Amigoe | Mogelijk weer rechtszaak ongelijkheid premie aov

Mogelijk weer rechtszaak ongelijkheid premie aov

Mogelijk weer rechtszaak ongelijkheid premie aov

WILLEMSTAD — Hustisia Penshonado zal waarschijnlijk weer een rechtszaak starten tegen de overheid. Dit keer vanwege de ongelijkheid in premiebetaling voor de basisverzekering ziektekosten (bvz) tussen gepensioneerden en mensen in de VUT. De groep gepensioneerden betaalt namelijk 6,5 procent aan premie.

Maar degenen die met VUT (vervroegd pensioen) zijn gegaan, moeten nog steeds 13,6 procent betalen. Dat is een flinke aanslag op hun budget en bovendien is het niet eerlijk. Dat stelt Omayra Leeflang, onafhankelijk Statenlid en woordvoerder voor Hustisia Penshonado.

In het verleden voerde de beweging al rechtszaken in verband met verlaging van de premie. Uiteindelijk is die ook teruggedraaid van 10 naar 6,5 procent. Maar degenen die in de VUT zitten, vallen buiten de boot.

Tijdens de laatste bijeenkomst van Hustisia Penshonado voor personen in de VUT is door de leden een mandaat gegeven om een mogelijke rechtszaak te starten waarin verlaging van de premie geëist wordt.

De beweging zal te rade gaan bij een advocaat om een zaak te kunnen beginnen. De groep komt weer bijeen op 27 september. Tijdens die bijeenkomst is het de bedoeling een standpunt in te nemen over de rechtszaak en om de noodzakelijke fondsen bijeen te brengen hiervoor.

Leeflang noemt het voorbeeld van een ambtenaar die met VUT is gegaan, maar nu alleen 400 gulden krijgt waarover ze bijna 15 procent aan premies moet betalen.

De overheid heeft haar geweigerd om door te kunnen werken tot haar 65e zodat ze naast haar pensioen ook het ouderdomspensioen kan genieten. Op die manier zou haar inkomen 1200 gulden per maand zijn.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *