Amigoe | Nieuw onderzoek naar goudroof vereist wegens laksheid

Nieuw onderzoek naar goudroof vereist wegens laksheid

Nieuw onderzoek naar goudroof vereist wegens laksheid

WILLEMSTAD/GEORGETOWN — Er moet een grondig onderzoek komen naar de miljoenen goudroof uit de boot Summer Bliss in 2012 bij Grote Werf, gezien het lakse onderzoek van de betrokken autoriteiten.

Dat suggereren forensische accountants aan de Guyanese overheid. Men zou tijdens het onderzoek gepoogd hebben de personen die mogelijk betrokken zijn geweest bij de goudsmokkel, te beschermen. Dat meldt de Guyanese krant Stabroek News.

De forensische audit van de boeken van de Guyana Gold Board (GGB) werd door het accountantskantoor Ram en McRae uitgevoerd. Die werd afgelopen maart afgerond en naar de minister van Financiën, Winston Jordan, gestuurd ter inzage.

“De verslagen die wij mochten ontvangen, suggereren een minder dan serieuze poging om het onderzoek voort te zetten, met het oog op de bescherming van personen die mogelijk betrokken zijn geweest bij het illegale transport. Wij vinden het merkwaardig dat de belangrijkste toezichthouder, de GGB, niet betrokken was bij het onderzoek”, staat in het kritische rapport. Het wijst tevens uit dat de zogenoemde Gold Board Act de GGB toegang geeft tot de gebouwen, de facturen en de inventaris van de goudhandelaars. De raad heeft echter geen inspanningen gedaan om significante verschillen vast te kunnen stellen.

Uit het rapport blijkt bovendien dat van bijzonder belang was het feit dat de Curaçaose autoriteiten bereid waren om de door een Guyanees team opgevraagde informatie alleen te verschaffen, indien dat verzoek via het Guyanese Openbaar Ministerie aan het lokale OM wordt gedaan.

Het auditteam raadt de overheid daarom aan een grondig ‘interagency-onderzoek’ te laten doen naar de reden voor de opgelopen vertragingen in het onderzoek. “Verder moeten inspanningen worden gedaan om het onderzoek voort te zetten, met ondersteuning van Curaçao en andere regionale en internationale organisaties. De manier van communiceren met buitenlandse autoriteiten over goudtransporten moet worden beoordeeld, om voorzorgsmaatregelen vast te stellen en zo dergelijke illegale transporten te kunnen detecteren”, staat verder in het rapport.

Afkomst goud

Het goud, ter waarde van 11.500.000 dollar, werd op 30 november 2012 uit een vissersboot, genaamd Summer Bliss’, gestolen. Minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieubeheer, Raphael Trotman, heeft eerder gezegd dat het goud uit Guyana kwam, maar tot op heden is het gezicht achter het goudtransport onbekend.

Volgens het auditteam hebben de Curaçaose autoriteiten daarnaast verklaard elektronische documenten van de Guyanese autoriteiten over het voorgenomen goudtransport te hebben ontvangen.

Bovendien hebben de Guyanese autoriteiten uitgezocht dat de boot geregistreerd stond als een vrachtschip bij Port Georgetown, op naam van Deosarran Shivpaul. Echter, de politie kon deze persoon niet opsporen bij zijn geregistreerd adres. Het bleek een leeg stuk grond te zijn.

Hiaten

Geruchten dat het gestolen goud uit Guyana afkomstig zou zijn, leidde een team van de Guyana Geology Mines Commission (GGMC) naar Curaçao voor een onderzoek. Twee GGMC-medewerkers waren dus hier en hebben tijdens hun onderzoek hiaten in het maritiem systeem waargenomen en ook zij hebben een nauwere samenwerking tussen alle betrokken autoriteiten aanbevolen.

De voormalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieubeheer, Robert Persaud, zou dat verslag hebben ontvangen. “Het rapport werd naar die minister gestuurd en het lijkt erop dat de aanbevolen acties niet werden uitgevoerd, waardoor de kans op het identificeren en vervolgen van de afzender is verminderd. Wij denken dat dit een mooie kans was voor de GGB en de politie, om huiszoekingen te verrichten bij de bedrijven van de grootste goudhandelaren van Guyana. Wij zijn verbaasd dat dit niet door de autoriteiten is gedaan”, staat in het rapport. Echter, de GGB-secretaresse meldde dat er geen bewijs is dat Persaud dat rapport heeft ontvangen, wordt in het rapport toegevoegd.

Samenwerking

Het doel van de samenwerking tussen de lokale en buitenlandse autoriteiten moet volgens het auditteam zijn: de zaak goed afhandelen, door uit te zoeken hoe de roof kon worden gepleegd, de betrokkenen op te sporen en te straffen en door voorzorgsmaatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Minister Joseph Harmon gaf eerder al aan dat de Guyanese overheid overweegt om het goudroof-onderzoek te heropenen.

Het lokale onderzoek leverde tot nog toe ook weinig op. De bemanningsleden van de Summer Bliss staan centraal in het onderzoek, maar aangezien zij spoorloos zijn verdwenen, werd de zaak door de rechter voor onbepaalde tijd aangehouden.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Nieuw onderzoek naar goudroof vereist wegens laksheid

  1. Kunnen ze met dat onderzoek wat opschieten, want ik wil de vólgende goudroof al binnenkort gaan doen. Ben al weer blut. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *