28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Meteo: ‘Traditionele media informeren goed’

HomeMediaAmigoe | Meteo: ‘Traditionele media informeren goed’
Over het noodweer vorige week
Over het noodweer vorige week

WILLEMSTAD — De Meteorologische Dienst Curaçao heeft bij de zware regenval afgelopen zaterdag meer mensen bereikt dan vijf jaar geleden bij de tropische storm Tomás, door het inzetten van een extra communicatiemiddel, namelijk Facebook.

Dat meldde meteoroloog Pedzi Girigori eerder deze week tijdens een persconferentie van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) bij Openbare Werken (OW).

Deze persconferentie werd naar aanleiding van de zware regenval van afgelopen weekeinde georganiseerd. Curd Evertsz, reddingswerker bij de Citro (Citizens Rescue Organisation), stelt dat traditionele media wel degelijk hun werk hebben gedaan bij het informeren over beide gevallen.

Niemand bereikt

“Wij hebben bij Tomás niemand bereikt met onze berichten via traditionele media. Op de een of andere manier arriveerden onze berichten niet bij het publiek. Wij sturen al onze berichten naar de media en deze worden ook op onze website gepubliceerd, maar ze worden niet verder verspreid door de media”,

aldus Girigori. Een bij de persconferentie aanwezig radiostation reageerde verrast op deze opmerking van Girigori.

“Wij bezoeken jullie website elke dag, want wij starten ons programma met de weersvoorspelling.”

Evertsz is het ook niet eens met de stelling van de Meteo:

“Ik heb juist de ervaring dat de traditionele media de weersvoorspellingen heel goed oppakken. Maar een plotse regenbui kan men niet voorzien.”

Hij stelt dat beide partijen, zowel de traditionele media als de Meteo, heel goed werk doen in het voorspellen van het weer en het verspreiden van de weersvoorspellingen. Evertsz is bij het organiseren van evenementen afhankelijk weerberichten van de Meteo en werkt vaak met de dienst samen. Hierdoor ontvangt hij weerberichten direct via e-mail, maar ziet ook dat de traditionele media de berichten meenemen.

Girigori zei desgevraagd dat de dienst Facebook niet als enige medium is gaan gebruiken.

“Wij sturen nog steeds onze berichten naar de media, en ze zijn vrij om deze te publiceren. Bij Facebook gaat het erom dat wij een directe link met het volk hebben en niet afhankelijk zijn van de mediakanalen om onze berichten te publiceren.”

De Facebook- pagina van de Meteo heeft circa 9000 ‘likes’. Dat is, indien de likers allemaal woonachtig zijn op Curaçao, ongeveer 5,7 procent van de bevolking. De eerste foto’s op de Facebook-pagina van de Meteo dateren uit 2013.

Op de vraag of de Meteo met de sociale pagina meer personen bereikt dan met traditionele media, kon Girigori geen antwoord geven.

“Op Facebook kunnen wij zien hoeveel mensen we hebben bereikt, bij andere media kunnen wij dat niet meten”, aldus de meteoroloog. Ze stelt dat een speciaal bericht voor naderende zware regenbuien moeilijk is voor een krant te melden, daar deze niet direct wordt gedrukt en verspreid. Ze geeft aan dat het voor bijvoorbeeld radiostations makkelijker is om te melden, daar deze altijd in de lucht zijn.

Evertsz, tevens communicatieprofessional, zegt dat hoewel sociale media zoals Facebook belangrijk zijn voor informatieverspreiding, traditionele media zoals radio’s en kranten niet vergeten moeten worden.

Blikseminslag

De Meteo ondervond afgelopen zaterdag communicatieproblemen, omdat zij op drie locaties blikseminslagen kreeg. Hierbij kwamen de telefoonlijnen plat te liggen. De dienst was alleen via haar Facebook- pagina bereikbaar, en kon nog updates plaatsen op de website en sociale pagina.

Een switch die het radarsysteem naar generatorstroom moest overschakelen, ging eveneens door de blikseminslag kapot. Hierdoor werkte de radar niet en ontstond er een gevaarlijke situatie, omdat men ook geen informatie naar de luchtvaart- en maritieme wereld kon sturen.

Om het weer in de gaten te houden heeft de Meteo toen gebruikgemaakt van een radarsysteem uit Venezuela. De meeste problemen waren zondag verholpen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties