28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Oeroude raffinaderij bedreigt droomtoerisme van Curaçao’

HomeMediaAmigoe | ‘Oeroude raffinaderij bedreigt droomtoerisme van Curaçao’
Het verhaal kopt ‘Oeroude raffinaderij bedreigt Curaçaos droomtoerisme’.
Het verhaal kopt ‘Oeroude raffinaderij bedreigt Curaçaos droomtoerisme’.

WILLEMSTAD — Een lijvig artikel van het Duitse persagentschap Deutsche Presse Agentur (DPA) met als kop ‘Uralt- Raffinerie gefährdet Curaçaos Traumtourismus’ (Oeroude raffinaderij bedreigt Curaçaos droomtoerisme), is door een groot aantal invloedrijke media in dat land onder een milieu-rubriek gepubliceerd.

In geuren en kleuren – geïllustreerd met een fotoreportage – wordt verslag gedaan hoe de Isla vooral in de nachtelijke uren ‘bijzondere stankoverlast veroorzaakt’. “Dan slaan de vlammen metershoog uit de schoorstenen en heeft de raffinaderij op het Caribische eiland Curaçao, een nog dreigendere uitwerking dan het overdag al heeft”, aldus het DPAverslag.

Het bewuste artikel werd afgelopen gisteren door onder meer het Focus Magazine op Focus Online geplaatst, de Süddeutsche Zeitung op sueddeutsche.de en Bild.de. Het verslag vervolgt: “Dan (’s nachts) ruikt het alsof er autobanden worden verbrand. Een gezondheidsbedreigende troep, die niet past in de droomwereld van koraalriffen, blauwe zee en witte Caribische stranden.”

Er wordt verwezen naar de recent gepubliceerde bevindingen van het onderzoek ‘Assessment of Public Health Risks Associated with Petrochemical Emissions Surrounding an Oil Refinery’ waarin de uitstoot van de Isla-raffinaderij centraal staat. Met dit onderzoek behaalde Erin Pulster in 2015 haar doctoraat aan de University of South Florida.

Volgens dit onderzoek behoort Curaçao door deze raffinaderij in de top-10 qua ergste uitstoot en lijdt 60 procent van de kinderen in de leeftijdscategorie tot 14 jaar, aan astma, zo heeft onderzoekster Pulster achterhaald.

In 2019 loopt het lease-contract met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA af. Tot nu toe lijkt niemand precies te weten hoe het met de installatie verder moet. Zo was de uitstoot van zwaveldioxide (SO2) op 30 augustus jl., met 800 microgram per kubieke meter, bijzonder hoog. De hele maand augustus lagen de SO2-uitstootwaarden rondom de 500 microgram.”

SO2 en zware metalen

Ter vergelijking worden de gehanteerde Europese normen aangehaald voor de SO2-uitstoot: “Als in een EU-lidstaat de uitstoot drie uur lang boven de 500 microgram uitvalt dan ‘moet de lidstaat per omgaande geijkte maatregelen treffen’. De richtlijn ‘2008/50/EG’ van het Europees Parlement die vanaf 21 mei 2008 van kracht is, schrijft dit voor. SO2-uitstoot, waneer het wordt ingeademd, geldt als kankerverwekkend.

Daar komen ook nog stoffen zoals de zware metalen nikkel en vanadiumpentaoxide bij. Dit laatste is er de oorzaak van dat gebouwen en straatmeubilair benedenwinds van de raffinaderij groen uitslaan. Ook deze stof is kankerverwekkend”, aldus het DPAverhaal.

Curaçao en EU

Als uitleg wordt gegeven dat het eiland een voormalige Nederlandse kolonie betreft, die nog steeds deel uitmaakt van het Nederlands Koninkrijk. “En daarmee ook deel van Europa, ondanks het feit dat het eiland op 7800 kilometer afstand van Europa ligt. Maar ook weer niet helemaal: het eiland behoort tot de overzeese gebieden (de Association of the Overseas Countries and Territories of the European Union, Octa, red.). In deze gebieden gelden slechts enkele aspecten van het Europees recht. De raffinaderij stamt nog uit de tijd dat Curaçao een kolonie was.

Gedurende WO-I bouwde Shell deze raffinaderij, die tot op heden tot één van de grootste wordt gerekend. Vanuit Curaçao werd het Caribisch gebied tot aan de Verenigde Staten, bevoorraad met brandstoffen”, aldus de uiteenzetting van de historie van de Isla. Ook wordt uitleg gegeven over het vertrek van Shell in 1985, de overname van de raffinaderij door de overheid voor een symbolisch bedrag van een gulden en de daarmee gepaard gaande lasten en problemen met de installaties.

“Zelfs midden jaren tachtig, gold de Isla als technisch verouderd; verder was Shell ook niet bewust met het milieu omgesprongen.”

In PdVSA werd een ‘dankbare huurder’ gevonden. Bedreiging voor milieu “Toerisme is de raffinaderij al lang als ‘trekpaard’ van de economie van het eiland, voorbij gestevend. Per jaar reizen er alleen al ongeveer een half miljoen cruisetoeristen naar Curaçao.

Air Berlin heeft aangekondigd in de winterperiode rechtstreeks vanuit Düsseldorf, tweemaal per week naar het eiland te zullen vliegen. Maar het toerisme is afhankelijk van een ongeschonden natuur. Per slot van rekening komen de toeristen voornamelijk om te duiken en te snorkelen. De raffinaderij is niet alleen een belasting voor het milieu – het ecosysteem – maar vormt ook een bedreiging”, aldus het verslag.

“Er zullen waarschijnlijk nog vele nachten zijn met uitslaande vlammen uit de schoorstenen en stank als van verbrande autobanden. Dit ten nadele van de burger en de vele toeristen op Curaçao”, aldus de conclusie van de DPA-verslaggever.

Bron: Amigoe

3 reacties

  1. @opmerker: Bild plaatst gemiddeld anderhalve tiet en 1 bil in ieder krantje.

    Die Duitsers hebben het goed begrepen. Bier und Titten!

  2. @opmerker,

    BILD heeft een leesbereik van 12 miljoen. De foto’s van een vieze raffinaderij zullen zeker opvallen tussen het bloot.

    Dit is een zéér slechte publiciteit voor Curaçao, en zal zeker een negatieve invloed hebben op potentiële bezoekers.

  3. De doorverwijzing naar Bild.de was voor de schrijver een blunder! Of hij/zij moet veel interesse voor bloot hebben. (Voyeur!)
    Ik heb het idee dat de Duitsers dit stuk amper gelezen hebben en alleen maar naar de sex en naaktfoto’s hebben gekeken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties