26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | MFK meest genoemd als coalitiepartner

HomeMediaAmigoe | MFK meest genoemd als coalitiepartner
Jorge Palu Djó Sulbaran - Medina Gerrit Schotte MFK
MFK meest genoemd als coalitiepartner

WILLEMSTAD — MFK wordt in een analyse het meest genoemd als coalitiepartner. De resultaten van deze analyse zijn gebaseerd op het in augustus 2016 uitgevoerde verkiezingsonderzoek en dus niet op de meest recent uitgevoerde opiniepeiling.

Indien er sprake is van een gelijk opgaande verkiezingsstrijd, wordt de signatuur van de regering bepaald door de MAN.

De analyse werd opgesteld door Kenniscentrum Curaçao, een joint venture van the University of the Dutch Caribbean (UDC) en onderzoeksbureau Curconsult. Gezien vanuit de kiezer wordt per politieke partij een overzicht gegeven over met welke andere partij of partijen een coalitie gevormd zou kunnen worden. MFK wordt daarin het meest genoemd. In de helft van de gevallen dient er een coalitie gevormd te worden met Kòrsou di Nos Tur (KdNT) en PAS. In een kwart van de gevallen wordt óf KdNT óf PAS genoemd als de coalitiepartner. KdNT komt naar voren als een partij die gedoemd is om met de MFK samen te werken. Andere coalitiepartners, met uitzondering van PAS, worden nauwelijks genoemd.

Van alle respondenten geeft 32 procent aan welke partij of partijen ze graag in de regering zouden willen zien. Dat impliceert dat de meerderheid van de kiezers daar nog niet over had nagedacht, geen mening had, het niet interesseerde dan wel het niet wilde vertellen. Met andere woorden, wat uit deze vraag naar voren komt is vooral de wens van de kiezer die een duidelijke partij en/of coalitie voorkeur heeft. Het spreekt dan voor zich dat de grootste partijen in de peiling ook vaker genoemd worden. Van degenen die de vraag over coalitievorming beantwoordden, noemt een op de zes slechts één partij en geen coalitiepartij. Dat is in vrijwel alle gevallen de partij waarop ze gaan stemmen.


Terughoudendheid

De resultaten over de te vormen coalities zijn indicatief en dienen met enige terughoudendheid geïnterpreteerd te worden, zegt Kenniscentrum. Dit heeft te maken met het feit dat 68 procent zich niet uitlaat over de gewenste coalitie; de resterende 234 respondenten een zeer groot aantal varianten van coalities aangeven en soms ook maar slechts een partij noemen. In andere gevallen wordt een tweede en soms ook een derde en vierde partij genoemd; het aantal waarnemingen van de te vormen coalities (uit die 234 respondenten) is te laag om statistisch betrouwbare uitspraken te doen over de betrouwbaarheid over de meest gewenste coalitie.

Twee kanten

PAS wordt in de meeste gevallen gekoppeld aan de MFK en in iets mindere mate aan KdNT. PAR wordt relatief veel genoemd als partij die de coalitie moet vormen met andere partijen, namelijk met Pais, PNP, Un Kòrsou Hustu en mogelijk ook MAN. Laatstgenoemde lijkt twee kanten op te kunnen die ongeveer gelijk verdeeld zijn: de éne kant met MFK en KdNT en aan de andere kant de PAR tezamen met een of twee andere partijen (PNP, MP, Pais). Een coalitie vormen met PAS is niet populair.

Pais heeft een lichte voorkeur voor de PAR, maar ook de MFK en KdNT worden genoemd als mogelijke coalitiepartner. PNP heeft een voorkeur voor samenwerken met MAN, PAR, Pais. Movementu Progresivo heeft geen duidelijke voorkeur voor een coalitiepartner. UKH lijkt vooral een coalitie te moeten gaan vormen met PAR en Pais. De PS-kiezer heeft geen duidelijke voorkeur voor een coalitiepartner. DP kent geen voorkeur. Movementu Kousa Promé (MKP) heeft een lichte voorkeur voor MAN en PAS. Pro Kòrsou wordt weinig genoemd.

Positionering

Op basis van de bovenstaande analyse lijken zich er twee voor de hand liggende coalities aan te bieden. De coalitie getrokken door de MFK met de partijen KdNT en PAS, of de coalitie met als grootste partij de PAR, samen met een aantal andere partijen zoals Pais, UKH, PNP en mogelijk de MAN. Gezien de positionering van de MAN, is een samenwerking met zowel de een (MFK c.s.) als met de ander (PAR c.s.) een optie. Daardoor is het goed mogelijk dat, indien er sprake is van een gelijk opgaande verkiezingsstrijd, de signatuur van de regering bepaald wordt door de MAN.

Bij de coalities kunnen andere partijen aansluiten, mits ze voldoende stemmen halen om een zetel te bemachtigen. Uit het onderzoek komt niet duidelijk naar voren voor welke coalitie de partijen MAN, Pro Kòrsou, MKP, DP en PS de voorkeur hebben.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hij verlangt zeker terug naar de tijd dat hij geëscorteerd door politiemotoren op Curaçao rondreed. Die grootheidswaanzin kosten heeft Curaçao gelukkig niet meer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties