Amigoe | OM in hoger beroep tegen vonnis Bientu-zaak

OM in hoger beroep tegen vonnis Bientu-zaak

OM in hoger beroep tegen vonnis Bientu-zaak

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie heeft gisteren hoger beroep aangetekend tegen het vonnis in de Bientu-zaak dat twee weken geleden werd uitgesproken.

Loterijbaas Robbie dos Santos werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar wegens onder meer witwassen, belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Ruim 70 miljoen gulden werd verbeurd verklaard.

Het OM had 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist en verbeurdverklaring van ruim 80 miljoen gulden die verdeeld over de meer dan 50 verschillende rekeningen van Dos Santos staat. Het OM meldt dat ze in hoger beroep is gegaan omdat ze dan meer tijd heeft het juridisch complexe vonnis en de voors en tegens in deze zaak nader te bestuderen. Voor het OM is het belangrijk om op dit moment de termijn van het hoger beroep voor deze zaak veilig te stellen. Die was twee weken en verliep vandaag.

In het vonnis van 1 april werd Dos Santos vrijgesproken van het vervalsen van loten. Bewezen werd wel vuurwapenbezit, witwassen, het doen van onjuiste belastingaangiften, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Naast de nummerbaas moesten ook drie vennootschappen terecht staan. Tegen hen werden alle feiten bewezen verklaard, te weten het doen van onjuiste belastingaangiften, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De vennootschappen zijn veroordeeld tot geldboetes van 25.000 en 50.000 gulden.

De verdachten hebben gedurende vele jaren delen van de omzet stelselmatig buiten de boeken gehouden. Daardoor is de overheid in totaal 50 miljoen gulden aan belastingopbrengsten misgelopen. De belastingontduiking is bovendien gepaard gegaan met witwassen, door vermogen met opzet aan het oog van de fiscus te onttrekken en met valsheid in geschrifte door jaarstukken, belastingaangiften en commissieoverzichten te vervalsen. Dat verhoogt de strafwaardigheid van de belastingontduiking.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | OM in hoger beroep tegen vonnis Bientu-zaak

  1. Terecht dit hoger beroep.

    Je kunt de grootste fraudeur uit de geschiedenis van Curacao niet laten wegkomen met een voorwaardelijke straf. Daarmee zet je de deur wagenwijd open voor een nieuwe lichting oplichters: lei pa un ta lei pa tur.

    Overigens is het ook ongehoord dat de dikke Wilsoe er nog steeds als een lui varken bij hangt in de Staten. Deze engerd is toch onmogelijk te handhaven na zijn werk als loopjongen voor dos Santos?

    Maar de oude walrus Cordoba schiet liever op Nederland in plaats van opruiming te houden in zijn eigen partij (Fraudelyne, Wilsoe)>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *