26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Na eerdere zandwinning Boka Ascencion: ‘Maandag gaan we aanlegvergunning aanvragen’

HomeMediaAmigoe | Na eerdere zandwinning Boka Ascencion: ‘Maandag gaan we aanlegvergunning aanvragen’
http://www.amigoe.com/curacao/224656-na-eerdere-zandwinning-boka-ascencionmaandag-gaan-we-aanlegvergunning-aanvragen
Paardenvereniging Asodoka zal aanstaande maandag een aanlegvergunning aanvragen

WILLEMSTAD — Paardenvereniging Asodoka zal aanstaande maandag een aanlegvergunning aanvragen bij de uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP, voorheen Drov), om alsnog zeezand voor de paardenrenbaan Hipodromo Luis Brion te mogen winnen in het natuurrijke gebied Boka Ascencion.

Dit bevestigt Michael Monte namens de vereniging desgevraagd. Over de onorthodoxe gang van zaken – aangezien vorige week de beoogde afgravingen zonder vergunning reeds werden ondernomen en door ROP gestopt werden – stelt Monte dat er sprake was van een ‘misverstand’.

Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Suzy Camelia-Römer (PNP) laat in algemene zin over een omgekeerde gang van zaken in de praktijk weten de buik hiervan vol te hebben. Over het op grote schaal overtreden van regels zegt zij: “Of het nou gaat over illegale afgravingen in conserveringsgebied, de bouw van huizen op of roof van overheidsterrein, is het vraagstuk simpel: Heb je de benodigde vergunning voor je werkzaamheden? Nee? Dan zit je verkeerd! Daar hoeft men geen discussies over te voeren. Je gaat toch ook niet met je auto op een fietspad rijden? Waarom dan in voornoemde gevallen denken dat het kan? Men dient op te houden met zaken recht te praten. Krom is krom.”

De VVRP-minister stelt omtrent de illegaal ondernomen afgravingen en baggerwerkzaamheden in Boka Ascencion: “Aangezien men niet over de nodige aanlegvergunning beschikte, heeft ROP terecht handhavend opgetreden. Nu ben ik in afwachting van de interne adviezen/rapportages van de uitvoeringsorganisaties ROP en Domeinbeheer. Het kan zo zijn dat men mogelijk ook nog extern advies wil inwinnen over de aanwezige natuur. Ook kan het advies mogelijk behelzen dat er aangifte gedaan moet worden. Maar daar verwacht ik dus van onze experts nog interne rapportage over.” Ze verklaart in samenwerking met de ministeries van Financiën en Justitie en het Openbaar Ministerie (OM) al een traject te zijn ingeslagen om een team te vormen dat zich bezig zal houden met de aanpak/bestrijding van illegale bouwontwikkelingen, afgravingen van zand en diabaas en roof van overheidsterreinen. “Er is daarvoor ook binnen VVRP geld gereserveerd.”

Ramsar-gebied

Zoals eerder gemeld zijn de uitgevoerde graafwerkzaamheden in Boka Ascencion in opdracht van ROP door de paardenvereniging, de opdrachtgever, hersteld. Vervolgens werd gewezen op de grote hoeveelheid sedimentafzetting in het water als gevolg van de graafwerkzaamheden en de mogelijk nadelige gevolgen voor de aanwezige (onderwater)natuur. Met herstelwerkzaamheden kunnen reeds verloren ecosystemen – flora en fauna – niet zomaar hersteld worden. Aangezien voornoemd gebied behalve als conserveringsgebied ook bescherming onder de Ramsar-conventie geniet, heeft ook het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in samenwerking met een lokaal wetenschappelijk instituut een onderzoek laten verrichten.

Voornoemd gebied is zoals bekend geliefd om de ‘turtle watch’. Met toestemming van de secretaris-generaal van het GMN-ministerie licht een GMN-ambtenaar het volgende toe: “Het onderzoekje bevat een verslag van de direct zichtbare gevolgen van de afgravingen, de mogelijke effecten op de lange termijn en verder een conclusie. Over de inhoud hiervan kunnen wij nog geen uitspraken doen in afwachting van het onderzoek van het VVRP-ministerie naar de mogelijk strafbare feiten.” Zoals bekend worden dergelijke bestemmingsovertredingen in de Eilandsverordening Ruimtelijke Ontwikkelingsplanning Curaçao (EROC) ook als misdrijf aangemerkt. Hierop staat een hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete. De VVRP-minister laat op voornoemde uitlatingen van het GMN-ministerie weten contact te zullen zoeken met dit ministerie omtrent het onderzoek.

‘In afstemming

Namens de paardenvereniging stelt Monte niet op de hoogte te zijn gesteld van mogelijk nadelige gevolgen van de graafwerkzaamheden voor de aanwezige flora en fauna. “Wij zijn onmiddellijk gestopt met de werkzaamheden toen bleek dat er een aanlegvergunning nodig was. Dit was een misverstand, ik wist dit niet. Wij hebben vorig jaar in afstemming met Stichting Uniek Curaçao (deze stichting zet zich met vrijwilligers onder andere in dit gebied in voor schoonmaak en onderhoud, red.) en twee dames van Carmabi begrepen dat de werkzaamheden niet tijdens het broedseizoen van de schildpadden (in dit gebied worden groene zeeschildpadden met grote regelmaat gespot, red.) dienden plaats te vinden”, aldus Monte. Hij stelt dat de vereniging reeds toestemming had gekregen van Domeinbeheer. “Ook zijn er contacten geweest met ROP, dat eigenlijk een soort toestemmingsbrief had gestuurd. We misten dus alleen de aanlegvergunning die wij maandag aanstaande zullen aanvragen. De werkzaamheden zijn na het broedseizoen uitgevoerd, zodat men ook geen schade aan de mangroven aanricht. Het betrof slechts een vervuild stuk van de plasticbaai. Wij hebben niets vernomen over schadelijke effecten, we zijn juist in samenspraak en met toestemming van Uniek Curaçao voorzichtig geweest met de planning”, aldus Monte.

Meerdere brieven

Uit stukken blijkt dat de voorzitter van de Paardenvereniging Asodoka, Stanley Ignacio, een aanvraag heeft ingediend bij Domeinbeheer om ‘het verontreinigde zeezand’ bij Boka Ascencion uit te graven en hetgeen op de oever ligt te gebruiken om de paardenrenbaan zachter te maken. De toestemming werd onder tal van voorwaarden door Domeinbeheer verstrekt, waarbij ook nadrukkelijk vermeld werd dat er een aanlegvergunning van ROP benodigd was. Uit twee stukken van ROP – een van 15 september 2010 en een stuk verzonden op 5 november 2015 – blijkt dat deze uitvoeringsorganisatie duidelijk heeft aangegeven dat er een aanlegvergunning vereist is. In de brief van vorig jaar werd zelfs een aanvraagformulier daarvoor bijgevoegd. In 2010 had de vereniging ook onder soortgelijke omstandigheden gevraagd om tot zandverwijdering in dit gebied over te mogen gaan.

‘Illusies wekken

Wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij beaamt dat er vorig jaar om advies is gevraagd: “Voorop moet worden gesteld dat noch Carmabi, noch bijvoorbeeld een Stichting Uniek Curaçao de vergunningverstrekkende instanties zijn. Daar is de overheid voor. We zijn natuurlijk wel bereid om advies over de mogelijke gevolgen voor de natuur te geven wanneer we daarvoor benaderd worden. In dit geval was ons advies dat het, in verband met op zeegras foeragerende schildpadden, niet wenselijk is om de uitgravingen te verrichten. Wij vonden dit zeer zeker geen goed idee. Het valt de laatste jaren op dat men na advies bij Carmabi te hebben ingewonnen, ongeacht of daaruit een negatief advies voortvloeide, vervolgens de illusie bij derden probeert te wekken dat er na een gesprek sprake is van ‘afstemming’.”

Schadelijke stoffen begraven

Vermeij licht toe dat het bewuste gebied, dat in de volksmond ‘Plasticbaai’ wordt genoemd, in het verleden grote hoeveelheden plastic afval en rubber heeft gekend. Door grote branden (zoals ook in 1972, red.) en verbranding van dit afval zijn er volgens Vermei schadelijke stoffen, zoals dioxinen, in het gebied voorhanden. “Deze verbrande afvallagen liggen als het ware veilig begraven, en als men dus hierin gaat wroeten bestaat het gevaar dat de rotzooi, waarin ook lood en cadmium zit, omhoog gehaald wordt”, aldus Vermeij.

Uniek Curaçao

Namens Stichting Uniek Curaçao laat Theo van der Giessen desgevraagd weten dat de stichting omtrent de verwijdering van het vervuilde zand een barterdeal aanging met de paardenvereniging. “Dit om het zwaar vervuilde zand – dat de boka regelmatig doet dichtslibben waardoor er juist geen doorstroom is, er vissterfte voorkomt door zuurstofgebrek en waardoor er rottingsprocessen ontstaan – weg te krijgen. Het kleine gebied waarom het gaat bevat geen historische artefacten of dichte zeldzame vegetatie. De schildpadden komen daar niet en broeden er ook niet omdat er geen eetbare begroeiing is. Het is te ondiep. Het gebied waar de schildpadden zich bevinden is meer dan 500 meter verderop.”

‘Stemmingmakerij

Van der Giessen meent verder dat degenen die het gebied als schoon en een voedselkamer voor schildpadden omschrijven, ‘met de waarheid stoeien’. Hij stelt dat door de jaren heen ‘soortgelijke graaf/baggerwerkzaamheden regelmatig zijn ondernomen’: “Zoals in de jaren tachtig, gefinancierd door de overheid voor 700.000 gulden, maar ook in 1998 waar verschillende diensten en 200 burgers aan deelnamen. Daarbij zijn er met een kraan een weeklang afgravingen verricht. In 2007 heeft ook Selikor met loaders vervuild zand weggegraven. In 2008 en in 2010 eenzelfde situatie met dezelfde paardenvereniging. Tijdens de sargassum rottingsperikelen, heeft GMN zelfs een begroting gemaakt om in hetzelfde gebied het water uit te diepen. Het plastic en ander afval zit tot meters diep begraven. Het treurige is dat iedereen meent mee te moeten doen aan stemmingmakerij”, aldus Van der Giessen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Klinkt alsof Uniek Curaçao niet in staat is de op zich genomen beheer taken uit te voeren zonder een deal als deze; slechte zaak.

  2. Begin met het opleggen van sancties voor het illegaal opgraven van zand.
    Laten ze maar eerst betalen voor de schade die ze aan het milieu hebben aangericht.

  3. Paarden die op zand rennen? Huh? Paarden hebben harde grond nodig om op te rennen en geen zachte zand.
    Dat zand zal wel ergens anders voor bedoeld zijn?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties