27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | OM: Drietal hielp miljoenen smokkelen in ‘cashkip-zaak’

HomeMediaAmigoe | OM: Drietal hielp miljoenen smokkelen in ‘cashkip-zaak’
Miljoenensmokkel in kiprollades bewijst opnieuw enorme omvang drugshandel - foto: Openbaar Ministerie Aruba
grootschalig smokkel- en witwasnetwerk tussen Roermond en een criminele organisatie in Venezuela

ORANJESTAD — Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijf jaar cel met aftrek van de al gezeten tijd tegen R.H., R.G. en J. De S. in de zogeheten ‘cashkip’-zaak. Uit het betoog van de officier van justitie blijkt dat de drie heren onderdeel zouden zijn geweest van een grootschalig smokkel- en witwasnetwerk tussen Roermond en een criminele organisatie in Venezuela.

Het drietal wordt verdacht van smokkel en witwassen. Verdachte H. zou bovendien moedwillig geen aangifte hebben gedaan van import. Tijdens de eerste dag van de behandeling afgelopen vrijdag sprak de officier van justitie over de omvangrijke witwaszaak. De zaak begon te rollen in december 2014, toen op verzoek van Amerikaanse autoriteiten de telefoons van H. en G. werden getapt. Zij waren namelijk een compleet nieuw witwastraject op het spoor gekomen, dat liep vanaf het Limburgse Roermond naar Aruba.

Arubaanse en Nederlandse autoriteiten startten gelijktijdig onderzoeken. Op Aruba gebeurde dit onder de naam ‘Tunis’ en in Nederland onder de naam ’26 Fluor’. Uit de taps bleek dat een container op weg was naar Aruba. Op 22 juni 2015 werd deze container ook daadwerkelijk onderschept. 2,8 miljoen euro werd gevonden in 30 dozen kiprollade afkomstig van het Roermondse vleesverwerkingsbedrijf Castimex van Hendricus ‘Hennie’ van Rey, broer van de in Nederland in opspraak geraakte voormalig wethouder van Roermond en van ex-senator van de VVD Jos van Rey. H., G. en Van Rey werden op Aruba aangehouden. De S. werd met assistentie van Interpol aangehouden in Venezuela.

Hij verbleef – volgens zijn advocaat Chris Lejuez onder erbarmelijke omstandigheden – negen maanden in een Venezolaanse cel voordat hij naar Aruba werd overgeplaatst. Eenmaal op Aruba moest hij ook in KIA blijven zitten, terwijl H. en G. op vrije voeten werden gesteld in afwachting op de zaak. Hennie van Rey werd naar Nederland vervoerd. Zijn zaak komt in februari voor de rechter.

44 miljoen euro

Uit onderzoek bleek dat de in juni 2015 onderschepte koelcontainer er slechts één was uit een totaal van tien die sinds 11 december 2013 van Roermond naar Aruba werden verscheept. Acht van die ladingen waren met kiprollade. Op grond van de commissie die de drie verdachten ontvingen (H. en Van Rey ontvingen elk 8 procent en G. en De S. kregen elk 4 procent) en andere bevindingen kon volgens de officier opgemaakt worden dat in ieder geval via acht koelcontainers een totaal van 44 miljoen euro werd verscheept. Onderzoek van de Centrale Inlichtingen Dienst wees uit dat de in Venezuela woonachtige De S. contacten onderhield met de lokale criminele organisatie ‘Los Chichi’, die zich bezighoudt met de handel in drugs en wapens.

Afpakken

De officier wees ook op de ontnemingsverordening die tegen de drie verdachten werd uitgevoerd. Van H., bekend als restauranthouder op het eiland, werd anderhalf miljoen florin afgenomen. De S. moest 1,4 miljoen florin inleveren. G. werd 670.000 florin ontnomen en de 280.000 euro die in zijn plafond werd gevonden is verbeurd verklaard. De officier van justitie verzocht de rechter om de 2,8 miljoen euro die in de container werden gevonden, ook verbeurd te verklaren zodat het naar de staatskas kan.

Niemand heeft zich aangemeld om dat geld te claimen. De officier van justitie vroeg tevens aan de rechter om alle verdachten terug naar KIA te sturen. De rechter gaf aan zijn beslissing daarover vandaag bekend te maken tijdens de tweede dag van behandeling, wanneer de advocaten hun betoog zullen houden en de officier zijn repliek.

Vervolg

Afgelopen vrijdag begon, na enige vertraging aangezien Marije Vaders, advocate van G., niet op tijd op Aruba kon zijn wegens een geannuleerde vlucht vanuit Curaçao, de behandeling van de ‘cashkip-zaak’. Chris Lejuez vertegenwoordigt J. de S. en David Kock is raadsman van H. Interessant is ook het gegeven dat De S. zou hebben aangegeven alsnog een verklaring te willen afleggen. Voorheen bleef de verdachte stil. Mogelijk legt De S. een belastende verklaringen af tegen zijn medeverdachten.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties