Amigoe | Nieuwe aankomsthal volgende maand open

Hato aankomsthal | Edsel Sambo

Hato aankomsthal | Edsel Sambo

WILLEMSTAD — De nieuwe aankomsthal en douaneruimte van luchthaven Hato zal volgende maand officieel worden geopend. Dat meldt Curaçao Airport Partners (CAP).

De hal is in het oude terminalgebouw gevestigd en zal via een tijdelijke corridor, die de douane en immigratie met elkaar verbindt vanaf de bagagehal toegankelijk zijn.

In deze zogeheten ‘soft launch-periode’, zal de nieuwe aankomsthal in gebruik worden genomen zodat er kan worden gekeken of er eventueel aanpassingen nodig zijn van bijvoorbeeld de bewegwijzering en hoe de passagiers en de douane de nieuwe hal ervaren.

Door de douane- en immigratieruimte meer van elkaar te scheiden en meer ruimte te creëren zal de infrastructuur van de luchthaven worden verbeterd, zodat er een grotere stroom passagiers kan worden afgehandeld en er minder sprake zal zijn van opstoppingen. Verder worden ook de autoverhuurbalies opnieuw vormgegeven en zullen er meer eetgelegenheden zijn.

Terminal expansion-project

Op de plek van de tijdelijke corridor, zal uiteindelijk een uitbreiding komen van de terminal met drie verdiepingen, het ‘Terminal expansion-project’. In dit gedeelte van het gebouw zal een dubbel zo grote vertrekhal worden gebouwd, met meer wachtruimte, gangen voor transfer- en transitpassagiers, winkels en een additionele gate om de grootste commerciële vliegtuigen te kunnen accommoderen. Op het dak van het gebouw komt daarnaast nog een ‘mirador’. Dit alles ter bevordering van de bezoekerservaring.

Enkele aanpassingen die al zijn gerealiseerd zijn de plaatsing van de e-gates in de vertrek- en aankomsthal, de winkelboulevard (de weg voor de luchthaven) en de uitbreiding en plaatsing van airconditioning in de check-in hal in 2014.

Ook komt er, zoals reeds bekend, een nieuw parkeersysteem, waardoor het mogelijk zal zijn om met een pinpas of creditcard te betalen. CAP streeft ernaar om het systeem begin volgend jaar te implementeren.

2,5 miljoen passagiers

De uitbreiding van de luchthaven maakt deel uit van de concessie-afspraken (Doma) die de luchthavenexploitant heeft gemaakt met de overheid. Een van de voorwaarden was dat CAP een uitbreiding van de terminal zou plannen wanneer Hato 1,8 miljoen passagiers per jaar zou afhandelen.

De beoogde verbeteringen op Hato dienen ongeveer 2,5 miljoen passagiers te accommoderen, de beleving van de passagiers te verbeteren en de operationele efficiëntie te verhogen. Met de uitbreiding van de luchthavenfaciliteiten is een bedrag van 35 miljoen dollar gemoeid. CAP heeft zelf een bedrag van 25 miljoen dollar beschikbaar gesteld. Het resterende gedeelte wordt door het overheidsbedrijf Curaçao Airport Holding (CAH) bekostigd. Het volledige project zal eind 2018 worden afgerond.

Op de foto is het bouwterrein achter de tijdelijke corridor te zien. Hier zal de drie verdiepingen tellende nieuwe terminal komen.
Een afbeelding hoe Hato er in 2018 uit zal zien. Het gebouw linksboven is de nieuwe aankomsthal.
Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Nieuwe aankomsthal volgende maand open

  1. Abraham Mossel

    Mijn eerste aankijk op deze foto, gaf mij het idee dat ik naar een luchtplaats van een gevang keek.

  2. 75 gulden airport tax voor een vluchtje naar Aruba bevordert niet echt mijn ‘bezoekerservaring’.

    Zakkenvullers zijn het bij CAP.

  3. Het gaat sneller dat er meer immigratie personeel werkt als er grote vliegtuigen aan komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *