Amigoe | Mogelijk ‘eilandjepik’ Spaanse Water onderzocht

De vissersgemeenschap en de vertegenwoordiging van het GMN-ministerie trokken afgelopen maandag aan de bel omtrent een clustering van boten en woonboten in de nabijheid van verschillende eilandjes.

De vissersgemeenschap en de vertegenwoordiging van het GMN-ministerie trokken afgelopen maandag aan de bel omtrent een clustering van boten en woonboten in de nabijheid van verschillende eilandjes | Foto Ken Wong

WILLEMSTAD — Medewerkers van de Kustwacht zijn vanochtend op verzoek van de uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer van het VVRP-ministerie, met twee seadoo’s de zee opgegaan om het gebied van het Spaanse Water op beeld vast te leggen.

Specifiek werd gekeken naar de clusters van – naar verluidt – langdurig aangemeerde boten en woonboten bij de kleine eilandjes, waarbij de zorg uitgaat naar toe-eigening, het lozen van afval in zee, de gesteldheid van de mangroven en het ontplooien van activiteiten op de eilandjes.

Het onderzoek werd door Domeinbeheer intern binnen het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) ingesteld, nadat begin deze week de vissersgemeenschap van de vissershaven Caracasbaai, een vertegenwoordiging van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de uitvoeringsorganisatie Agrarisch Visserij Beheer (AVB, voorheen LVV) aan de bel trokken over deze ontwikkelingen op het water. Zo werd er verslag gedaan ‘van het inpikken van de eilandjes’ en het langdurig aanmeren daaraan. Ook werd verwezen naar een dichtheid van woonboten.

Domeinbeheer legt uit dat er nu een inventarisatie plaats zal vinden en dat de bevindingen van de kustwacht aanstaande maandag besproken zullen worden. Aangezien veel eilandjes in privaat bezit zijn, zal Domeinbeheer nu specifiek toetsen welke eilandjes in overheidsbezit zijn en wat daarop gebeurt.

Op deze EOP-kaart is te zien hoe een aantal eilandes qua bestemming aangeduid staan. 3 geeft stedelijk woongebied aan, 9 conserveringgebied en met 13 wordt water aangegeven

Op deze EOP-kaart is te zien hoe een aantal eilandes qua
bestemming aangeduid staan. 3 geeft stedelijk woongebied
aan, 9 conserveringgebied en met 13 wordt water aangegeven

Zoals bekend, genieten mangroven geen wettelijke bescherming op Curaçao, maar zijn deze vaak wel beschermd omdat ze binnen conserveringsgebied vallen. Zo laat Domeinbeheer weten dat in ieder geval het grootste eiland dat in het oosten van het Spaanse water ligt, en in particulier bezit is, een gedeeltelijke bestemming van conservering heeft. Het overige gedeelte mag ontwikkeld worden als ‘stedelijk woongebied’.

“Hiervoor heeft een groep van Venezolaanse ontwikkelaars geheel conform de regels vergunningen aangevraagd. Maar voor de overige eilandjes geldt voor het merendeel dat er sprake is van conservering, waarvoor men altijd een aanlegvergunning dient aan te vragen. Eigenlijk spelen hier meerdere zaken die een gezamenlijk aanpak vereisen. Zo zal er natuurlijk ook met de havenmeester afstemming gezocht worden”,

aldus Domeinbeheer. Havenmeester Marlon Laroche, die uitlandig is, laat weten reeds geluiden te hebben opgevangen over de voornoemde ontwikkelingen op het water, en zegt hiernaar na terugkomst een onderzoek in te stellen.

Bron: Amigoe

 

3 Reacties op “Amigoe | Mogelijk ‘eilandjepik’ Spaanse Water onderzocht

 1. Jou is met een w… 🙂

 2. Ja meneer Meloen, laten we maar allemaal een eilandje gaan inpikken. Een eilandje of een lapje grond kopen is voor de gekken, he meneer Meloen? Heb je nog wat ruimte in jouw tuin voor daklozen die wel logisch kunnen nadenken? Of woon jezelf op zo’n gestolen lapje grond? Dat verklaard jou warrige reactie.

 3. Joep Meloen

  Zo lastig is dit geval niet.
  Het zijn veelal mensen zonder een cent te makken. Op deze manier kunnen ze zich zelf in leven houden en anders zal de maatschappij daar voor gaan opdraaien.
  Ze vallen niemand lastig, bedreigen niemand, dus ik zou het gewoon zo laten, voorkomt nog veel meer problemen.
  Maar ja, die conclusie vereist enig logisch nadenken en dat kunnen we hier niet, dus zal wel weer een puinhoop worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *