Amigoe | Negatieve perceptie van integriteit bij bevolking en partijen

integrity-vertrouwen

Negatieve perceptie van integriteit bij bevolking en partijen

WILLEMSTAD — Zowel de bevolking van Curaçao als de politieke organisaties op het eiland hebben een negatieve perceptie van de huidige stand van zaken met betrekking tot integriteit.

Dit staat vermeld in de scriptie ‘De interne organisatie van integriteit door de politieke partijen van Curaçao’ van Vanelly Ellis, studente aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Uit het onderzoek blijkt wel dat de politieke partijen een goed beeld hebben van hun eigen organisatie.

Het onderzoek van Ellis richt zich op de stand van zaken met betrekking tot integriteit binnen politieke partijen op Curaçao en vergelijkt dit met hoe dit onderwerp leeft bij de bevolking. Uit het onderzoek wordt geconcludeerd dat op Curaçao integriteit wordt geïnterpreteerd als een een karaktereigenschap van een moreel betrouwbare individu of organisatie. “Bij deze karaktereigenschap hoort consistentie, een ontwikkelde identiteit, loyaliteit aan de eigen identiteit en transparantie. Het gedrag in het persoonlijk leven wordt ook beschouwd als een onderdeel van integriteit van bestuur. Integriteit wordt dus geïnterpreteerd als een karaktereigenschap die behoort tot het gehele karakter van een persoon.”

Het onderzoek constateert dat de politieke partijen op het eiland over genoeg organen beschikken die het mogelijk maken om integriteit in verschillende lagen van de organisatie goed te organiseren. De politieke organisaties hebben ook instrumenten tot hun beschikking die reguleren wat er van de leden verwacht wordt. “De meeste politieke partijen beschikken over gedragscodes, partijmanifesten, transparantie van nevenactiviteiten, criteria voor verkiezingskandidaten. Het ontbreekt echter aan een organisatie van de evaluatie van integriteit en instrumenten die integriteit gerelateerde waarden kweken in de individuele leden van alle lagen van de organisatie”, aldus Ellis in haar onderzoek.

Ellis constateert dat een speciale commissie van integriteit, het instellen van jongerenorganisaties en trainingen op moreel en integer handelen manieren zijn waarmee politieke partijen integriteitstrajecten goed kunnen organiseren. “Met een commissie, goede jongerenorganisatie en trainingen voor moreel integer handelen kan er namelijk voor gezorgd worden dat integriteit deel wordt van de politieke cultuur op Curaçao.”

In het kader van het onderzoek sprak Ellis onder meer met alle politieke patijen die in de Staten zijn vertegenwoordigd, PS, PAR, PNP, Pais, MAN en de MFK, maar ook met de nieuw opgerichte partij Un Kòrsou Hustu (UKH) van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang. Ook de Democratische Partij die al sinds jaren niet in het parlement is vertegenwoordigd, is in het kader van het onderzoek geïnterviewd, terwijl er verder ook 51 respondenten op tal van locaties op het eiland zijn geïnterviewd.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Negatieve perceptie van integriteit bij bevolking en partijen

 1. Waar in de wereld bereikt het onderzoek van ‘een student van een universiteit’ ergens de headlines van het nieuws?

 2. Geen verrassing.

  Kijk naar de Staten:
  – Constantia: strafblad wegens meineed, overvallen en winkeldiefstallen. Ook betrapt op diplomafraude en inmiddels weer verdachte in twee fraudezaken.
  – Thode: strafblad wegens illegaal afluisteren, vader van een drugsdealer en ook zijn broer is crimineel;
  – Schotte: verkeersmoordenaar, witwassser en draaideurfraudeur (lijst te lang om op te noemen, zoals het vals aangifte doen van vermissing van zijn diplomatiek paspoort).

  En dan sla ik gemakshalve Cooper, Wilsoe en Fraudelyne Wiels maar even over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *