28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Nieuw instituut voor door mug verspreide virusziekten

HomeMediaAmigoe | Nieuw instituut voor door mug verspreide virusziekten
laboratorium-ADC
Nieuw instituut voor door mug verspreide virusziekten

WILLEMSTAD — Curaçao krijgt dit jaar nog een instituut dat onderzoek zal doen naar virusziekten die worden overgebracht door muggen. Dat bevestigt de viroloog Byron Martina, één van de initiatiefnemers en tevens hoofd van Artemis One Health Research Foundation in Utrecht.

Het instituut zal tussen april en oktober worden opgezet. In april wordt namelijk het eerste financieringsverzoek voor wetenschappelijk onderzoek ingediend bij de Europese Unie (EU). “Daar gaan over het algemeen dan zes maanden overheen”, vertelt de viroloog.

Viroloog Martina

Martina is van Curaçaose afkomst en doet al jaren onderzoek naar virussen die voornamelijk een probleem vormen in tropische gebieden. Hij heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Montfort Universiteit in Leicester in het Verenigd Koninkrijk. In 1998 behaalde hij zijn master op het gebied van immunologie en infectieziekten. In 2003 promoveerde hij bij het Erasmus Medisch Centrum. Gedurende zijn loopbaan heeft hij zich onder andere verdiept in verschillende exotische virussen, waaronder dengue, chikungunya en het westnijlvirus.

Aedes Aegypti-mug

Het idee om een instituut voor virusziekten op te zetten op Curaçao is afkomstig van Martina, medisch immunoloog en hoogleraar van de universiteit van Groningen Ashley Duits en de nationale epidemioloog Izzy Gerstenbluth. “In Europa lopen we tegen het probleem aan dat er weinig geld is voor onderzoek naar virussen die armere landen in bijvoorbeeld Afrika en Latijns-Amerika treffen. De virussen vormen echter ook een probleem voor de voormalige Nederlandse Antillen”, aldus Martina. De mensen om dergelijk onderzoek te verrichten zijn er wel. “We hebben genoeg mensen die naar Nederland komen voor bijvoorbeeld studie.”

Hij denkt daarom dat Curaçao er baat bij zou hebben om zelf onderzoek te verrichten. Dit met name door de recente uitbraak van het zika-virus in het Caribisch gebied. “Het was te voorspellen dat er ook andere virussen naar Curaçao zouden komen, daar de Aedes Aegypti-mug altijd al aanwezig was.”

Vergevorderd stadium

Martina meldt dat ze al in een vergevorderd stadium zijn voor wat betreft de oprichting en infrastructuur. “De statuten zijn al gemaakt. De infrastructuur van de organisatie is volledig uitgeschreven.” Ook zijn er mensen benaderd die al hebben toegezegd medewerking te verlenen, zo ook de bekende Nederlandse viroloog Ab Osterhaus, die deel uit zal maken van de adviescommissie. Osterhaus heeft vele prijzen gewonnen en kan door zijn expertise andere experts aantrekken, vertelt hij. “Er moet alleen nog een aantal papieren worden getekend.”

Met betrekking tot de locatie van het instituut zegt Martina dat ze daarvoor hulp krijgen van Medical Laboratory Services (MLS). “Ze zijn bereid om ons te steunen door de eerste paar jaar de huisvesting te verzorgen.” De initiatiefnemers zijn ook in gesprek met andere lokale partijen.

Financiering

“Uiteraard rijst de vraag: hoe komen we aan ons geld?” Martina vertelt dat ze de financiering voor elkaar willen krijgen door middel van het schrijven van projectvoorstellen. Dit in samenwerking met universiteiten en andere instituten in het Caribisch gebied en Amerika. Het is de bedoeling dat de projecten dan worden gefinancierd door de EU, de Amerikaanse regering of de World Health Organization (WHO/PAHO), daar ze allemaal een budget hebben voor onderzoek naar virusziekten. Een tweede optie is fundraising. “Zowel op Curaçao als in Amerika zijn er filantropen en organisaties die interesse tonen om dergelijk onderzoek te steunen.”

Er zijn nog geen gesprekken gevoerd met de regering. “We willen de projecten namelijk zelfstandig opzetten en tot uitvoering brengen. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat we inventariseren hoe de regering ons zou kunnen helpen. Maar het moet een instituut worden dat niet afhankelijk is van wat de regering biedt”, aldus Martina.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Als Izzy Gerstenbluth bezig is met het opzetten van een ‘een instituut dat onderzoek zal doen naar virusziekten die worden overgebracht door muggen’ waaronder Dengue, Chikungunya en natuurlijk Zika, dan ligt het voor de hand dat de boel eerst uit de hand moet lopen om zo het bestaansrecht van deze instituut te rechtvaardigen en om financiële middelen voor dit instituut te bemachtigen. (Op het eiland zijn er voorbeelden zat van deze handelswijze, zie o.a. Ctex).

    Bovenstaand artikel maakt tevens duidelijk waarom de Entomoloog van GMN op een “zijspoor” is gezet (niet meer werkzaam bij GMN is). Die had immers, als deskundige, waarschijnlijk preventieve maatregelen voorgesteld/getroffen zoals (poging tot) het uitroeien van de tijgermug op Curacao.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties