Amigoe | Natuurgebied Palu di Mangel bij Rif wordt natuurpark

door Xavora Ricardo-van der Biest

 De dansgroep die een typisch Curaçaose dans heeft gepresenteerd

De dansgroep die een typisch Curaçaose dans heeft gepresenteerd | Amigoe

SAVONET — Dia di Sabaneta (Savonetdag) is een dag die jaarlijks door de hele buurt gevierd wordt. In het kader van deze viering heeft Carmabi-directeur Paul Stokkermans zondag stilgestaan bij het belang om natuurgebieden te conserveren door hiervan parken te maken, zoals het geval is bij Shete Boka, Christoffelpark en het Savonet Museum.

In zijn toespraak meldde hij dat er een akkoord is gesloten tussen Carmabi en de regering om van het natuurgebied Palu di Mangel bij Rif een natuurpark te maken.

Stokkermans geeft aan dat er verschillen zijn in de natuurgebieden. Zo is de Vlakte van Hato heel anders dan bijvoorbeeld het Kabouterbos of Watamula (Westpunt). Deze natuurgebieden worden vaak in negatieve zin belicht, bijvoorbeeld dat wordt aangegeven dat bij Watamula overvallen gepleegd worden. Deze natuurgebieden hebben volgens Stokkermans een groot potentieel om parken te worden die ook werk bieden en zo een bijdrage kunnen leveren aan de economische ontwikkeling van Curaçao.

Premier Ben Whiteman was ook aanwezig om deze dag officieel te openen. In zijn toespraak merkte hij op dat Savonet lang geleden een van de belangrijkste leveranciers was van agrarische producten op Curaçao. “Savonet produceerde voedsel voor zowel Curaçao als voor export naar andere landen”, aldus Whiteman. “Er werd zelfs kaas bij Savonet geproduceerd. Nu zijn wij afhankelijk van geïmporteerde producten waar wij geen garantie hebben of deze van goede kwaliteit zijn. Het voedsel in de wereld wordt steeds duurder en wij kunnen onze oude gewoontes oppakken en zelf ons eigen voedsel weer gaan produceren.”

Carmabi heeft samen met Fundashon di Bándabou voor het tweede jaar hun krachten gebundeld om de open dag van Savonet en Dia di Sabaneta te organiseren. Ergo ‘Echi’ Cijntje, een bewoner van Savonet, is de initiatiefnemer van de viering van Dia di Sabaneta. Het hoofd van de afdeling parken van Carmabi, Sabine Berendse, benadrukt dat op deze dag stilgestaan wordt bij de belangrijke natuurwaarden van het eiland en dat cultuur, historie en natuurwaarden een belangrijk deel zijn van de identiteit van Curaçao.

Gedurende de dag konden de bezoekers genieten van optredens van culturele dansgroepen, kaha di orgel en zumbi-muziek. Tevens was er een historicus aanwezig die stilstond bij de geschiedenis van Savonet, de plantages en de vroegere slaventijd. Ook speelden de muziekgroepen Tesoro en Grupo Kompér typische lokale muziek.

Verder was er voor kinderen van alle leeftijden een speciaal programma samengesteld met verschillende leuke activiteiten rondom het landhuis, dat gecoördineerd werd door de educatie-afdeling van Carmabi. Bezoekers van deze feestelijke dag konden allerlei lokale gerechten zoals kabritu stobá, kabes ku igra, papaya stobá en pampuna stobá kopen.

Gratis naar museum en Christoffelpark

Het Christoffelpark, het Savonet Museum en de schildpaddenexpositie konden op deze dag gratis bezocht worden. Carmabi vindt het belangrijk dat iedereen die interesse heeft in de cultuur en de natuur de kans krijgt om ten minste een keer per jaar kosteloos deze plekken te bezoeken.

Bron: AMigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *