28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Minder bursalen naar Nederland

HomeMediaAmigoe | Minder bursalen naar Nederland
Minder bursalen naar Nederland
Minder bursalen naar Nederland

WILLEMSTAD — Tussen de 205 en 210 bursalen zullen op zondag 26 juli afreizen naar Nederland om daar een studie te gaan volgen. Het zijn er zeker 30 minder dan vorig jaar, toen 243 studenten de sprong waagden.

De tendens om in de regio verder te studeren groeit, terwijl naar verwachting de University of Curaçao (UoC) het grootste opleidingsinstituut blijft voor SSC-studenten.

Dat meldt Margit de Freitas, directeur Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC). “De meesten van onze studenten gaan naar de UoC.” Bij deze universiteit zijn deze maand de inschrijvingen gestart voor de eerstejaars. Of er minder inschrijvingen zijn omdat het collegegeld is verhoogd, valt nu nog niet te zeggen.

Voor wat betreft de SSC-studenten die naar Nederland gaan, daarvoor zijn dit jaar in totaal 384 aanvragen gedaan. De meeste aanvragen betroffen een hbo-opleiding. Uiteindelijk, na de herexamens en na de deadline deze week voor de ondertekening van een contract met SSC, zullen dus tussen de 205 en 210 studenten studiefinanciering krijgen voor Nederland.

De meeste studenten, 68 procent, zullen een hbo-opleiding gaan volgen. Dat komt neer op 143 studenten. Een aantal van 56 studenten (27 procent) gaat een universitaire opleiding volgen en 11 een vervolgopleiding bij het secundair beroepsonderwijs (sbo), dat in Nederland wordt aangeduid als mbo. “De studenten wordt sterk aangeraden om een sbo-opleiding te volgen op Curaçao zelf”, zegt De Freitas.

Rotterdam is nog steeds de favoriete studiestad onder Curaçaose studenten in Nederland. Populaire studies zijn ICT en Psychologie. De bursalen vertrekken dus zondag 26 juli. Er zijn twee vluchten. Zoals in de voorgaande jaren zal dit vertrek efficiënt georganiseerd worden. De studenten arriveren de dag erop en beginnen dan direct met het opvangprogramma. Dit is een vervolg van het voorbereidingsprogramma dat ze op Curaçao hebben gevolgd.

Hoeveel studenten in de regio verder gaan studeren, is nog niet exact bekend. De eerste groep vertrekt begin augustus naar Amerika. Naar verwachting zal SSC in september 480 tot 500 studenten in de regio hebben, waarvan de meesten in de Verenigde Staten. Florida en New York bieden mogelijkheden om studie en een sportcarrière te combineren. De andere buitenlandse bestemmingen in de regio zijn Costa Rica, Colombia en Puerto Rico. Vorig jaar vertrok voor het eerst een klein groepje van zes studenten naar Canada. Ook dit jaar zullen er studenten in dat land aan een vervolgstudie beginnen. Populaire studies zijn Business Administration en Medicijnen, maar ook Sportmanagement.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Heeft de waarheid verkondigen dan iets te maken met depressiviteit? Heet het ruzie zoeken als mijn info nota bene niet uit mijn koker komt, maar letterlijk van de ECRI en andere rapporten die niet ik opgesteld heb? Wil jij beweren dat de ECRI een organisatie van ruziezoekers is? Kan jij wel de waarheid verdragen? I rest my case! 😆

  2. Mano een beetje mano-depressief? Of gewoon agressief? Of gewoon een ruziezoeker? Of……hadden we nu maar meer psychologen op Curacao.. zucht 🙂 🙂

  3. Fred de Haas @
    Vraag: “Interessant is ook te weten dat Psychologie een gewilde studie is. Ik vraag me af wat Curaçao aan psychologen heeft.”
    Antwoord: Bij onze overheid is werk genoeg voor psychologen of sterker nog: psychiaters…
    Vraag:”Is het niet van belang dat de studiekeuze enigszins gerelateerd is aan de mogelijkheden op de Curaçaose arbeidsmarkt?”
    Antwoord: Komen ze terug dan ??
    Maar zonder gein: het zou inderdaad interessant zijn meer te weten omtrent de reden van dit verschijnsel 🙂

  4. @Fred de Haas vraagt zich af wat Curaçao aan psychologen heeft. Ik vind het juist vreemd dat de Haas niet begrijpt wat Curaçao aan psychologen heeft. Had ik niet van de Haas verwacht. Nou, gezien de mentale staat van de Curaçaoënaars ben ik juist wél de mening toegedaan dat Curaçao behoefte heeft aan psychologen. Minderwaardigheidsgevoelens bijv. t.o.v. de Hollander zijn onder veel Curaçaoënaars aan de orde van de dag, het spat ervan af, en dat onder alle lagen van de Curaçaose bevolking. Treurig is dat ze het zelf niet eens in de gaten hebben.

    Bovendien staat het iedere Curaçaose student vrij om zelf uit te maken wat voor studie hij/zij wenst te volgen, het is niet aan Fred de Haas e.a. om uit te maken wat voor studie Curaçaose studenten dienen te volgen. Curaçaose psychologen kunnen zeer nuttig werk verrichten onder Curaçaoënaars in Nederland en ook op Curaçao. Ze zijn echt wel nodig.

    Natuurlijk is het ook van belang dat de studiekeuze enigszins gerelateerd is aan de arbeidsmogelijkheden op Curaçao. Maar is het voor hoogopgeleide Curaçaoënaars dan een verplichting zich alleen op de vrij beperkte arbeidsmarkt van Curaçao te richten? Moeten zij verplicht allemaal terug naar Curaçao om te werken? Ik ken Curaçaoënaars die een zeer goede baan hebben in bijvoorbeeld Kuala Lumpur, heeft ook te maken met de globalisatie. Tegenwoordig kunnen goede (afgestudeerde) studenten overal terecht.

    Tenslotte vindt de Haas dat het van belang is de redenen van studie in de regio te onderzoeken. Nou, zo’n onderzoek mag van mij, maar gezien de de verschrikkelijke discriminatie van de zgn. Antilliaanse allochtonen in Nederland, door zowel de NL media, Nederlandse politici en overheden in praktijk gebracht, is het niet zo vreemd of raar dat de Curaçaoënaars eieren voor hun geld beginnen te kiezen. Dit alles is in ieder geval één van de redenen voor studie in de regio.

    Bovendien word het hen steeds duidelijker dat je met de Nederlandse taal nergens anders dan alleen in Nederland terecht kan. En die verschrikkelijke discriminatie van de Antilliaanse bevolkingsgroep is al jaren bekend bij de ECRI. Dat is Europese organisatie tegen racisme en intolerantie die Nederland zeker 3 keer op de vingers getikt heeft vanwege racisme, discriminatie en toepassing van ethnic profiling tegen de Antilliaanse bevolkingsgroep. Nu is ook de VN eindelijk ook op de hoogte van de Nederlandse handelswijze tegen de Antillianen in Nederland én ook op Curaçao.

    arbeidsmogelijkhedenwww.meldpunt.nl/site/media/jaarverslagen/Netherlands%203e%20rapport%20-%20cri08-3%20-%20neerlandais.pdf

    Dus ja, misschien moeten de Curaçaoënaars nog harder in hun reet getrapt worden door Nederlandse staat om eens eindelijk te beseffen dat ze niet naar Nederland moeten afreizen. Noch voor studie en ook niet om te gaan wonen. Ze snappen niet dat er voor Antillianen geen plaats is op de Nederlandse arbeidsmarkt, tenzij ze echt talentvol zijn.

    En nu een wedervraag. Fred de Haas, waarom denk je dat Curaçaoënaars geen psychologen nodig hebben, maar Nederlanders wel? Zijn Nederlanders dan veel gestoorder dan Curaçaoënaars? Gaarne een antwoord op mijn vraag. Maar ik verwacht natuurlijk geen antwoord, maak je niet druk.

  5. waarschijnlijk heeft het meer te maken met, dat dit studie jaar de basis beurs is verdwenen. Nu kunnen nog alleen de “elite”in het buitenland studeren. Voor de rest , het is geen goed idee dat onze studenten thuis blijven. Immers andere indrukken, gebruiken, leefstijlen en geloof verrijken het leven.

  6. De tendens voor verdere studie in de regio is interessant. Het is van belang om de reden hiervan te onderzoeken. Is er een verband tussen vooropleiding en toelatingseisen van het Hoger Onderwijs? Zijn deze in Nederland strenger dan in de regio? Of heeft het meer te maken met een losmakingsproces van Nederland en het zich meer richten op de eigen regio?

    Interessant is ook te weten dat Psychologie een gewilde studie is. Ik vraag me af wat Curaçao aan psychologen heeft.
    Is het niet van belang dat de studiekeuze enigszins gerelateerd is aan de mogelijkheden op de Curaçaose arbeidsmarkt?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties