Amigoe | NiNsee pleit voor vervolging racisme rond voetbal

Black-white arm wrestling

NiNsee pleit voor vervolging racisme rond voetbal

DEN HAAG — Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) maakt zich ernstig zorgen over racistische uitlatingen jegens Ajax-speler Riechedly Bazoer en Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer. De organisatie, die jaarlijks de slavernijherdenking organiseert, pleit voor vervolging van de daders.

Vermeer werd afgelopen zondag afgebeeld met een strop om zijn nek in de Amsterdam ArenA en supporters van ADO Den Haag maakten oerwoudgeluiden naar Bazoer. “Dit is onacceptabel”, schrijft het NiNsee. “Helaas moeten wij constateren dat dit fenomeen zich niet beperkt tot het professionele voetbal, maar ook evident is in het amateurvoetbal.”

Volgens NiNsee is rivaliteit tussen voetbalclubs begrijpelijk, maar mag dat nooit uitmonden in racisme. “Wij zien dit als een grove ongevoeligheid en wellicht mede ingegeven door de onbekendheid met het Nederlandse slavernijverleden waarbij lynchen en andere vormen van mishandelingen en straffeloze levensberoving in dit verleden eerder regel dan uitzondering waren.”

Het NiNsee is blij dat zowel Ajax als Feyenoord de acties heeft veroordeeld en dat beide voetbalclubs een stadionverbod hebben opgelegd aan betrokkenen, maar roept op tot aangifte bij het Openbaar Ministerie. “Wij zullen gezamenlijk actie moeten ondernemen om verdere polarisatie in de maatschappij te voorkomen en waar mogelijk te interveniëren middels het voeren van een dialoog en het verstrekken van informatie om mensen tot elkaar te brengen.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *