Amigoe | MPB, Bernabela en Raphaela in nieuwe coalitie

Esther Bernabela (UPB) | Foto Eilandsraad Bonaire

Esther Bernabela (UPB) stapte eerder op | Foto Eilandsraad Bonaire

KRALENDIJK — Bonaire heeft een nieuwe coalitie. Woensdagavond maakten de MPB van Elvis Tjin-Asjoe en de eenmansfracties van Esther Bernabela en Nunu Raphaela bekend tot een regeerakkoord te zijn gekomen.

De drie partijen willen werken aan een betere toekomst voor de jeugd, welzijn voor ouderen, armoedebestrijding, verbetering van de infrastructuur en de economische ontwikkeling.

De staatkundige structuur blijft vooralsnog behouden. Wel doet de nieuwe coalitie een dringend beroep op Nederland om gemaakte afspraken na te komen. Ook de punten van verbetering uit het rapport Spies staan hoog op de agenda.

De drie partijen komen binnen dertig dagen met een regeringsprogramma. Aandachtspunten zijn onder meer verhoging van pensioen en het minimumloon, terugdringen van de ‘cost of doing business’, gesubsidieerde opvang voor kinderen, en gratis internet in bijvoorbeeld educatieve instellingen en wijkcentra.

De coalitie van UPB en PDB had niet langer een meerderheid in de Eilandsraad, nadat Esther Bernabela een week geleden haar steun opzegde en verder ging als onafhankelijk raadslid. Al eerder scheidde Jeanoushka ‘Nunu’ Raphaela zich af van de UPB. De MPB van Elvis Tjin-Asjoe kreeg bij de Eilandsraadsverkiezingen van 2015 de meeste stemmen. De partij kon toen niet tot een akkoord kon komen met de PDB, en belandde in de oppositie. De de ‘watermeloencoalitie’ van UPB en PDB hield ruim een jaar stand.

Over de invulling van het nieuwe Bestuurscollege doen veel verhalen de ronde. Zo wordt onder meer de naam genoemd van James Kroon, nu nog het enige over gebleven UPB raadslid.

Het nieuwe bestuur wordt maandag 9 mei geïnstalleerd.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *