Amigoe | Muziekgigant ‘El Toro’ krijgt groot muzikaal afscheid

door Favell Maduro

De gisteren overleden Errol ‘El Toro’ Colina gaf ook jarenlang les.

De gisteren overleden Errol ‘El Toro’ Colina gaf ook jarenlang les

WILLEMSTAD — Er komt een groot muzikaal afscheid van Errol ‘El Toro’ Colina in het Curaçao Festival Center aanstaande zondag. De Curaçaose muzikant overleed gisteren na lang ziek te zijn geweest.

Ondanks zijn ziekte heeft Colina tot op het laatst gewerkt aan onder andere een cd van Junior All Stars die binnenkort verschijnt.

Vanavond heeft Amak, de organisatie van muzikanten, een vergadering met haar leden om te bepalen hoe zij de uitvaart van Colina zondag muzikaal gaan begeleiden. Naast de Curaçaose muzikanten zullen ook de jongeren van Junior All Star Band optreden. Errol Colina heeft hen jarenlang les gegeven.

Er is besloten om het afscheid van Colina in het Festival Center plaats te laten vinden omdat het zijn tweede huis was. Hij was er bijna dagelijks te vinden. Het festivalterrein kan ook de mensenmassa aan die de familie verwacht dat afscheid van hem komt nemen.

Errol Colina is onder andere dertig jaar lang dirigent geweest van het Nationaal Orkest van Curaçao. Hij genoot zowel lokaal als internationaal veel bekendheid. Toen er nog geen computers waren kon Colina in een mum van tijd muziek op papier schrijven. Door de gedrevenheid waarmee hij te werk ging kreeg hij de bijnaam ‘El Toro’, de stier.

Manfred ‘Feko’ Gomes is behalve voorzitter van de muzikantenorganisatie ook de zwager van Colina. Hij herinnert hem als een zeer bescheiden man. Jaarlijks wordt het tumbafestival van Amak aan een muzikant opgedragen. Toen Gomes dat voor Errol Colina wilde doen weigerde hij dat. “Als alternatief kwam Colina met andere namen die het volgens hem meer hadden verdiend”, vertelt Gomes.

In de jaren tachtig had hij een leerplan gemaakt om kinderen in de wijken les te geven. Later had Gomes ook één gemaakt. “Toen ik dat van mij met hem wilde bespreken om te kijken hoe die twee plannen samengevoegd konden worden, zei hij tegen me om zijn plan maar in de prullenbak te gooien”, aldus Gomes. Later hebben ze die plannen wel op Aruba gepresenteerd aan muziekdocenten daar.

Die bescheidenheid was ook te merken in zijn werk als coördinator. Colina gaf leiding aan de docenten die in de wijken muziekles gaven. Daarnaast gaf hij ook les aan de jonge muzikanten van Junior All Star Band. Dat deed hij met samen met Gedion Chandler. Voor de kinderen van Junior All Star Band was hij streng maar ook een leuke docent omdat hij altijd grappen met hen maakte. Ook bij hem thuis gaf Colina les. Dat deed hij gratis. Het was de manier voor Colina om zijn kennis over te dragen.

“Hij had een absoluut gehoor en was op het podium heel erg streng”, herinnert Manfred Gomes. “Als er iets muzikaal niet klopte dan kon hij uit al die geluiden precies de muzikant eruit halen die niet goed speelde. Hij aarzelde niet om de desbetreffende muzikant tot orde te roepen. Door dat talent kreeg hij veel respect van zowel lokale als internationale artiesten.”

In de jaren zeventig en tachtig toen er verschillende grote songfestivals waren heeft Errol Colina verschillende orkesten gedirigeerd. Ze kenden hem in Trinidad, Barbados, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico. In Europa kreeg hij bekendheid toen hij in Spanje tijdens het Oti festival de Curaçaose zangeres Melania van der Veen begeleidde. Ondanks die nationale en internationale bekendheid heeft Colina nooit een erkenning gekregen van de Curaçaose overheid.

Errol Colina was lang tijd ziek. “Niet dat dat hem tegenhield”, weet Manfred Gomes te vertellen. “Laatst was er een eindejaarspresentatie van alle leerlingen die muziekles krijgen in de wijk. Hij had die dag een dialyse achter de rug maar kwam toch naar de jonge muzikanten kijken.” De broze gezondheidstoestand van Errol Colina kreeg een klap te verduren toen hij daarbovenop een virusinfectie kreeg. Dat is hem fataal geworden. Gistermiddag overleed hij op 69-jarige leeftijd. Komende zondag wordt Colina begraven.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Muziekgigant ‘El Toro’ krijgt groot muzikaal afscheid

  1. JM Eustatia

    Het is te hopen dat deze muzikale grootheid van internationaal formaal na zijn overlijden de erkenning mag krijgen die hem toekomt : Veel meer dan de boulevards en pleinen die zo ruimhartig aan politici worden toebedeeld van wie de verdienste voor de gemeenschap soms op zijn minst twijfelachtig is. De overweldigende klanken van de eerste ontmoeting met het Nationaal orkest van Curacao onder leiding van El Toro Colina klinken nog steeds in mijn oren na . Dat het El Toro gegeven mag zijn om in zijn nieuw universum duizenden bazuinen blijvend te laten juichen en dat tot voorbij het einde der tijden .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *