30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Milieustichting sleept overheid voor de rechter

HomeMediaAmigoe | Milieustichting sleept overheid voor de rechter

‘Procederen tot Europa’ | Door Linda van Eekeres

Clean Air Everywhere
Milieustichting Clean Air Everywhere sleept overheid voor de rechter

WILLEMSTAD — Stichting Clean Air Everywhere heeft vandaag een kort geding aangespannen tegen de overheid om de eigen wetgeving voor luchtvervuiling te handhaven.

Ook wil de stichting weten welke stoffen zich in de groene aanslag en in de lucht bevinden. Tevens stelt Clean Air Everywhere de overheid financieel aansprakelijk voor de geleden financiële en fysieke schade van de bewoners onder de rook.

Het kort geding bestaat uit vier punten, zo vertelt woordvoerder Marc Verkade aan de Amigoe. De stichting eist dat er binnen vijf dagen een onderzoek wordt ingesteld naar de samenstelling van de groene substantie die zich afzet op onder meer hekken, palen en muren. Ook moet er een onderzoek worden gedaan naar de substanties die in de lucht zitten.

Verder wil de stichting dat de overheid de bevolking binnen vijf dagen inlicht hoe de groene smurrie verwijderd kan worden en hoe de bewoners onder de rook zichzelf kunnen beschermen tegen deze groene aanslag en de luchtvervuiling.

Daarnaast wordt de overheid aansprakelijk gesteld voor de geleden fysieke en financiële schade door de vervuiling. Het kort geding dient op 18 juni om 9.00 uur, aldus Verkade.

Geen sluiting

De stichting is kort geleden opgericht, maar de oprichters waren al langer bezig om uit te zoeken hoe de overheid gedwongen kan worden om de normen te handhaven en om de benodigde fondsen daarvoor bij elkaar te krijgen. Clean Air Everywhere bestaat uit bewoners uit verschillende wijken onder de rook, waaronder Blue Bay en Julianadorp. De stichting benadrukt niet de sluiting van de Isla na te streven, maar te willen dat de Isla, BOO en Aqualectra hun producten op een schone en duurzame manier produceren.

De stichting heeft een heel pad uitgestippeld. Verkade schetst het proces in vogelvlucht: “Eerst gaan we de regering aanschrijven. Nu spannen we een kort geding aan en later een echte procedure. Daarna gaan we Nederland aansprakelijk stellen, want Curaçao handhaaft de eigen wetgeving niet. Nederland zal niet thuis geven en verwijzen naar de autonome status van Curaçao. Vervolgens gaan we naar het Europees parlement om Nederland een aanwijzing te geven om in te grijpen op Curaçao.”

Als deze hele procedure doorlopen moet worden, zal dit vier jaar in beslag gaan nemen, heeft de stichting berekend. Maar Stichting Clean Air Everywhere heeft een lange adem. Verkade: “Dit mag niet overwaaien.”

Statenvergadering

Als het aan Pais-parlementariër Alex Rosaria ligt, hoeft het niet zover te komen. “Laten wij onze eigen verantwoordelijkheid dragen”, zegt hij tegenover de Amigoe. Hij wil een Statenvergadering aanvragen over milieuvervuiling. Bewust wordt de raffinaderij niet als onderwerp genoemd. “We willen af van het spelletje dat Isla wijst naar Aqualectra, en die zegt weer: BOO draagt ook bij. Voor bewoners gaat het uiteindelijk om milieuvervuiling”, zegt hij in een vraaggesprek met de Amigoe. Rosaria zou ook graag zien dat in deze vergadering vertegenwoordigers van bewonersorganisaties het woord voeren.

Rosaria verwacht dat de Statenvergadering na het zomerreces kan plaatsvinden. In Nederland werd begin deze week een debat aangevraagd over vervuiling door de Isla door een Tweede Kamerlid. Dat debat staat inmiddels – nog zonder datum – op de agenda van de Tweede Kamer.Het Statenlid vindt dat er druk moet worden uitgeoefend op de regering (waar zijn partij Pais ook deel van uitmaakt). “Te lang hebben alle regeringen de raffinaderij met fluwelen handschoentjes aangepakt.

De raffinaderij heeft altijd een speciale behandeling gehad.” Ook moeten de boetes omhoog, vindt Rosaria. “Een maximum van 5000 gulden slaat echt nergens op.” Het draait uiteindelijk om geld, stelt de politicus. “Bij een multinational gaat het niet om de mens, maar om winst. Je moet iets vinden om een multinational in de portemonnee te raken, dat is de enige taal die zo’n bedrijf begrijpt.

”“Het is onze verantwoordelijkheid. Wij zijn een autonoom land. Het is jammer dat mensen denken dat ze naar het Nederlandse parlement moeten om gehoor te vinden”, aldus de parlementariër. “Laten we beginnen met het handhaven van de wetgeving en verscherping van de normen conform internationale regels.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Het gaat om luchtverontreiniging. Het woord milieuvervuiling moet gespecificeerd worden zodat men weet om welk verontreinigde milieuelement het in gaat. Aan het woord ‘milieuvervuiling’ alleen win je geen rechtszaak, je moet het element specificeren. Welk element is vervuild? De lucht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties