomen’. Om het weer op en nabij Curaçao in de gaten te houden, heeft de dienst de beschikking over een moderne weerradar en een netwerk van automatische weerstations op diverse plekken op het eiland.

Voorbereidingen

“Via deze stations kan men onder andere meteen zien, hoeveel regen op bepaalde delen van het eiland valt. Ook beschikt deze dienst over een speciaal calculatiemodel dat kan aangeven waar een dreiging op overstromingen bestaat. Verder heeft uitvoeringsorganisatie Openbare Werken van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Planning, in samenwerking met de Meteo, besloten om de nodige voorbereidingen tegen de verwachte zware regenval in de komende maanden te treffen.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *