Amigoe | OM: NLS-leden moesten zussen Holleeder omleggen

NLS bendelid Liomar Winklaar zat met Holleeder op dezelfde afdeling

NLS bendelid Liomar Winklaar zat met Holleeder op dezelfde afdeling

AMSTERDAM — Volgens het Openbaar Ministerie in Nederland zou Willem Holleeder via twee medegedetineerden, leden van de Curaçaose bende No Limit Soldiers (NLS) huurmoordenaars hebben gezocht om zijn zussen Astrid en Sonja om het leven te laten brengen.

Hij zou een aanbetaling van 5000 euro hebben gedaan aan de twee NLS-leden. Dat gebeurde in de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught.

Behalve op zijn zussen zou Holleeder ook een moordplan op misdaadverslaggever Peter R. de Vries hebben beraamd, zegt persofficier van justitie Evelien Smit.

NLS bendelid Edwin Valentina wilde niets zeggen

NLS bendelid Edwin Valentina wilde niets zeggen

Holleeder is wegens poging tot uitlokking van een liquidatie op het drietal in zijn cel aangehouden, zo bleek vandaag tijdens een niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Amsterdam. Holleeder staat momenteel terecht wegens betrokkenheid bij meerdere afrekeningen in het criminele circuit.

Tegen de recherche verklaarde een van de leden van de NLS, de bende uit Koraal Specht die ook betrokken was bij de liquidatie van Helmin Wiels, bij zijn overplaatsing naar een andere gevangenis een telefoonnummer en een codewoord te hebben gekregen. Geld was volgens Holleeder geen probleem. Per aanslag zou hij 60.000 tot 70.000 euro hebben willen betalen.

“Hij wil dat wij mensen zoeken voor hem”, zou de getuige hebben verklaard. “Hij wilde dat het zo snel mogelijk zou worden gedaan. Vooral die ene zus, die advocaat.” Daarbij doelde hij op Astrid Holleeder. Astrid en Sonja Holleeder en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog hebben eerder belastende verklaringen afgelegd tegen de Amsterdamse ‘topcrimineel’. Een van de medegedetineerden heeft ook de naam van Holleeders ex-vriendin genoemd, maar niet duidelijk is of hij haar op de korrel had.

De aanklagers stelden vandaag in de rechtszaal dat de voornaamste angst van Astrid Holleeder te worden vermoord ‘helaas niet ondenkbaar’ is. In de gesprekken met de recherche heeft zij gezegd dat Holleeder ‘dit niet vergeet’. “Wij komen echt aan de beurt. Daar leeft hij nu voor.”

Advocaat Stijn Franken noemde de Antilliaanse medegedetineerde van Holleeder ‘een desperado en een fantast’, die de ene leugen op de andere heeft gestapeld. Uit zijn verklaringen is bovendien niet te halen of behalve Holleeders zussen ook Den Hartog en De Vries als doelwit zijn genoemd, zei hij. “Het OM presenteert zijn verklaringen hier onterecht als waarheid.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *