28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Mortuarium Sehos gesloopt

HomeMediaAmigoe | Mortuarium Sehos gesloopt
Mortuarium Sehos gesloopt
Mortuarium Sehos gesloopt

WILLEMSTAD — De raadsman van de Stichting Documentation and Conservation of the Modern Movement Curaçao (Docomomo), stichting ProMo en stichting Team Cactus, Achim Henriquez, reageerde vanochtend met ontsteltenis op het bericht dat het mortuarium en het Prikcentrum, gebouwen die tot het St. Elisabeth Hospitaal behoorden, zijn gesloopt.

Na de foto’s van deze krant te hebben ingezien, bevestigt de advocaat dat er voor aanstaande dinsdag een kort geding ingepland stond waarbij de rechter zich over de door de voornoemde stichtingen aangevraagde ‘voorlopige voorzieningen’ zou buigen tegen de sloop.

De advocaat:

“De rechter had in aanloop van de behandeling een ordemaatregel getroffen dat niet met de sloop wordt gestart totdat het verzoek om voorlopige voorziening zou zijn behandeld.”

Henriquez vervolgt:

“Het is dan ook bijzonder wrang dat men geheel tegen de ordemaatregel van de rechter in, toch tot sloop is overgegaan. Mijn cliënten hebben namelijk een bodemprocedure lopen tegen de door het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling (VVRP) gewijzigde grens van de binnenstad – volgens het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) – en daarmee de sloop van de historische gebouwen van het Sehos. Vandaar dat men met het kort geding om voorlopige voorzieningen had verzocht, dit om een sloop tegen te gaan alvorens er in de bodemprocedure een uitspraak komt”,

aldus de ontstemde en beknopte reactie van de advocaat. Zoals eerder door de Amigoe bericht, gaf Javier Hernandez de algemeen directeur van het Sehos, afgelopen woensdag nog aan, dat hij de Raad van Bestuur van het ziekenhuis zou inlichten dat het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), de schuld die Sehos had openstaan over zou nemen. Dit om de sloop van het prikcentrum en het mortuarium op het Sehos-terrein, mogelijk te maken.

Hierop zou er vanuit het Sehos aan Usona toestemming konden worden geven om de gebouwen te slopen. Zoals nu blijkt, had de rechter in aanloop naar het kort geding, die zelfde dag, de partijen – onder andere ook de advocaat van het VVRP-ministerie – ingelicht van de getroffen ordemaatregel en dat er ‘niet met de sloop mocht worden aangevangen’.

Zoals op 23 maart jongsleden door de Amigoe gemeld, had de projectadviseur Esmeralda Wiel van uitvoeringsorganisatie Usona, al gemeld dat het mortuarium, het laboratorium voor Pathalogie, het Prikcentrum, het auditorium, de werkplaats van de Bouwkundige Dienst, de Apotheek, de druktankafdeling, de hartkatheterisatie-afdeling (Catlab), CCU, de afdeling waar HRM, ICT, de Financiële Administratie, Incasso en de Debiteurenadministratie en de afdeling A-2 allemaal dienden te wijken voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Wiel in haar eerdere reactie:

“De sloop zal echter niet plaatsvinden voordat van sommige van deze gebouwen een uitgebreide documentatie is gemaakt vanwege de historische waarde die zij vertegenwoordigen. Monumenten zijn deze gebouwen geen van alle.” Wiel meende dan ook dat de sloop van deze gebouwen de consequentie is van de keuze om het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda te plaatsen. “Dan moeten er gebouwen wijken. We weten dat niet iedereen het hiermee eens is, dat merken we ook in onze overleggen met de betrokkenen. Maar dat er gesloopt zal worden, wil niet zeggen dat er geen rekening wordt gehouden met het historisch belang dat zij vertegenwoordigen of bij zich dragen.”

De drie stichtingen gingen omtrent de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO), in verweer tegen de plannen van de overheid omdat zij meenden dat ‘de overheid aan een wet sleutelt die zij zelf heeft gemaakt’.

Volgens de drie stichtingen is er met de wijziging van de binnenstadsgrens, een gevaarlijke uitzondering geschapen voor de toekomst. Zij hebben dan ook herhaaldelijk er op gewezen dan ook dat het HNO, ooit is ontworpen voor het Amstel-terrein en dat de overheid dit ontwerp in Otrobanda wenst plaatsen.

“Een architectonisch ontwerp kun je niet zomaar verplaatsen naar een andere locatie. Je moet bij een ontwerp met veel factoren rekening houden, bijvoorbeeld de infrastructuur, zon en wind. Door de verplaatsing van het ontwerp naar Otrobanda moet de J.C.J. Hamelbergweg omgelegd worden en een deel van het Sehos worden gesloopt. Juist de vleugel aan de Pater Euwensweg met de mooie colonnade en het mortuarium, hebben geschied- en volkkundige waarde. Dat kan niet zomaar gesloopt worden.”

Aldus de stichting ProMo in een eerdere reactie, die in augustus vorig jaar ook een aanvraag had gedaan om de gebouwen op de monumentenlijst te plaatsen. Volgens de stichtingen had men het ontwerp, met de aankoop van het Colon-terrein, ‘slechts met kleine aanpassingen’ geheel op dat terrein kunnen realiseren dit ‘zonder sloop in de binnenstad’.

Tevens werd ‘op het gevaar van grensverschuiving van de binnenstad’ gewezen in verband met Willemstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Reactie VVRP-minister

De onlangs ingezworen minister van VVRP, Suzy Camelia-Römer, gaf op de valreep vlak voor het te perse gaan van deze krant, de volgende reactie:

“Ik ben door de secretaris generaal over dit dossier gebrieft, het betreft een complexe zaak. Diezelfde donderdag heb ik dan ook de advocaat van de overheid, de instructie gegeven om de overige partijen, in dit geval het Sehos en Usona, van de ordemaatregel van de rechter in de zaak tegen de overheid, in te lichten. Dus de partijen zijn hiervan op de hoogte gebracht.

Aangezien het terrein van Sehos betreft, kan ik voor derden geen uitspraken doen aangezien de overheid hierin geen beschikkingsbevoegdheid heeft. De overheid heeft dus moeite genomen om de partijen te verwittigen.”

De sloopwerkzaamheden.
Het Sehos mortuarium voor de sloop.
Bron: Amigoe
Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties