32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Natuur en dam vernietigd’

HomeMediaAmigoe | ‘Natuur en dam vernietigd’
Het terrein bevindt zich na de T-splitsing van de Carcasbaaiweg/Weg naar Montaña, schuin tegenover ‘Eden Shopping Paradise’.
Het terrein bevindt zich na de T-splitsing van de Carcasbaaiweg/Weg naar Montaña, schuin tegenover ‘Eden Shopping Paradise’.

WILLEMSTAD — De omwonenden van Klein Zuurzak, van het ongeveer 15 hectare groot terrein waarop illegale bouw plaatsvindt en waarbij sterke aanwijzingen zijn dat de bouwwerken een vorm van een bordeel ‘volgens kamerverhuurprincipe’ dienen te huisvesten, hebben gisteren hiertegen schriftelijk bezwaar geuit.

Het bezwaarschrift is aan de VVRP-minister en de uitvoeringsorganisatie ROP gericht.

“We hebben al enkele jaren geleden de eigenaar aangeschreven omdat deze ten onrechte de natuur en de dam aan het vernietigen was”, aldus het bezwaarschrift waaruit blijkt dat dit zonder resultaat is geweest.

Op het privéterrein, bestaande uit vier percelen en in eigendom van Yong Xie Chow is gebouwd zonder een bouwvergunning. Op het terrein staan naast loodsachtige gebouwen eveneens gebouwen die in kleine hokjes zijn ingedeeld. Inmiddels zijn door de uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP, voorheen Drov) meerdere sommaties tot bouwstop uitgegeven, zowel mondeling tijdens inspecties, als schriftelijk. Gisteren werd door ROP de tweede schriftelijk sommatie uitgestuurd nadat de illegale werkzaamheden de dag daarvoor waren hervat en een omvangrijk gebouw in rap tempo van dakbedekking werd voorzien.

Voor het terrein is wel een bouwvergunningaanvraag ingediend door ontwikkelaar Feng Yuhuan, maar deze is door het ROP niet verstrekt. Desondanks werden de ontwikkelingen voortgezet dit nadat de minister van Verkeer en Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Suzy Camelia-Römer (PNP) in oktober vorig jaar een streep had getrokken voor het tegengaan van verdere illegale ontwikkeling op het eiland.

In het bezwaarschrift wordt dan ook benadrukt dat het terrein geëgaliseerd is door plaatselijke afgravingen en door demping/opvulling met bouw- en tuinpuin en ander soort afval van het terrein. Vervolgens is het voorzien van een toplaagje diabaas. De bouw van de twee omvangrijke loodsachtige gebouwen is volgens de omwonenden enkele maanden terug gestart en vond in ‘rap tempo’ plaats.

De omwonenden menen dat hun belangen worden geschaad door onder andere waardevermindering van hun woning, bodemverontreiniging en drooglegging van waterputten. Op navraag over het damstelsel in het gebied, stelt de dambeheerder van de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer (MNB, voorheen Milieudienst) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Irving Jano, het volgende:

“In het gebied zijn inderdaad dammen aanwezig, maar in specifiek dit geval zou ik eerst op locatie een kijkje moeten nemen alvorens daar iets over te kunnen vertellen. In algemene zin is het zo dat dammen van de overheid zijn en deze niet zomaar mogen worden verstoord, noch op overheidsgrond, noch op privéterrein en vandaar dat ik maandag aanstaande op inspectie zal gaan.”

Op geluiden dat Feng Yuhuan zou ‘schermen met toestemming van parlementariër Davelaar te hebben gebouwd’, reageert de PNP-partijleider en Statenlid Humphrey Davelaar door dit als ‘roddel’ te omschrijven: “Ik ben inderdaad gebeld door iemand die zei namens de heer Feng navraag te willen doen over de status van de aanvraag van de bouwvergunning, dit ‘omdat het lang duurde’. Ik heb de heer Feng niet ontmoet en wist ook verder niets van deze bouwwerkzaamheden af. Het is overigens heel gebruikelijk dat ik als Statenlid en als partijleider van de PNP voor allerlei navraag wordt benaderd. Of het nou gaat om iets wat te lang duurt en zo mogelijk de economische ontwikkeling dreigt te stremmen, tot allerlei situatieschetsen waar sprake is van misstanden.”

Hij licht toe altijd te hebben uitgedragen dat de ‘red tape’ zoveel mogelijk vermeden dient te worden bij vergunningverstrekking, en dat de vergunninguitgifte-procedure bespoedigd dient te worden omdat aanvragen in sommige gevallen te lang blijven liggen. “Dit mogelijk ook door een uitbesteding. Ik heb ook duidelijk de zware onderbezetting van ROP aangekaart en begrijp dat de minister daarop actie heeft ondernomen door extra personeelsaanname voor ROP – aangezien deze dienst op slechts veertien man draait – mogelijk te maken”.

Davelaar geeft verder aan naar aanleiding van misstanden ‘juist ook zijn plicht als Statenlid na te komen door hierover vragen aan de minister te stellen en in algemene zin dit aan te kaarten. “Zo heb ik over tal van projectontwikkelingen, dus ook illegale situaties, aan de bel getrokken en vragen gesteld, zoals bijvoorbeeld: over de ontwikkelingen in Pietermaai, in de Penstraat, Brakkeput Mei Mei et cetera. Als ik ergens informatie over krijg, wordt dit hoe dan ook naar de minister doorgestuurd of besproken en wordt het vervolgens door het ambtelijk apparaat, conform wet- en regelgeving, afgehandeld.”

‘Lijkt me sterk

Over dammen in algemene zin stelt Davelaar dat daarvoor een ‘strakker beleid vanuit de overheid dient te komen’. “Als men ziet hoeveel dammen vernietigd zijn, hoeveel jaren al het water richting zee wordt afgevoerd, wat niet wenselijk is, meen ik dat de dammen en daarmee het grondwaterpeil beter beschermd moeten worden.”

Over de bezwaren van omwonenden dat de illegale bouwwerken mogelijk een bordeel middels een ‘kamerverhuurprincipe’ zullen behelzen, stelt Davelaar het volgende: “Nou, het lijkt mij sterk dat het een bordeel wordt. Daar is immers een verstrekking van een economische vergunning voor nodig en een milieuvergunning. Over uitgifte van dergelijke vergunningen gaat het VVRP-ministerie niet. Het eiland heeft één bordeel en dat is Campo Alegre bij Hato. Ik denk niet dat de overheid meerdere bordelen wenst toe te staan. En wat het kamerverhuurprincipe betreft, dat treft men overal op het eiland aan. Dat zit zo’n beetje in de cultuur, als men daaraan iets zou willen doen zou men moeten werken aan een algehele mindset-verandering”, aldus het Statenlid.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Het lijkt me beter dat de milieudienst stage gaat lopen bij de Bonairiaanse milieudienst. Je kan niet alles weten maar als je betaald wordt moet je jou kennis wel up to date houden, zo is het tegenwoordig met alles. De tijd van gratis geld is passé. Wie dat niet wenst moet maar plaats maken voor mensen die dat wel willen en open voor staan.

  2. De milieudiensten in Nederland werken nou samen met de het overheidsdriehoek. Moeten ze op Curaçao maar eens gaan doen, dan houdt dit gedoe direct op. Het amateurisme en onwetendheid spat er van af.

  3. Heeft de milieudienst wel een kliklijn zoals in Nederland? Ik begrijp dat de milieu-inspecteurs (of ze die hebben..) niet overal kunnen zijn maar het eiland is zo klein dat het gewoon moet kunnen. Kunnen we ook zomaar in China huizen in een dam of ergens anders gaan bouwen? Kunnen we in Nederland zomaar kostbare delfstoffen afgraven en grote gevaarlijke kraters achter laten met alle gevolgen van dien? Zelfs niet op eigen grond, want wat onder de bodem is, is van de gemeenschap. In Nederland mag men zelfs niet zelf aangeplante bomen in eigen tuin omkappen zonder vergunning. Grote bomen wel te verstaan.

  4. melding ongebruikelijke transaktie, lijkt mij de oplossing follow the money.
    Meestal komt het geld ergens vandaan , huizen bouwen is een nationale vorm van witwassen.

  5. Stephan Capella woont op Zuurzak, en die heeft miljoenen van Girobank in zijn zak gestoken.

    Kan die die rare Chinees niet uitkopen?

  6. Wat een slap gelul.

    Als ik op Zuurzak woonde had ik met een paar bewoners die Feng Yuhuan daar even de zoutpannen ingesleept en hem zo ‘toegesproken’ dat hij voortaan door zijn anus moet ademen.

  7. Wat een softies toch in de regering hier en in de toezichthoudende en handhavende instanties. Geen wonder dat iedereen maar gewoon zijn gang gaat. Er wordt gewaarschuwd en nog eens en de bouw gaat gewoon door. Handhaaf en stel een daad. Wedden dat het ophoud want je gaat niet bouwen als je weet dat je het risico loopt dat ze het plat schuiven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties