30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Mogelijke oplossing kan win-win voor iedereen zijn’

HomeMediaAmigoe | ‘Mogelijke oplossing kan win-win voor iedereen zijn’
glenn sulvaran-1 | Foto Bea Moedt
Glenn Sulvaran: ‘ win-winsituatie voor alle partijen”

WILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran stelt het ‘op zich te hebben genomen’ om presentaties over ‘de gehele Oostpunt-problematiek te regelen voor de partijleiders van de coalitie, waarbij alle belanghebbenden en belangengroepen betrokken zullen worden’.

“Het kan een duidelijke win-winsituatie voor alle partijen opleveren. De coalitiepartners zullen dan ook alle informatie aangereikt krijgen, waarop er beraad kan plaatsvinden”, aldus het Statenlid.

Sulvaran stelt nu in overleg met de voorzitter, de presentaties voor het coalitieberaad te zullen inplannen. Het Statenlid, dat nog niets wil verklappen over wat de mogelijke oplossing zou kunnen zijn, licht wel het volgende toe: “De oplossing zal in ieder geval in het verlengde zijn van het door de overheid reeds ingeslagen traject, dat fundamenteel als uitgangspunt heeft om Curaçao als leider in de regio te promoten op het vlak van marienwetenschappelijk onderzoek. Ik denk dat men van een hoop zaken in deze complexe materie niet op de hoogte is.

Door de informatie te leveren kan men begrip krijgen, waarop er op weloverwogen wijze beraad tussen de coalitiepartners kan plaatsvinden.” Zoals bekend heeft de overheid tijdens een publieke hoorzitting op 30 oktober 2012, een presentatie gegeven over het voornemen om de bestemming van Oostpunt in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) mogelijk te wijzigen.

Hierbij werd ook een traject ingezet om de benodigde wetgeving te formuleren. Zoals eerder gemeld, heeft de Sociaal Economische Raad (SER) reeds advies uitgebracht over de concept-Landsverordening die nu voor verder advies naar de Raad van Advies zal worden doorgestuurd. Pas wanneer ook het advies van dit adviesorgaan binnen is kan de concept-Landsverordening ter eventuele goedkeuring aan het parlement worden aangeboden.

Zoals bekend is uit de omvangrijkste koraalstudie ooit in het Caribisch gebied uitgevoerd, gebleken dat het rif van Oostpunt van bijzondere waarde is. Dit aangezien het rif als een van de drie best bewaarde riffen in het Caribisch gebied wordt aangemerkt.

Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur (PS), thans ook premier, heeft ongeveer een maand geleden met betrekking tot duurzaam zeebeheer, bij de Verenigde Naties in New York gesproken over verschillende lopende projecten op Curaçao ten behoeve van kustwaterbescherming en duurzame ontwikkeling op het gebied van oceaanbeleid.

Hij noemde daarbij de overeenkomst van de overheid met de filantropische instelling het Waitt Institute en het ‘Blue Halo’-project op Curaçao, de inspanningen van de onderzoekers van Carmabi en die van de onderzoekers van de Amerikaanse Smithsonian Institution binnen het Deep Reef Observation Project (DROP), onderzoek op grote diepten met de Curasub.

Zoals eerder belicht kwam de overeenkomst met de filantropische instelling Waitt, die kosteloos de expertise zal leveren om tot een duurzaam beheer van de natuurlijke onderwaterbronnen te komen, tot stand door bemiddeling van Statenlid Sulvaran. Laatstgenoemde heeft er tevens samen met Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) voor gezorgd dat het Latijns-Amerikaans parlement ‘Parlatino’ de kaderwetgeving ‘Ley Marco’ – door wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij en Carmabi-juristen geformuleerd – ter collectieve bescherming van de koraalriffen, mangroven en zeegrasgebieden, in mei van dit jaar unaniem heeft aangenomen.

De Statenleden Cijntje en Sulvaran hadden vorig jaar nog hun verbazing uitgesproken over de goedkeuring van het ‘Beslissingsdocument’ (waarin de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning een stelling inneemt) door de Raad van Ministers (RvM). De Statenleden verklaarden ‘dat de accordering door de RvM had plaatsgevonden zonder dat de partijleiders van de coalitie zich daarover hadden beraadslaagd’.

Cijntje stelde toen ook samen met zijn collega PS-parlementariërs meer informatie te willen ontvangen – middels presentaties van experts – over wat de mogelijke impact van de ontwikkelingen op de natuur zou kunnen zijn, bij een eventuele bestemmingswijziging van de gronden. “De concept-Landsverordening zal natuurlijk in de Staten belanden, waarbij we dus eerst duidelijkheid over de impact op de natuur willen krijgen. Overigens zitten wij wat dit onderwerp betreft ook op één lijn met onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran”, zei Cijntje destijds.

Sulvaran: “Voor Oostpunt is een duidelijke oplossing, maar de partijleiders dienen gewoon alle beschikbare informatie te krijgen om daarover te beraadslagen.” Hij stelt in algemene zin dat hij geen voorstander is van ontwikkeling van de kuststrook van Oostpunt vanwege de belangrijke broedkamerfunctie voor vissen.

“Bij een dergelijke ontwikkeling langs de kust – zoals die is voorgesteld – zou het bijzonder waardevolle koraalrif aangetast worden door de bouwontwikkelingen zelf en vervuiling vanaf land, en het gevaar lopen om af te sterven. Ik meen dat men vanaf Hambrak tot aan Punt Kanon niet dient te ontwikkelen. Deze kuststrook niet, en ook landinwaarts tot aan de bergrotsen niet”, aldus Sulvaran.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties